Klub z Kypru vznikl v roce 1994 spojením dvou larnackých oddílů. Díky druhému místu z loňského ročníku kyperské ligy získal právo startovat v prvním předkole Evropské ligy. Cestou do Play off Evropské ligy museli hráči AEK vyřadit postupně gibraltarský Lincoln FC, irský Cork City a běloruské Dinamo Minsk.

Athlitiki Enosi Kition Larnakas. Tak zní celý název soupeře Viktorie pro play-off Evropské ligy. První utkání je na programu 17. srpna v Doosan Areně, o týden později se bude hrát na Kypru. Klubové barvy oddílu jsou zelená a žlutá, i proto se jim nejčastěji přezdívá „zelenožlutí“.

Při pohledu na soupisku AEK se může zdát, že se viktoriáni potkají se španělsko-kyperským celkem. Kromě deseti domácích fotbalistů se totiž na soupisce tohoto celku nachází stejný počet Španělů. Nelze se tomu však moc divit, jelikož trenérem celku je pětačtyřicetiletý Španěl Imanol Idiakez. Vedle toho zde hrají dva Makedonci, jeden Černohorec, jeden Chorvat a jeden Francouz.

Právě francouzský útočník Florian Taumelesse je prozatím nejlepším střelcem Larnaky v Evropské lize, když se v pěti utkáních trefil třikrát. Nebezpečný je ale rovněž makedonský záložník Ivan Tričkovski, který se v minulé sezoně stal jedním z nejlepších střelců celé soutěže.

Larnaka v ní obsadila druhé místo se ziskem 58 bodů ve 26 zápasech v základní části, v nadstavbě pak po odehrání 10 duelů s nejlepšími celky přidala dalších 18 bodů. Celkově jich tedy získala 76 se skóre 66:28.

S Larnakou si v loňském roce zahrál ve 4. předkole Slovan Liberec. Doma kyperský celek padl 0:1, na severu Čech poté po hattricku Jana Sýkory dokonce 0:3.

V Larnace byl před rokem postaven zbrusu nový stadion. Otevřel se 17. října 2016 a nese jméno AEK Arena – Georgios Karapatakis. Kapacitu má 7400.

SOUPISKA
Brankáři: Antonis Giorgallides, Juan Pablo, Giannis Michail, Ioakeim Toumpas.
Obránci: Carles Soria, Marios Antoniades, Joan Truyols, Daniel Mojsov, David Catala, Ander Murillo, Rafael Anastasiou.
Záložníci: Larena Jorge, Tete, Ivan Tričkovski, Hector Hevel, Vladimir Boljević, Nacho Cases, Vincent Laban, Ioannis Panayides.
Útočníci: Acorán, Joan Tomàs, Elvir Maloku, Florian, Nestor Mytidis, Konstantinos Konstantinou, Onisiforos Roushias.