Dorostenecký výběr do šestnácti let má za sebou úspěšnou sezónu. Svěřenci trenéra Martina Kastnera obsadili v lize skvělé druhé místo, zahráli si finále Memoriálu Vlastislava Marečka a závěr sezóny si zpestří účastí na velmi silně obsazeném turnaji v Itálii, kde se střetnou například s AC Milán.


„V uplynulé sezoně se hráči ročníku 1999 posunuli z žákovské kategorie do nejmladší dorostenecké kategorie U16. Samotný přechod mezi oběma kategoriemi je velice náročný a to především po fotbalové stránce. Hra a podmínky se přibližují dospělému fotbalu a nároky na hráče se výrazně zvyšují, proto je vždy moc důležité, jak každý hráč tuto změnu zvládne. K této náročné změně ještě přispívá přechod na střední školu a život na internátu některých hráčů. Zda se týmu podaří tyto změny zvládnout lze hodnotit na základě výkonnostního progresu, který by měl být na konci sezóny patrný,“ říká na úvod trenér Martin Kastner.

Výkonnostní růst mohli hráči prokazovat už v přípravných utkáních nebo v soubojích v rámci memoriálu Vlastislava Marečka, ve kterém postoupili až do finále. „Je třeba dodat, že rozdíl mezi projevem jednotlivců nebo celého týmu mezi létem a zimou byl patrný. Zejména pak zvládnutí zimní části semifinálové skupiny memoriálu toho bylo důkazem. Škoda jen, že se nám nepodařilo uspět v závěrečném finálovém utkání, ve kterém jsme nestačili na pražskou Spartu. Nutno však sportovně dodat, že její výkon v tomto utkání byl vyzrálejší a i přes optickou herní vyrovnanost zvítězila zcela zaslouženě,“ dodává kouč U16.

Kromě úspěšného tažení v rámci memoriálu se výběru do šestnácti let dařilo i v lize. Po podzimní části byl na čtvrtém místě, na jaře ale stále stoupal vzhůru. „Do soutěžního ročníku české ligy mladšího dorostu jsme vstoupili velice rozpačitě, alespoň co se výsledků týče. Nicméně jsme předváděli velmi slušné výkony. Naše hra měla systém a hráči většinou soupeře předčili i v individuálních činnostech. Největším naším problémem byla finální fáze, ve které jsme často zahazovali i ty nejvyloženější šance. Během podařené zimní pauzy byl na jaře vidět na hráčích velký výkonnostní pokrok a i přes některá úskalí v podobě mnohých zranění, či častých onemocněních, se tým prezentoval velice slušným herním projevem. Velice pozitivní bylo, že s blížícím závěrem soutěže se naše hra ještě zlepšovala. Naše produktivita se zlepšila a zároveň v defenzivě jsme působili vyzráleji. Po jarní části soutěže jsme skončili na 2. místě. Celkové skóre po 26 utkání bylo 92 vstřelených a 42 obdržených branek,“ popisuje Kastner.

Sezona tak z pohledu hráčů i trenérů musí být hodnocena velmi pozitivně. „Tým prokázal vysokou kvalitu a pracovitost, což je velice důležité pro další rozvoj hráčů a jejich budoucnost v klubu. Samozřejmě i negativa a slabá místa se v sezoně ukázaly, ale tým se vždy snažil o jejich odstranění. Jako jedno ze slabých míst lze považovat nevyzrálost, která se vždy negativně projevila v těch nejnáročnějších zápasech. Zejména dvě jarní střetnutí se Spartou ukázala, na čem musíme zapracovat. Je důležité, aby hráči dál poctivě pracovali a přenesli si co nejvíce pozitiv do dalšího roku v dorostu a to do kategorie U17,“ uzavírá Martin Kastner.

Ještě předtím, než si hráči i trenéři Martin Kastner, Josef Parlásek, Martin Ticháček a Pavlína Kalčíková budou moct na pár dnů od fotbalu odpočinout, zahrají si ještě na prestižním turnaji v Itálii.