Již dnes večer to vypukne. Viktoria Plzeň vstoupí po čtyřech letech do vyřazovací fáze Evropské ligy proti srbskému FK Partizan. Včera ještě trénovala v tréninkovém areálu SC Partizan-Teleoptik, večer se již ale představí na hlavním Stadionu Partizana. Pojďme si oba stadiony trochu více představit.

SC Partizan-Teleoptik


Sportski Centar Partizan-Teleoptik je jinak znám také jako Zemunelo, což se podobá názvu tréninkového areálu AC Milan (Milanello). Pro Partizan má stejný účel jako pro Viktorii tréninkový areál v Luční ulici. Komplex je složen z devíti hřiš (sedm přírodních, dvě umělá), FK Partizan zde kromě tréninků hraje také většinu domácích přátelských zápasů. Stadionu využívá také druholigový celek FK Teleoptik.

Sportovní centrum Teleoptik bylo oficiálně otevřeno 28. května 1998. Součástí areálu je také budova, ve které je tělocvična, místnost pro fyzioterapeuty a lékaře, sauna a jiné prvky wellness, tiskové centrum, šatny a prádelna. Je zde také restaurace, kanceláře a několik dalších místností. Je plán zde v budoucnu vybudovat akademii pro mladé fotbalisty s 36 byty, školní třídou, malým bazénem a tělocvičnou.

Stadion Partizana


Stavba chrámu všech fanoušků Partizanu započala po druhé světové válce na místě bývalého BSK Stadionu s kapacitou 25 000 míst. Stavba byla realizována za pomoci Jugoslávské lidové armády, po které po svém otevření nesl stadion svůj název.

Fotbalový stánek, jenž pojme nyní více než dvaatřicet tisíc fanoušků, by ovšem dnes večer měl být zaplněný přibližně z poloviny. Ve své osmašedesátileté historii jednou změnil název. Mezi léty 1951 a 1989 nesla aréna název Stadion JNA (Stadion Jugoslovenske narodne armije) od roku 1989 se již pyšní dnešním názvem Stadion Partizana. Mnozí fanoušci ze zemí bývalé Jugoslávie ovšem domácí stánek Partizanu stále nazývají jeho bývalým jménem. Domácí fanoušci s přezdívkou Grobari zase svému druhému domovu dávají jméno Futbalski hram.

Stadion prošel několika vlnami rekonstrukcí. Ty se odehrály především v posledních letech, konkrétně se jedná o roky 1998, 2010, 2014 a 2015. V dobách, kdy Stadion Partizana nabízel i místa k sezení, byla jeho kapacita 50 000 fanoušků. K tomuto číslu se přibližuje aréna umístěná na Topčiderskom Brdu přibližuje při konání kulturních akcí, jež může navštěvovat až 40 000 diváků. Stadion byl ve své historii častým místem konání koncertů a festivalů. Mezi největší se řadí koncert skupiny Metallica (2004) a AC/DC (2009).

Fotogalerie