Česká republika v prvních květnových týdnech hostila mistrovství Evropy žen do 17 let. Ve čtyřech městech včetně Plzně bylo sehráno celkem patnáct utkání. Zástup v českém týmu měla i Viktoria Plzeň…

Západočeský celek reprezentoval hlavní trenér Karel Rada a talentovaná útočnice Gabriela Šlajsová, která již ve svém věku 17 let válí za ženský tým Viktorie. K týmu se posléze připojila i brankářka Adéla Holíková, která ovšem pouze trénovala. A ačkoliv Češky ve velmi náročné skupině nezískaly ani bod, ME pro ně bylo obrovským zážitkem.

„Do skupiny jsme dostali podle mě tři nejlepší týmy, co se na ME kvalifikovaly,“ říká Karel Rada. „S Francií jsme před velkou kulisou sehráli dobrý zápas, s těmi dalšími soupeři už jsme vydrželi jen poločas, pak nám začaly docházet síly a kupily se chyby,“ hodnotí kouč oba duely.

„Pro nos bylaškoda, že některé hráčky jsme měli před ME zraněné, což pak bylo znát, chyběla jim příprava a optimální kondice. Svazovala nás také nervozita,“ mrzelo kouče. „Každopádně zabezpečení, atmosféra a ostatní, to bylo nádherné. Pro holky to byl obrovský zážitek. Fandění bylo perfektní, všechny holky si to užily,“ doplňuje Rada.

S tím souhlasí i Gabriela Šlajsová. „Před tolika lidma jsme nikdy nehrály. S holkami na to budeme dlouho vzpomínat,“ říká útočnice, která si pochopitelně nejvíce užila utkání v domácí Plzni. Při prohře 1:2 s Francií navíc byla jedinou autorkou českého gólu v zápase. „Z toho jsem měla neskutečnou radosti. Měla jsem tu i nejvíc kamarádů, členů rodiny, přišli tam i spolužáci ze školy,“ netajila Šlajsová.

Na zápasy jí vždy přišla podpořit řada kamarádů a příbuzných. „Byla jsem trošku nervózní z toho, že mi to před nimi nepůjde, ale na druhou stranu mi udělalo velkou radost, že mě přišli podpořit,“ řekla Gabriela Šlajsová. Lehké nervozity si všiml i trenér Rada: „Gábina se snažila, ale ty návštěvy, média a všechno okolo jí trochu přibrzdilo. Na to ty holky ještě nejsou připravené.“

Kompletní článek najdete v příštím vydání magazínu Viktorián, který vyjde před domácím utkáním s Vysočinou Jihlava.