9. 5. 2015    Zápas

Plzeň porazila Spartu i na Letné a odskočila na rozdíl šesti bodů

FC Viktoria Plzeň

27. kolo / Sobota 9. 5. 2015, 19:15 /

27. kolo / Sobota 9. 5. 2015, 19:15

AC Sparta Praha

0:2

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

sestavy

AC Sparta Praha

Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha, Matějovský - Kadlec (75. Řezníček), Dočkal, L. Krejčí (54. Konaté) - Lafata

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Pilař (87. Petržela), Vaněk, D. Kolář (90. Baránek), Hořava, Kovařík - Holenda (82. Mahmutovič)

statistiky

Branky: 52. Holenda, 69. Hubník ŽK: Lafata, Konaté, Costa, Matějovský, Dočkal - Vaněk, Hořava, Rajtoral, Limberský Rozhodčí: Borbalán - Martínez, Prieto (všichni Španělsko)

Diváci: 0

Šlágr jara, utkání o titul, zápas o všechno, duel rivalů. Utkání 27. kola Synot ligy mezi domácí Spartou Praha a Viktorií Plzeň pojmenovávaly palcové titulky nejen sportovních deníků různě. Trenér Miroslav Koubek nasadil do utkání, ve kterém mohli viktoriáni odskočit svému nejbližšímu pronásledovateli na rozdíl šesti bodů, v dobré formě hrajícího útočníka Jana Holendu.

Do zápasu vstoupila obě mužstva s chutí, první příležitost si vypracovali domácí. S rohem Krejčího a následnou nedůraznou hlavičkou Lafaty si ale Matúš Kozáčik dokázal poradit. Odpovědět se pokoušeli Holenda s Kovaříkem, ale Rajtoralův centr nezasáhl ani jeden z viktoriánů. V osmé minutě posílal přízemní centr do vápna Viktorie Costa, plzeňský brankář byl ale i tentokrát pozorný. Na druhé straně se pokusil zakončit po přihrávce patou od Pilaře Daniel Kolář, pod nohy se mu ale včas vrhnul jeden ze sparanů. Těsně před odehranou čtvrthodinou se k zajímavé pozici na penaltové značce dostal k hlavičce Václav Kadlec, míč z jeho hlavy ale zamířil mimo tři tyče Viktorie. O tři minuty později se před bránou Plzně střetli Hubník s Krejčím, plzeňský stoper si ze souboje odnesl naražená žebra, jejichž bolest ještě několik minut rozmasírovával. Dvaadvacátá minuta přinesla, jak se později ukázalo, nejvážnější gólovou příležitost první půle. Po nepovedeném odkopu sparanské obrany se k míči dostal na hranici malého vápna Jan Holenda, v pádu ale nedokázal zakončit vyloženou šanci přesně. Ve 27. minutě plály na hřišti emoce. Zatímco dva důrazné sparanské zákroky sudí vyhodnotil jako dovolené, za záchrannou brzdu v podobě Vaňkova nedovoleného zastavení Dočkala si plzeňský záložník vysloužil žlutou kartu. Vzápětí si velkou příležitost ke vstřelení branky připsali i domácí. Kovaříkův odkop skončil odrazem na kopačce Davida Lafaty, který minul horní tyč brány Matúše Kozáčika o několik decimetrů. To se ovšem nedalo říct o pokusu Dočkala z 33. minuty, jenž zasáhl jedenáctou řadu letenských ochozů. Zanedlouho fauloval rozběhnutého Limberského David Lafata a žlutilo se i na druhé straně. V devětatřicáté minutě se dvakrát zaskvěl Matúš Kozáčik. Nejdřív vyboxoval centr Krejčího, poté lapil i prudkou střelu Costy. Stejně precizní byl plzeňský gólman i o minutu později. Dočkal posunul ve vápně míč na Krejčího, jehož stoprocentní příležitost zneškodnila skvělým výběhem právě slovenská reprezentační jednička. Hra se rychle přelévala, a i proto se ve 42. minutě málem prosadil před Markem Štěchem Jan Holenda. Svou otočku ovšem nedokončil a míč opustil hřiště vně branky. První poločas tak skončil za bezbrankového stavu.

Druhý poločas načala slibná standardní situace Sparty. Po faulu Vaňka se k míči deset metrů za pokutovým územím postavil Krejčí, ale svůj pokus nasměroval vysoko nad břevno. Po čtyřech odehraných minutách viděl na straně Plzně žlutou kartu TomᚠHořava, jehož šlapák na Dočkala španělskému sudímu neušel. Ve dvaapadesáté minutě jindy bouřlivá Letná ztichla. To když Jan Holenda obešel u pravé postranní čáry Mario Holka a tečovanou střelou poslal Viktorii do vedení – 0:1! Sparané se pokusili odpovědět hned vzápětí. Třetí ze série rohových kopů vyšel domácím na výbornou, ale hlavičku Brabce perfektně vytlačil Kozáčik. V 59. minutě utíkal vstříc Štěchovi Kovařík, tísněn Brabcem ale nasměroval míč pouze mimo prostor vymezený třemi tyčemi, stejně jako o pět minut později TomᚠHořava svou střelu ze střední vzdálenosti. Třetí žlutá karta pro hráče Viktorie byla k vidění po 65 minutách hry, jejím majitelem se stal František Rajtoral za souboj s levým obráncem Sparty Costou. Za faul na Pilaře si vysloužil kartu stejné barvy střídající Konaté. Následná situace potěšila celý západ Čech. Kovařík nacentroval přesně na nabíhajícího Hubníka, jenž se v zápase doposud prezentoval především bezchybnou hrou v defenzivě a precizními hlavičkami. Ve velké formě hrající obránce si v situaci zády k brance dokázal poradit a přizvednutím míče poslal Viktorii do dvougólového vedení! V poslední čtvrthodině měl nastartovat produktivitu pražského celku Jakub Řezníček, ale stejně jako podpora letenských ochozů začala být i hra domácích poněkud mdlá. To dokázala i spolupráce Jana Kovaříka s Janem Holendou. První z Janů přesně centroval, ten druhý zcela nehlídán vyplul v pokutovém území Sparty. Míč z jeho kopačky ovšem branku Štěcha neohrozil. Deset minut před koncem se znovu zaskvěl Matúš Kozáčik, jenž včas vyběhl proti Pavlu Kadeřábkovi a bravurním zákrokem udržel čisté konto. To už byl na hřišti Aidin Mahmutovič, který v 82. minutě nahradil na hrací ploše střelce první branky Jana Holendu. Druhé střídání dělily od toho prvního pouze čtyři minuty. Na hřiště se v závěru podíval Milan Petržela, opačným směrem putoval Václav Pilař. S vypršením devadesáté minuty se na trávníku na úkor Daniela Koláře objevil Jan Baránek. Zápas, který se v poslední čtvrthodině už pouze dohrával, prodloužil španělský rozhodčí Borbalán o čtyři nastavené minuty, ve kterých se už ovšem nic zásadního nestalo a ruce všech viktoriánů mohly po závěrečném hvizdu směle vystřelit k nebesům. Viktoria Plzeň šlágr 27. kola zvládla a na čele Synot ligy si tři kola před koncem vytvořila šestibodový náskok.

Související články