Zajímavé konfrontace si dopřáli ti nejmladší viktoriáni. Hráči kategorií U11 až U7 totiž odehráli spoustu zápasů, a to nejen s českými soupeři.

U11


Nejstarší přípravka se o víkendu zúčastnila hned dvou turnajů pořádaných ve Františkových Lázních Česko-německou fotbalovou školou. Po oba dva dny se červenomodří dokázali dostat ze základních skupin mezi nejlepší týmy. Mohli tak poměřit síly například s anglickým Southamptonem, německým Dynamem Berlín, ale i tradičně s českými kluby jako jsou Sparta, Dukla, Zlín nebo Jablonec. 

 V této konkurenci se určitě neztratili jak výsledkově, tak hlavně po herní stránce. „Velký přínos, velká zkušenost, škola... Kluci byli během obou turnajů plně vtaženi do hry, užívali si každé utkání a svými dovednostmi potěšili nejenom své rodiče-fanoušky, kterým patří velký dík za podporu po celé dva dny, ale i nás, trenéry,“ konstatoval kouč TomᚠHad.

U10


Výběr U10 odehrál další z turnajů série „Minirepublika U10“, tentokrát je los zavál do slovenské Žiliny. V utkáních, kde mladí viktoriáni soupeřili například s celky Sigmy Olomouc, Sparty Brno nebo AS Trenčín, se plzeňské naděje určitě neztratily. „Ukázalo se, jak potřebná a přínosná je pro nás kvalitní konfrontace, která nám, bohužel, na Plzeňsku chybí. Utkání se soupeři, jakými je třeba Sigma nebo Trenčín, nám ukazují, kde nás tlačí bota a na čem musíme pracovat,“ všiml si trenér Radek Růžička.

U9


Devítka pořádala o víkendu svůj turnaj Miniligy. V sobotu se na umělce v Luční ulici utkala FC Viktoria Plzeň s Dynamem České Budějovice, Příbramí a výběrem OFS Plzeň-město, poskládaným z kluků z SK Petřín, Kohoutů Rokycany a Sokola Košutka. Ve 24 utkáních padlo celkem 155 branek, z nichž plných 65 vstřelili mladí viktoriáni.

Neděla pak pro část výběru ročníku 2008 znamenala účast na mezinárodním turnaji v bavorském Büchlbergu, kde mladí plzeňští fotbalisté v konkurenci celků z Německa, z Rakouska a z Čech změřili síly například s Red Bullem Salcburk, Norimberkem, Jahn Regensburgem, FAC Wien nebo LASK Linz.

„Pro kluky to byla první výraznější konfrontace s velkým fotbalem, turnaj se systémem 6+1 se hrál na půlku klasického hřiště, což je pro nás víceméně novinka. V rámci soutěží OFS Plzeň-město sice nastupujeme i v soutěži 6+1, ale v porovnání s tím, co nás čekalo v Büchlbergu, se jedná o úplně jiný fotbal,“ řekl trenér Pavel Vacek. „Kluci se ale s podmínkami i se soupeřem vypořádali výborně, nᚠklub reprezentovali i podle ohlasů trenérů ostatních týmů důstojně. Na hřišti posbírali celou řadu velmi cenných zkušeností, které jim na jejich cestě za fotbalovým snem mohou pomoci,“ dodal kouč.

Sváteční pondělí pak pro další část výběru U9 znamenala cestu do Ústí nad Labem, kde pořádala mezinároní turnaj Česko-německá fotbalová škola. V základní skupině mladí viktoriáni jedinkrát zaváhali a to je v celkovém součtu nakonec stálo účast ve finále turnaje. „Škoda řady neproměněných šancí, kluci si mohli zahrát finále. I tak vnímáme účast na turnaji jako velký přínos, takové zápasy, jakými byly ty dnešní, například proti Victorii Berlín nebo Red Bull Lipsko, jsou nejen pro kluky, ale i pro nás a naše fanoušky odměnou za odvedenou práci,“ shrnul účast na turnaji trenér David Šádek.

U8


Celek U8 pořádal v sobotu první z jarních turnajů série „Minirepublika U8“. Na hřišti v areálu 33. ZŠ se sjelo všech sedm celků, hrající aktuální skupinu dlouhodobého turnaje a červenomodří se ve svých čtyřech utkáních střetli například s Příbramí a Českými Budějovicemi. Celkem kluci nastříleli 24 branek což je slušný výsledek. 

Druhá část týmu bojovala na turnaji v Domažlicích. V soutěži regionálních týmů poměřila své síly s Domažlicemi, Horažďovicemi a Rokycany. Kluci znovu dokázali své soupeře přehrávat, tak jak tomu bylo již na prvním turnaji této soutěže v Horažďovicích. Spousta gólů, akcí a kliček zahřála nejen trenéry, ale i přihlížející diváky z řad rodičů.

V první květnové pondělí se pak v Plzni uskutečnila Miniliga pro ročník 2009. Turnaje se zúčastnily týmy jako Jablonec, Bohemians 1905, Dukla Praha a samozřejmě domácí FC Viktoria Plzeň. Turnaj se odehrál ve velmi pozitivní atmosféře. Každý celek odehrál šest zápasů. 

„Utkání proti těmto soupeřům jsou pro kluky vždy přínosné, nebo úroveň pražských týmů i Jablonce je velmi vysoká. Každé utkání se hraje v rychlém tempu s maximálním úsilím. Čas na správné vyřešení jednotlivé herní situace je velmi krátký, což kluky nutí k rychlému rozhodování. Volba řešení nemusí být vždy správná, ale právě díky tomu mají kluci možnost poučit se z chyb a příště být ještě lepší,“ konstatoval trenér Karel Mundl.

U7


Výběr do sedmi let se účastnil dalšího turnaje v rámci série Minicup U7, hraného v Praze. Mladí viktoriáni svůj turnaj ovládli a v konkurenci takových celků jako jsou pražská Dukla nebo „Čafka“ předváděli velice pohledný fotbal se vším, co do hry této kategorie patří. Soupeřům nastříleli celou řadu krásných branek, k vidění byly kličky, parádičky, náznaky kombinací, zkrátka „trpasličí fotbal“ se vším všudy.

„Kluci předvedli, že jejich první fotbalové krůčky vedou správným směrem. Máme velkou radost z toho, že v individuálních dovednostech jsme všechny soupeře předčili a ve hře se samovolně objevují i první náznaky kombinace. Kluci se právě díky takovéto konfrontaci s kvalitními soupeři posouvají ve všech dovednostech vpřed,“ okomentoval účast na turnaji trenér Ondřej Kotrnoch.