Viktoria Plzeň se v pla-off Evropské ligy utká s kyperským celkem AEK Larnaka. Tým z přístavního města se do čtvrtého předkola dostal přes gibraltarský Lincoln FC, irský Cork City a běloruské Dinamo Minsk.

„Je brzy po losu, zatím jsem si o soupeři žádné detailnější informace nezjišoval. Nepochybuji ale o tom, že nás trenéři na zápas kvalitně připraví. Pokud se někdo dostal v Evropské lize až do této fáze, svou kvalitu mít musí,“ míní o dalším evropském soupeři Viktorie záložník Diego Živulič. Na Kypru čeká Plzeňany srpnová výheň. „Ještě jsem tam nikdy nebyl. Podmínky pro nás nemůžou být výmluvou. Jsme Viktoria Plzeň a zápasy s Larnakou musíme zvládnout,“ říká odhodlaně Živulič. „Fanouškům musíme vynahradit vyřazení od FCSB. Musíme spoléhat na nᚠkombinační fotbal. Věřím, že máme kvalitu na to, abychom na Kypru i doma byli úspěšní,“ dodává.

„Kyperský soupeř bude podle mě hrát podobně jako FCSB. Mají zkušenosti s evropským i českým fotbalem. V loňské sezóně s nimi hrál Liberec, takže víme, že soupeře nebude jednoduché překonat. Musíme se poctivě připravit, zápas zvládnout a postoupit,“ přidává se Marek Bakoš. „Na začátku sezóny jsme si vytyčili jasné cíle a základní skupina některého z evropských pohárů byla mezi nimi. Budeme se snažit dobře začít a do odvety si vypracovat dobrou pozici,“ vyhlíží Bakoš.

Plzeňský trenér Pavel Vrba si předem soupeře nevybíral. „Není ani tak důležité, jak jsem spokojený teď, jako to, jak budu spokojený po dvojzápase. Všichni víme, že Larnaka postoupila přes tři předkola a na závěr si poradila s Minskem. Mají tedy už za sebou několik ostrých zápasů a zatím jsou úspěšní,“ říká na konto protivníka Viktorie v play-off Evropské ligy. Plzeňané budou o postup hrát znovu ve vysokých teplotách prosluněného jihu. „V srpnu na Kypru vrcholí letní sezóna, počasí bude podobné jako v Bukurešti, kde jsme odehráli dobré utkání. Momentálně u nás panují také vysoké teploty, takže věřím, že to pro nás nebude problém,“ přemýšlí Pavel Vrba.

Nyní bude trenérský tým sledovat kyperského soupeře. „Budeme vycházet z posledních zápasů, které odehráli. Už nyní sbíráme materiály, čeká nás mravenčí práce v podobě zjišování detailních informací o klubu a jejich hře,“ popisuje trenér.

Před sezónou bylo jasně řečeno, že naším cílem je hrát skupinu jednoho z evropských pohárů. Champions League to bohužel nebude, nyní uděláme všechno proto, abychom byli úspěšní v Evropské lize a domácí soutěži,“ uzavírá Vrba.