Už čtvrtý ročník unikátního projektu „Pojďme sportovat s Viktorkou“, který podporuje sportování dětí v předškolním věku, proběhl v závěru září 2016 v okolí Doosan Areny. Tréninkových jednotek se z 25 školek z UMO1 a UMO3 zúčastnilo více než 1000 dětí narozených v letech 2010 a 2011.

Děti si na jednotlivých stanovištích mohou vyzkoušet například skok do dálky, běh na čas nebo překonávání nejrůznějších překážek. Opravdovým zážitkem je pak pro všechny kluky a holky klasická opičí dráha. „Naším cílem je představit dětem i rodičům sport jako ideální způsob trávení volného času, při kterém jsou vedle pohybových dovedností rozvíjeny také sociální schopnosti dětí. Můžeme zde využívat přírodní trávu, kde se věnujeme pohybovým hrám a také hřiště s umělou trávou, kde hrajeme fotbal. Děti to hrozně bavilo a opravdu se snažily. Aktivně se zapojují také učitelky, což nám dělá velkou radost,“ říká trenér Jiří Žilák, který je zároveň sportovním garantem ambiciózního projektu.

Během několika dnů se u Doosan Areny vystřídalo přes tisíc dětí. Zatímco ti nejmenší se oddávali sportovním aktivitám, trenéři bedlivě sledovali jejich pohybové nadání. „My trenéři sledujeme, jak jsou na tom děti po pohybové stránce. Musím bohužel říct, že každý rok je to horší a horší. Nicméně vždy vybereme hodně šikovných dětí, které mohou v budoucnu ve sportu zanechat výraznou stopu. Záleží ale také na rodičích, jestli své děti vedou ke sportu. Je to důležitý fakt,“ upozorňuje Žilák.

Celý projekt vyvrcholí fotbalovým tréninkem na hlavním hřišti v Doosan Areně v říjnu 2016, kdy si vybraná skupina pohybově nadaných dětí zasportuje s hráči prvního týmu Viktorie Plzeň. „Máme vybráno okolo padesáti dětí, které pozveme na trénink přímo do Doosan Areny. Stále není hlavním cílem nabrat si budoucí viktoriány, ale představit dětem sport jako takový. Musí je pohybová aktivita bavit a mít chu sportovat. Pak si mohou vybrat, co chtějí dělat, jestli to bude fotbal, budeme jen rádi. Například po loňské akci se viktoriánská rodina rozrostla o téměř deset hráčů. Další, kteří se zúčastnili projektu „Pojďme sportovat s Viktorkou“, si vybrali atletiku a podobně,“ doplňuje Žilák.

„Chtěl bych moc poděkovat všem trenérům, kteří se několikadenní akce zúčastnili, protože bez nich by to opravdu nešlo. Není snadné starat se a zaujmout velkou skupinu dětí, ale myslím, že se nám to povedlo. Další dík patří také společnosti DT Expres, která nám zajišovala autobusovou přepravu dětí sem k Doosan Areně a zpátky. Po organizační stránce vše fungovalo na sto procent,“ uzavírá Jiří Žilák.

Fotogalerie