AKTUALIZOVÁNO 15. 8. – Los základních skupin UEFA Champions League se blíží, čeká nás již za 16 dní! 30. srpna proběhne velká událost v Monaku. Viktoria je momentálně ve čtvrtém koši pro los, ještě se ale může stát, že se přesune do třetího, což by znamenalo lepší výchozí pozici. Nic to ovšem nezmění na tom, že nás čeká nádherný fotbalový podzim!

Z celkových 32 účastníků skupinové fáze nejprestižnější klubové soutěže je jich známo již 26. A mezi nimi i Viktoria Plzeň, potřetí v historii, ovšem poprvé napřímo! V následujících dnech proběhnou odvetná utkání třetího předkola, poté přijde na řadu ještě play off, ve kterém se rozhodne o posledních šesti účastnících skupinové fáze.

Kvalifikované týmy do skupinové fáze LM

Španělsko: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia.
Německo: Bayern Mnichov, Schalke, Hoffenheim, Borussia Dortmund.
Anglie: Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool.
Itálie: Juventus, Neapol, AS Řím, Inter Milán.
Francie: Paris Saint-Germain, Monako, Lyon.
Rusko: Lokomotiv Moskva, CSKA Moskva.
Portugalsko: Porto.
Ukrajina: Šachtar Doněck.
Belgie: Club Bruggy.
Turecko: Galatasaray.
Česká republika: Viktoria Plzeň.

Rozdělení týmů do košů

Celkově je 32 týmů rozděleno do 4 košů po 8 týmech. V prvním koši nalezneme šest mistrů ze zemí s největším koeficientem z roku 2017 (Španělsko – Barcelona, Anglie – Manchester City, Německo – Bayern Mnichov, Francie – Paris Saint-Germain, Itálie – Juventus, Rusko – Lokomotiv Moskva), vítěze minulého ročníku Ligy mistrů (Real Madrid) a vítěze Evropské ligy (Atlético Madrid).

Další rozdělení týmů do košů již proběhne podle jednotlivých koeficientů. Viktoria Plzeň je s koeficientem 33.000 na druhém místě čtvrtého koše, což ale stále živí naději na posunutí do třetího koše. Stalo by se tak v případě, že by v předkolech vypadly alespoň dva ze tří následujících týmů: Benfica, PSV a Salcburk.

Portugalská Benfica porazila ve třetím předkole Fenerbahce a v play off si zahraje s řeckým PAOKem Soluň. Salcburk zdolal makedonský celek Škendija Tetovo a zahraje si s CZ Bělehrad. Ta vyřadila Trnavu, které nepomohl ani gól viktoriána Marka Bakoše. Do hry vstupuje také PSV Eindhoven, to se v play off utká s BATE Borisov.

Prozatím je tedy jasné následující rozdělení:

1. koš: Real Madrid, Juventus, Atlético Madrid, Paris Saint-Germain, Bayern Mnichov, Manchester City, Barcelona, Lokomotiv Moskva.
2. koš: Dortmund, Benfica*, Porto, Neapol, Manchester United, Tottenham, Šachtar Doněck, AS Řím.
3. koš: Liverpool, Monako, Dynamo Kyjev*, Salcburk*, Schalke, CSKA, Lyon, PSV*.
4. koš: Valencia, Plzeň, Club Bruggy, Galatasaray, Dinamo Záhřeb*, Inter Milán, Hoffenheim, AEK Atény*.

*týmy, co ještě hrají předkola