Když se řekne FCSB, málokdo si pod tím dovede představit nejúspěšnější klub rumunské historie. Když se ale řekne Steaua Bukureš, už je to všem jasné. FCSB je právě známější pod tímto dřívějším názvem, který musel být změněn po sporech majitele Gigiho Becaliho s armádou. Tým přišel o logo i název.

Celek byl založen v roce 1947 a celou svou historii hraje v nejvyšší soutěži. Prvního triumfu dosáhl hned v ročníku 1948/1949, kdy opanoval rumunský národní pohár. A od té doby hraje v Rumunsku prim. V národním poháru přidal dalších 21 titulů, v ligovém poté dva (ten se hrál zatím šestkrát) a šestkrát uspěl v superpoháru. V lize posléze Steaua získala neskutečných 26 titulů. Největší titulovou jízdu zažila v letech 1993 – 1998, kdy vyhrála šestkrát v řadě.

Steaua je majitelem evropského rekordu v počtu neprohraných ligových zápasů v řadě – těch v letech 1986 až 1989 neprohrála hned 104 za sebou! Pro celek z hlavního města se jednalo o velice úspěšné období, nebo vyhrál jak Superpohár UEFA (1986), tak Pohár mistrů evropských zemí (1985/1986). O tři roky měl na dosah druhý triumf v této soutěži, nicméně ve finále podlehl italskému AC Milán.

Nejdelší série bez ligové prohry v Evropě: 1. Steaua Bukureš (104), 2. Sheriff Tiraspol (63), 3. Celtic Glasgow (62), 4. Levadia Tallinn (61), 5. Union Saint-Gilloise (60)

Klubové barvy bývaly symbolem rumunské trikolóry – modrá, červená a žlutá – nicméně postupně se žlutá vytratila a zůstalo se jen u modré a červené.

Své zápasy hraje FCSB na stadionu Arena Națională s kapacitou 55 634 diváků. Zde se Viktoria představila v minulém roce během skupinové fáze Evropské ligy, kdy v Bukurešti uhrála remízu 1:1 s Astrou Giurgiu. Stadion byl otevřen v roce 2011 a původně ho Steaua využívala jen pro zápasy v evropských pohárech a velká ligová utkání (derby, boje o titul). Od března 2015 v něm ale hraje pravidelně. V sezoně 2016/2017 na zápasy chodilo v průměru 5 067 diváků, což je nejvyšší průměrná návštěvnost v rumunské lize.


V žebříčku bodování všech fotbalových klubů se FCSB nachází na 196. místě (138. v Evropě, 1. v Rumunsku). Viktoria je v tomto ohledu 45. na světě (41. v Evropě, 1. v Česku).

FCSB už má za sebou v aktuální sezoně dva zápasy. V prvním kole porazila FC Voluntari 2:1 (34. Budescu z penalty, 90+2. Man – 55. Bălan), ve druhém si poradila s Poli Temešvár 1:0 (63. Gnohéré).

Tři hvězdy týmu
Denis Alibec
Pro viktoriány tohle není vůbec neznámé jméno. Šestadvacetiletý rumunský útočník totiž pořádně potrápil Viktorii v Doosan Areně v dresu Astry Giurgiu, kdy o výhře svého celku 2:1 rozhodl tím, že jeden gól vstřelil a druhý (vlastní Hořavy) sám zařídil. Alibec přišel do bukurešského celku v průběhu minulé sezony a během 14 ligových zápasů stihl dát již osm branek. Jako mladý se zkoušel prosadit v Itálii, v Serii A odehrál 60 minut za Inter Milán a další dvě přidal za Bolognu. Působil také v belgickém Mechelenu. Za rumunský národní tým nastoupil do sedmi zápasů a vstřelil jednu branku (proti Ukrajině).

Florin Niţă
Gólmanská jednička FCSB je svému celku skutečně oporou. I proto je členem širšího reprezentačního kádru, kde ale při přítomnosti Cipriana Tătărușana z Fiorentiny a Costela Pantilimona z Watfordu jen zřídka chytají jiní brankáři. Niţă v minulé sezoně odchytal 29 ligových duelů a inkasoval v nich 24 branek. Z brankářů, co odchytali více než 25 zápasů, měl tak třetí nejlepší bilanci. V letošní sezoně ve dvou zápasech obdržel jednu branku. Za Steauu chytal Niţă již v mládeži, znovu se do ní vrátil v roce 2013 po přestupu z celku Concordia Chiajna.

Constantin Budescu
Ani tohle jméno není pro Viktorii neznámé. Stejně jako Alibec, i Budescu působil v Astře Giurgiu, a to ještě do konce minulé sezony. S výjimkou půlroční zastávky v Číně v týmu Dalian Jifang hrál tento osmadvacetiletý ofenzivní záložník za Astru pět let a vždy patřil mezi nejlepší střelce týmu. V sezoně 2016/2017 byl nejlepším, rok předtím ho porazil Denis Alibec a v ročníku 2014/2015 Kehinde Fatai, jenž posléze přestoupil do pražské Sparty. Budescu si zahrál i za národní tým a byl hlavním hrdinou kvalifikačního utkání na Faerských ostrovech, kde Rumunsko vyhrálo 3:0 a on dal dvě branky.

Soupiska pro 3. předkolo Ligy mistrů
Brankáři: Florin Niță, Eduard Stăncioiu, Daniel Vlad.
Obránci: Mihai Balasa, Ionut Larie, Marian Pleaşcă, Marko Momčilović, Antonio Jakoliš, Ovidiu Popescu.
Záložníci: Mihai Pintilii, Lucian Filip, Júnior Morais, Vlad Achim, Robert Grecu, William Amorim, Gabriel Enache, Filipe Teixeira.
Útočníci: Denis Alibec, Harlem Gnohéré, Florin Tănase, Dennis Man, Constantin Budescu.