V Plzni hrál za tehdejší Spartak na začátku šedesátých let a byl v týmu, který v roce 1961 vybojoval po devíti letech první ligu. Jeho osmdesáté narozeniny tak trochu unikly pozornosti, přesto se sluší si je připomenout alespoň dodatečně. Ludvík Ivan se narodil 18. ledna 1937 v Mrákově u Domažlic, ale po druhé světové válce se s rodiči přestěhoval do Košic. Jeho fotbalová kariéra začala právě v Košicích. Hrál v jednom mužstvu s pozdějším reprezentantem a Sparanem Andrejem Kvašňákem, ale také třeba s Františkem Sohanem, který rovněž v šedesátých letech v Plzni hrál. V roce 1955 získal s Košicemi dorostenecký titul mistra republiky.

Z Košic narukoval na dva roky na základní vojenskou službu do Dukly Pardubice a po dvou letech se vrátil zpět na východ Slovenska. Absolvent průmyslovky nastoupil do právě budovaných Východoslovenských železáren. V dalším období ale vedla jeho cesta do Plzně. Poslali ho pracovat do ETD v Doudlevcích, kde se měl zaškolit pro novou fabriku VSŽ. V Plzni začal hrát fotbal na RPZ, což je dnešní SK Petřín. Tam hrál s Františkem Hrnečkem, který při vlastním přestupu do Spartaku doporučil, aby tam vzali i dravého útočníka Ludvíka Ivana. V tehdejším Spartaku Plzeň byl v letech 1960 - 1962, první sezona byla druholigová a ta druhá prvoligová. Za spoluhráče měl například Františka Čalouna, Františka Hlavatého, Václava Bíbu, Jiřího Lopatu, Stanislava Štrunce, Zdeňka Böhma, Josefa Strejčka, Karla Sloupa a další výborné borce. 

Mezitím si zahrál i na mistrovství Evropy železničářů. Plzeň byla jednoznačně nejlepší fotbalovou štací Ludvíka Ivana v jeho kariéře. Po dvou plzeňských letech se vrátil domů do Košic a na další dva roky fotbalovou kariéru přerušil. Podílel se totiž na finišující výstavbě VSŽ. Až pak se stal součástí týmu košické Lokomotivy, které pomohl k postupu do první ligy. Postoupil tak mezi fotbalovou elitu Československa dvakrát v životě: v Plzni a v Košicích. Po postupu mezi nejlepší však v osmadvaceti letech s fotbalem skončil. Stalo se tak opět kvůli zaměstnání. Měl totiž ve VSŽ pěkný plat, vyšší než by v té době měl jako fotbalista. Na Plzeň stále vzpomíná. Nedávno poslal do Plzně několik dobových fotografií a novinových výstřižků z doby, kdy ve Spartaku působil.

PAVEL HOCHMAN



V Košicích pravidelně Ludvíka Ivana navštěvuje jeho kamarád Vincent Vislai, zvaný Čámrs, 
bývalý hráč Spartaku a velký fanoušek plzeňského celku. 
Na snímku Čámrs vlevo, Ludvík Ivan vpravo.

Červen 1961: Spartak Plzeň - Baník Most 4:1. Poslední utkání ve II. lize před 
postupem do nejvyšší soutěže. Ludvík Ivan střílí jeden z gólů.