Fotbalisté Viktorie Plzeň společně se svými fanoušky zažili v posledních dekádě řadu velkých postupových příběhů. Nyní je před námi další velká výzva – postoupit ze základní skupiny Evropské ligy. Zažijte parádní atmosféru pravých fotbalových bitev na vlastní kůži. Do té doby si můžete připomenout další z velkých postupových příběhů, jehož autorem je oblíbený brankář Matúš Kozáčik.

Téměř ihned po svém příchodu do Plzně se ujal vlády v pokutovém území a post jedničky udržel dodnes. Byl tak u většiny z novodobých úspěchů plzeňského klubu, mezi které patří jistě i postup do základní skupiny Ligy mistrů 2013/2014. V předkolech poměřili Plzeňané síly s Željezničarem Sarajevo, Nomme Kalju a Mariborem. Všech šest utkání i díky Matúši Kozáčikovi dokázali vyhrát a suverénně postoupit mezi světovou klubovou elitu.

Svou pou začali viktoriáni na vlastním stadionu přestřelkou 4:3. „Proti Željezničaru jsme věděli, že nás nečeká nic jednoduchého, což se potvrdilo. Doma nám dokázali vstřelit tři góly a venku uviděl velmi brzo červenou kartu Václav Procházka. Do poslední chvíle jsme museli bojovat o postup, což se nám naštěstí podařilo,“ vzpomíná Kozáčik, který si hned vybavuje i další dvojutkání. „Na hřišti Kalju exceloval Marián Čišovský, který vstřelil dvě nebo tři branky. I díky těmto gólům jsme dokázali postoupit. Maribor byl v play off celkem sebevědomý manšaft, ale po domácí výhře 3:1 a rychlém gólu v odvetě jsme se mohli těšit z další účasti v základní skupině,“ pokračuje velkým postupovým příběhem plzeňský gólman. „Neoslavovali jsme nijak moc, ale o to větší jsme měli z postupu radost,“ dodává.

Pro Kozáčika to byla první konfrontace s nablýskaným světem Champions League. „Jsem za tuhle zkušenost moc rád, protože to, co přišlo potom, bylo něco neskutečného. Bayern Mnichov, Manchester City i CSKA Moskva byli a jsou zvuční soupeři a při vzpomínkách například na domácí zápas s Bayernem nebo závěrečný duel proti Moskvě mi běhá mráz po zádech ještě teď,“ přiznává jednička mezi plzeňskými tyčemi.

Plzeňané sice vstoupili do letošní základní skupiny porážkou 0:3 na půdě FCSB, zbraně ale rozhodně neskládají. „Zkušenosti ze všech pohárových utkání se dají stoprocentně využít k tomu, abychom zápasy v základní skupině zvládali. Musíme je uplatnit a udělat všechno proto, abychom postoupili dál,“ říká Kozáčik, který apeluje i na fanoušky, aby si důležitá evropská střetnutí nenechali ujít. „Když je stadion vyprodaný, obrovsky nám to pomáhá. Všichni v kabině budeme moc rádi, když nás přijdou fanoušci podpořit. Můj osobní prožitek je před plným stadionem mnohem intenzivnější a dokáže mě potřebně vyhecovat. Rádi si pak s fanoušky užijeme vítězství,“ uzavírá Matúš Kozáčik.

BALÍČKA A VSTUPENKY JSOU V PRODEJI I ONLINE

Máte i vy svůj postupový příběh či fotografii vztahující se k předkolům Ligy mistrů 2013/2014? Podělte se o něj s námi na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu klubu pod hashtagem #ZAPOSTUPEM.