Soupeř Viktorie Plzeň v osmifinále Evropské ligy má za sebou bohatou 111letou historii. „Lvi“ v Portugalsku vyhráli 18 mistrovských titulů a patří pravidelně k domácí špičce, mistry ale naposledy byli před 16 lety.

Počátky Sportingu CP sahají do začátku 20. století. Za oficiální rok vzniku je považován 1906, první utkání ale bylo sehráno 3. 2. 1907 proti týmu Cruz Negra (prohra 1:5). První utkání nejvyšší soutěže odehrál Sporting 20. 1. 1935 s Académicou Coimbrou a vyhrál 6:0, o rok později pak utrpěl nejvyšší porážku klubové historie, když padl 1:10 s Portem. Rok poté však tomuto soupeři vše vrátili, když ho porazili 9:1.

Prvního mistrovského titulu se „lvi“ dočkali v roce 1941 pod vedením maďarského kouče Józsefa Szaba, který naprostou většinu své trenérské kariéry strávil právě v Portugalsku. Nejúspěšnější období však Sporting zažil ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století. Na vítězství v domácí lize dosáhl ještě sedmnáctkrát, když v letech 1947 až 1954 to dokázal hned sedmkrát.

Velkou zajímavostí je, že v září 1955 se odehrál první zápas UEFA Champions Clubs Cupu mezi Sportingem CP a Partizanem, tedy oběma soupeři Viktorie v letošní vyřazovací fázi Evropské ligy. Utkání skončilo remízou 3:3. Prvního mezinárodního úspěchu dosáhl lisabonský celek v sezoně 1963/1964, když ve finále Poháru vítězů pohárů porazil maďarský MTK Budapeš. Do tohoto ročníku soutěže vstoupil navíc rekordním vítězstvím 16:1 nad kyperským celkem APOEL, v rámci soutěží UEFA nikdo nevyhrál větším rozdílem. V dalším kole se utkal s Manchesterem United a i když první zápas prohrál Sporting 1:4, doma vyhrál 5:0!

Rekordní výhra Sportingu 16:1 nad APOELem

V letech 1982 až 2000 ale tým strádal a ani jednou nevyhrál ligu, panování přenechal Portu a Benfice. Podařio se to až v sezoně 1999/2000 a naposledy v klubové historii v ročníku 2001/2002. Sporting ve své historii také skončil 21krát na druhé místě, 20krát vyhrál domácí pohár a devětkrát superpohár.

Portugalské celky dle počtu titulů: 1. Benfika (36), 2. Porto (27), 3. Sporting CP (18), 4. Belenenses (1), 5. Boavista (1).

Sporting již od svého počátku hraje v zelenobílých barvách. Hlavním rivalem „lvů“ je Benfika. Lisabonské derby je velice populární, navíc stadiony obou celků jsou od sebe velice blízko, zhruba čtvrt hodiny cesty autem. Jedno z nejpamátnějších derby se událo v roce 1986, Sporting tehdy porazil Benfiku 7:1, ačkoliv soupeř byl v čele ligy. Každý zápas mezi těmito celky je velice napínavý a atraktivní.

Lisabonské derby je v Portugalsku velice populární

Sporting CP hraje od roku 2003 své zápasy na José Alvalade Stadium. Stadion v roce 2004 hostil několik utkání mistrovství Evropy, včetně semifinálového zápasu mezi Portugalskem a Nizozemskem. Kapacitu má 52 tisíc diváků a UEFA jej ocenila pěti hvězdičkami, tedy nejlepším možným hodnocením.

Stadion Sportingu (foto: Sporting CP)

Sportingem prošla řada předních světových fotbalistů, na dlouhém seznamu vynikají především jména jako Luís Figo a Cristiano Ronaldo. Také v současném kádru je několik velkých jmen. V brance je jednička portugalských mistrů Evropy z roku 2016 Rui Patrício, kapitána dělá reprezentant a rovněž evropský mistr William Carvalho.

Z Realu Madrid hostuje ve Sportingu Fábio Coentrão, v kádru je také bývalý stoper Barcelony Jérémy Mathieu. Největší gólovou hrozbou je nizozemský kanonýr Bas Dost, který v 52 ligových zápasech za „lvy“ nastřílel 54 ligových branek.

Trenérem Sportingu je od roku 2015 zkušený Portugalec Jorge Jesus. Ve své kariéře trénoval mj. Benfiku, Bragu či Vitórie Setúbal a Giumarães. Koučem je od roku 1990 a nejúspěšnější období prožil právě v Benfice, kde vyhrál za šest let deset trofejí (klubový rekord pro jednoho manažera) a dvakrát dotáhl svůj tým do finále Evropské ligy (2013 proti Chelsea a 2014 proti Seville). V Portugalsku drží také několik rekordů, o nichž se budete moci více dočíst v domácím vydání magazínu Viktorián.

Trenér Sportingu Jorge Jesus (foto: Sporting CP)

V aktuálně probíhajícím ročníku je Sporting po 25 odehraných zápasech na třetím místě tabulky se ziskem 59 bodů a skóre 49:16. V čele je Porto (67 bodů), druhá je Benfika, která má o tři body více než Sporting. Clube de Portugal v tomto ligovém ročníku zatím prohrál jen dvakrát, když 4. února padl 0:2 na hřišti Estorilu a tento víkend s Portem 1:2.

Evropskou pou začal ve 4. předkole Ligy mistrů, kde si poradil s přemožitelem Viktorie. Rumunský celek FCSB porazil po domácí remíze 0:0 na venkovním hřišti vysoko 5:1. V základní skupině s Olympiakosem, Juventusem a Barcelonou uhrál sedm bodů a skóre 8:9. Ze třetího místa se tak kvalifikoval do vyřazovací fáze Evropské ligy, kde si v prvním kole poradil s kazašskou Astanou po výsledcích 3:1 venku a 3:3 doma.

Argentinský záložník Rodrigo Battaglia si kryje míč při utkání s Portem (foto: Sporting CP)