1. 11. 2015    Zápas

Plzeň i přes oslabení porazila Spartu Praha 2:1!

FC Viktoria Plzeň
73. Baránek
83. Petržela

12. kolo / Neděle 1. 11. 2015, 15:00 / Doosan Arena

12. kolo / Neděle 1. 11. 2015, 15:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

2:1

(0:0)

AC Sparta Praha

90. Juliš

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský – Hořava, Hrošovský – Kopic (77. Petržela), Kolář (43. Baránek), Kovařík – Ďuriš (86. Mahmutovič)

AC Sparta Praha

Bičík – Nhamoinesu, Mario Holek, Brabec (16. Hybš, 79. Juliš), Mareček – Matějovský, Jiráček (60. Hušbauer), Dočkal – Krejčí, Fatai, Konaté

statistiky

Branky: 73. Baránek, 83. Petržela – 90. Juliš, ŽK: Hejda, Hrošovský, Rajtoral, Limberský – Bičík, Hybš, Matějovský, Costa, Jiráček, Konaté, Hušbauer, ČK: 41. Procházka, Rozhodčí: Příhoda – Paták, Kotík

Diváci: 11 710

Přesně po roce se v plzeňské Doosan Areně utkaly dva týmy, které v posledních letech udávaly prim české nejvyšší soutěži. Dlouho očekávané derby svedlo dohromady aktuálně vedoucí tým tabulky ze Sparty a domácí Viktorii Plzeň, která svému letenskému soupeři šlape na paty.

Oba fanouškovské kotle se od úvodních minut staraly o pravou fotbalovou atmosféru a aktéři na hrací ploše nechtěli zůstat pozadu. V desáté minutě protáhl Bičíka v brance hostí Hrošovský, o několik okamžiků později střílel i Limberský, na druhé straně byl aktivní především Tiemoko Konaté, ale ke střele se nepropracoval. O další závar před sparanskou brankou se postaral střílející Kolář, ale ve změti těl se míč k brankové čáře ani nepřiblížil. Po osmnácti minutách zblokoval Dočkalovu střelu z malého vápna Procházka, následný rohový kop neznamenal pro Kozáčika nebezpečí. V 21. minutě využil David Limberský autového vhazování k rychlému vysunutí Michala Ďuriše, kterého v pokutovém území podrazil vyběhnutý Bičík. Po žluté kartě pro pražského gólmana následoval pokutový kop, k jehož exekuci se postavil sám faulovaný Ďuriš. Míč ale nasměroval pouze do plachtícího Bičíka a ani hlavička Lukáše Hejdy neměla brankové vyústění. V 39. minutě zápasu udělil sudí Příhoda už čtvrtou žlutou kartu, za Plzeň vyfasovali kartu světlé barvy Hejda, Ďuriš a Hrošovský, na straně soupeře už zmiňovaný Bičík, ke kterému přibyl střídající Hybš. Emoce plály na trávníku i po čtyřicáté minutě, kdy se po vzájemné potyčce musel odebrat ze hřiště Václav Procházka, jeho protivník v souboji Matějovský uviděl žlutou kartu. Situace na hrací ploše vyústila ve střídání Viktorie, kdy Daniela Koláře nahradil Jan Baránek. Sudí Příhoda první poločas příliš neprodlužoval a po vypršení 45 minut za nerozhodného stavu první půli ukončil.

Ve třiapadesáté minutě se zčista jasna dostal do šance Michal Ďuriš, ke kterému propadl míč po standardní situaci. Slovenský střelec ale poslal míč z první vysoko nad branku. Sparta ve druhé části zápasu přebírala větší část iniciativy, než v úvodní pětačtyřicetiminutovce, ale brankové příležitosti si vypracovat nedokázala. Plzeňané se snažili stále hrát dopředu, nejdřív Kovařík pravačkou minul, následně ve společném náběhu s Hořavou neuklidili do branky centr Michala Ďuriše. V 68. minutě se k dalšímu zakončení propracoval Ďuriš, ale svou střelou našel jen připraveného Bičíka. To, co už bylo několik chvil na spadnutí, opravdu přišlo v 72. minutě utkání. Po přesném centru Jana Kovaříka se hlavou opřel do míče Jan Baránek a jeho cestu zastavila až sí za Davidem Bičíkem. Viktoria se v zápase ujala vedení 1:0! V 74. minutě zápasu nahradil na hrací ploše Jana Kopice Milan Petržela. O pět minut později zaznamenali Sparané největší šanci dosavadního průběhu utkání, rohový kop z Krejčího kopačky doplachtil až ke vzdálenější tyči Kozáčikovy branky. Tam se sice pohyboval nebezpečně blízko brankové čáry, ale plzeňská jednička mezi třemi tyčemi jej včas zkrotila. Ve třiaosmdesáté minutě zápasu převzal Milan Petržela za polovinou hřiště přesný pas od Michala Ďuriše, pokryl si míč před dotírajícím Matějovským a na hranici vápna vystřelil. O vteřinu později letěly ruce téměř dvanácti tisíc plzeňských fanoušků nad hlavu. Viktorián s jedenáctkou na zádech totiž po zemi prostřelil Bičíka a dal svému týmu dvougólový náskok. Téměř vzápětí vystřídal trenér Karel Krejčí potřetí, když Ďuriše nahradil Aidinem Mahmutovičem. Pražané minutu před koncem zápasu ještě vykřesali jiskřičku naděje, když Juliš hlavou uklidil míč za Matúše Kozáčika a dal svému týmu možnost vybojovat remízu. Plzeňané ale trpělivou hrou dokázali dovést zápas do vítězného konce.

Související články