Real Madrid, AS Řím a CSKA Moskva. To jsou soupeři Viktorie Plzeň ve skupinové fázi Ligy mistrů. Netýká se to ale jen A-týmu, ale také dorostu U19. Ten totiž bude hrát pod vedením trenérů Jiřího Žiláka a Pavla Fořta nejprestižnější mládežnickou soutěž, UEFA Youth League.

Všechny tři domácí duely sehraje Viktoria Plzeň na stadionu v nedalekých Přešticích. Na jižním Plzeňsku je nedávno zrekonstruovaný stadion. Vstupné na zápasy bude 100 korun na tribunu a 50 korun na stání, které bude omezené. ZTP zdarma. Lístky na sezení na CSKA se budou prodávat od pondělí ve Viktoria shopu v jeho standardní otevírací době, v den zápasu přímo v Přešticích na stadionu budou v prodeji i zbylé vstupenky na sezení a také vstupenky na stání.

UEFA Youth League je mládežnická obdoba UEFA Champions League. Startuje v ní dohromady 64 týmů, které jsou rozděleny na dvě skupiny – UEFA Champions League path a Domestic Champions Path. V prvně jmenované nastupují všechny týmy, jejichž „áčka“ se účastní Ligy mistrů. V té druhé hrají vítězové jednotlivých dorosteneckých soutěží.

Plzeňského týmu se týká první část, tedy UEFA Champions League path. Z ní do další fáze postupuje celkem šestnáct týmů – osm vítězů skupin jde rovnou do osmifinále a týmy na druhých místech si zahrají ještě „předkolo play off“ proti osmi týmům z Domestic Champions Path.

Viktoria si před pěti lety již UEFA Youth League zahrála, ve skupině s Bayernem, Manchesterem City a CSKA Moskva ale nebodovala. „Tehdy se ukázalo, že ty týmy mají obrovskou kvalitu. Letos si klademe takové ambice, abychom utkání sehráli lépe než před pěti lety. Chceme si ukázat, jestli se posouváme směrem k Evropě tak, abychom byli konkurenceschopní. Věřím, že jdeme správnou cestou a ukážeme to,“ říká hlavní trenér týmu Jiří Žilák.

Na každé soupisce může být až 40 hráčů, z toho minimálně tři musí být brankáři. Klub mohl na soupisku napsat hráče narozené 1. ledna 2000 či později + pět výjimek narozených 1. ledna 1999 či později a trénovaných v klubu. „Hráče jsme vybírali na základě jejich výkonnosti. Nosnou část tvoří ročník 2000, což jsou hráči z týmu U19 či z juniorky. Je k nim přidáno i pár hráčů ročníku 1999 a nejperspektivnější z týmu U17. Každopádně právě ročník 2000 je podle mě kvalitní, hráči prokazují dobrou výkonnost už od doby, co byli v dorostu U16,“ vysvětlil Jiří Žilák výběr týmu.

Poměrně nezvyklé je pravidlo o střídáních. Na střídačce může mít klub k dispozici klasicky sedm náhradníků a do hry jich může poslat až pět, kvůli střídání ale nesmí přerušit hru více než třikrát. Střídání o poločasové přestávce se do tohoto limitu přerušení nepočítají.

První utkání sehraje Viktoria již ve středu od 13:00 proti CSKA Moskva. „Mají silný tým, posbírali nejlepší hráče z celého Ruska. My každopádně nebudeme odevzdaní, chtěl bych, abychom sehráli co nejlepší zápas,“ vyhlíží duel Jiří Žilák.

Rozpis zápasů

19. 9., 13:00: FCVP vs. CSKA Moskva (Přeštice)
2. 10., 14:30: AS Řím vs. FCVP (Tre Fontane)
23. 10., 16:00: Real Madrid vs. FCVP (Alfredo di Stéfano Stadium)
7. 11., 13:00: FCVP vs. Real Madrid (Přeštice)
27. 11., 13:00: CSKA Moskva vs. FCVP (Stadion Okabr)
12. 12., 12:00: FCVP vs. AS Řím (Přeštice)

Soupiska FCVP pro UYL

Výše zmíněného pravidla o výjimkách mezi hráči Viktoria využila a na soupisku mimo členy týmu dorostu U19 dopsala také některé hráče z juniorky. I proto bude asistentem trenéra Jiřího Žiláka současný kouč juniorky Pavel Fořt.

Brankáři: Ondřej Bleha, David Edelman, Richard Mařík, TomᚠNovák.
Obránci: Michal Bartůněk, Marek Brož, Dominik Fišer, Šimon Gabriel, Jan Halász, Robin Hranáč, Josef Koželuh, Václav Míka, Denis Plecitý, Martin Šimek, Slavomír Strmiska, Václav Svoboda, Karel Žilák.
Záložníci: MatyᚠKodýdek, David Kraml, Adam Kronus, TomᚠKuhajda, David Lehký, Marek Patrovský, Jan Pek, Martin Petr, Petr Řezáč, Martin Ruda, Pavel Šulc, Václav Uzlík.
Útočníci: TomᚠArzberger, Pavel Hezoučký, Pavel Kavka, TomᚠKepl, Daniel Koranda, Kryštof Krátký, Ondřej Pecháček, LukᚠPihrt, Jakub Selnar, LukᚠVáclavík, Adam Vrba.

Trenéři: Jiří Žilák (hlavní trenér), Pavel Fořt (asistent trenéra), Pavel Průša (trenér brankářů).