Výběr Viktorie Plzeň do 16 let přezimuje na čtvrtém místě. Zimní přípravu zahájil již 3. ledna, většinu z ní tráví v tréninkovém areálu v Luční ulici, ale čeká ho také soustředění na jihu Čech.

Odjezd do Písku mají viktoriáni naplánovaný na začátek února. „Bude to herně zaměřené soustředění. Budeme mít k dispozici hřiště s umělou trávou, samozřejmě ale také posilovnu, protože udržovat se v kondici je také potřeba,“ nechal se slyšet hlavní trenér U16 Josef Parlásek.

V Písku by měli Plzeňané strávit pět dní. Kromě toho je ale čeká ještě další várka přátelských zápasů, z nichž nejzajímavějším bude konfrontace s polskou Legií Varšava ve Starém Městě u Uherského Hradiště. „Zápasy s evropskými týmy ukazují, že ten strop je trochu jinde než u nás. Čím více toho se zahraničními celky kluci odehrají, tím lépe,“ ví Parlásek. „Jde o rychlejší fotbal, více taktický a hlavně je to o úroveň výše. V rámci české ligy sehrajeme takhle dva až čtyři zápasy, ale bylo by potřeba je hrát pořád,“ říká kouč.

Během zimní přípravy odehrají viktoriáni i několik duelů v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka. Naposledy v neděli dokázali porazit České Budějovice 4:0. „Hned po zápase s Legií nás třeba čeká utkání se Slováckem v rámci tohoto memoriálu,“ doplňuje trenér Josef Parlásek.


Viktoriány však momentálně sužuje zdravotní stav kádru. „Spousta kluků je nyní nemocných. Trénuje nás třeba pět až sedm, což je velká marodka,“ hlesl Parlásek.

V podzimní části obsadila Plzeň čtvrté místo soutěže se ziskem 26 bodů a skóre 34:13, má však o zápas méně, jelikož bude ještě dohrávat utkání s Jabloncem. „Fotbal se samozřejmě hraje na góly a na body, chceme vítězit, ale nejdůležitější je snaha o výchovu co nejlepších hráčů, přeci jen jsme u mládeže,“ podotýká trenér. „Musíme pracovat na individuálních činnostech hráčů, nelze upřednostňovat výsledky na úkor kvality a cíleného progresu,“ ví jasně Parlásek.

Jeho tým současně postrádá i tři hráče, kteří se zapojili do přípravy se starší kategorií U17. Ti se ale mohou do kádru ještě vrátit. „V polovině února si po soustředěních sedneme s trenéry a vyhodnotíme si, jestli má smysl, aby se kluci napevno posunuli výš,“ přibližuje Josef Parlásek.