Šanghaj Greenland Šen-chua je čínský fotbalový klub založený v roce 1951. Na svém kontě má jeden ligový titul a šest dalších domácích trofejí. Přátelský zápas se zajímavým soupeřem je na programu 24. ledna od 16:00 v Marbella Football Center, přenos tentokráte zřejmě nebude k dispozici.

Mistrovský titul vyhrála Šanghaj v roce 1995, posléze pak ještě dosáhla na tři triumfy v domácím poháru a stejný počet vítězství v Superpoháru. V nejvyšší soutěži působí od roku 1987, své domácí zápasy hraje na stadionu Chung-kchou s kapacitou 33 060 diváků.

V Číně se sezona hraje od začátku března do začátku listopadu. V ročníku 2017 skončila Šanghaj Šen-chua na jedenáctém místě, když ve 30 zápasech získala 35 bodů se skóre 52:55. V přípravě na nový ročník již Šanghaj Šen-chua odehrála přátelské zápasy s německým Eintrachtem Braunschweig (remíza 2:2), skotským Partick Thistle (prohra 1:2), švýcarským Luzernem (remíza 1:1) a maďarskou Puskás Akadémií (prohra 0:1).

Po zápase s Viktorií čeká Šanghaj ještě měření síl s Legií Varšava, proti které Plzeň nastoupí na druhém soustředění v Benidormu.

V dresu tohoto celku se objevilo hned několik známých fotbalistů. Mezi těmi nejlepšími například Nicolase Anelka, Didier Drogba, Mohamed Sissoko, Tim Cahill, Avraam Papadopoulos, Demba Ba či Carlos Tévez, který tým nedávno opustil a sám prohlásil, že se jednalo o vydařenou sedmiměsíční dovolenou. 

Mezi registrovanými cizinci na soupice pro příští sezonu jsou kolumbijský záložník Fredy Guarín (dříve například Saint-Étienne, Porto, Inter Milán), jeho krajan Giovanni Moreno (v Šanghaji již od roku 2012), jihokorejský reprezentant Kim Kee-hee či Nigérijec Obafemi Martins, jenž kromě angažmá v Interu Milán, Newcastlu, Wolfsburgu a Levante hrál také například za Seattle Sounders s Andreasem Ivanschitzem. A asistencí dopřál rakouskému záložníkovi gól při jeho debutu za klub.

Gól Andrease Ivanschitze při debutu za Seattle po asistenci Martinse

„Obafemiho si pamatuji a už se na setkání s ním těším,“ netají Ivanschitz. „Proti Šanghaji určitě budeme chtít napravit zaváhání ze zápasu se Salzburgem, který se nám opravdu nevydařil,“ dodává rakouský středopolař.