František Ševinský se po třech letech vrátil do Viktorie Plzeň, už ale ne jako hráč zadních řad, nýbrž jako trenér. Od úvodu zimní přípravy řídí plzeňský juniorský tým.

„Osobně se cítím se výborně. Po svátcích jsem odpočatý, takže se můžu vrhnout rovnýma nohama do práce,“ říká na úvod František Ševinský v kabině juniorského týmu tréninkového areálu v Luční ulici.

Zkušenosti s trénováním má z druholigového Vyšehradu. Nyní před ním stojí výzva v podobě plzeňské juniorky. „Pro každého fotbalistu je těžké období po ukončení kariéry a aktivního fotbalového života. Nabídka Viktorie mi přijde jako příjemné navázání na konec mé kariéry a já jsem rád, že u fotbalu můžu nadále zůstat jako jeho aktivní součást,“ říká novopečený trenér plzeňského týmu do jednadvaceti let. „Každý, kdo fotbal hraje, tak ho má rád. A každý by samozřejmě jednou chtěl působit jako trenér, nebo v jiné funkci. Mám dva syny a k trenéřině jsem celou dobu tíhl. Možná je to logické vyústění mého fotbalového života,“ dodává Ševinský, zatímco „Ševa“ nejmladší opodál kope do míče a okukuje trenérské propriety.

Jako každý trenér nevynechal ani bývalý plzeňský obránce studium příslušných licencí. „Studium mi trošku otevřelo oči. Každý fotbalista si myslí, že by mohl z fleku trénovat. Ovšem během studia jsem se o fotbale dozvěděl hodně i z jiné stránky než jen z té praktické,“ přiznává Ševinský, jenž má za sebou týden v roli hlavního kouče. „Každý hráč juniorského týmu Viktorie, umí kopat a rozumí si s míčem. Po charakterové stránce mě ale poznávání teprve čeká. Máme před sebou soustředění, uvidím, jak se s tím kluci poperou. První týden jsme hodně běhali. Druhý týden se to bude ještě zvyšovat. Třetí týden nám vyvrcholí hrubá příprava,“ popisuje František Ševinský.

Na rozdíl od některých trenérských kolegů nemusí dokazovat, že fotbal je jeho život. Dva mistrovské tituly a těžké zápasy z Ligy mistrů hovoří za vše. „To je otázka spíš na kluky, ale nemyslím si, že by z toho byli nějak vykulení. Možná je to lepší v tom, že si nemusím vydobývat nějaký respekt, ale jen ho určitým způsobem prohlubovat. Ke klukům se chovám jako k dospělým hráčům, beru je jako osobnosti,“ má jasno trenér juniorského týmu.

Pro jarní část sezóny si Ševinský vytkl několik cílů. „Pokud budeme hrát nahoře, bude to fajn, protože kluci uvidí, že jejich práce má nějaký smysl a můžou se fotbalově posouvat někam dál. Hlavním úkolem je ale připravit je na dospělý fotbal. Věřím, že pokud budou kluci vnímaví, pomůžou jim i moje zkušenosti. Budu se jim snažit předat poznatky, které jsem za svůj fotbalový život získal,“ říká Ševinský.

Sám o sobě říká, že povahou se od dob, kdy nastupoval v červeno-modrém dresu, nezměnil. „Všechno beru s klidnou hlavou. Problémy řeším s rozmyslem a ne z první dobré. Jsem spíš klidnější a myslím, že se touhle povahou ke klukům hodím,“ uzavírá trenér plzeňských juniorů.

Fotogalerie