Skvělého úspěchu dosáhl dorost Viktorie do 17 let. Ten v rozhodujícím utkání skupinové fáze porazil na svém hřišti pražskou Spartu a postoupil tak do finále Memoriálu Vlastislava Marečka. Šestnáctce postup unikl, devatenáctka doma padla s Karvinou na penalty.

FC Viktoria Plzeň U19 – MFK Karviná U19 0:0, PK: 45

Ve snaze udržet se na prvním místě tabulky přivítali viktoriáni na domácím hřišti Karvinou. Té však podlehli po bezbrankové remíze 4:5 na penalty. A jelikož Sparta vyhrála derby se Slavií 2:1, padli Západočeši znovu na druhé místo tabulky.

„V první půli jsme měli navrch, soupeře jsme přehrávali, ale náznaky brankových šancí jsme nedokázali dotáhnout do zdárného konce. Dokázali jsme si připravit šance i ve druhé půli, ale hráči dvakrát trefili tyč, hosté na oplátku dvakrát zamířili do břevna,“ popisoval průběh zápasu trenér Viktorie Jiří Kohout. „V posledních vteřinách měl obrovskou šanci Arzberger, ale z malého vápna mířil mimo tyče. Chyběl nám důraz ve vápně i střelba ze střední vzdálenosti,“ všiml si kouč.

Sestava Plzně: Šampalík – Svoboda, Míka, Čihák, Ryška – Pavlík (C), Řezáč (72. Kepl) – Pihrt (85. Petr), Vais, Pfeifer (79. Arzberger) – Vilček.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

FC Viktoria Plzeň U17 – AC Sparta Praha U17 2:1


Plzeň k postupu do finále musela zvítězit, Spartě stačila remíza. Nelehkou úlohu ale svěřenci kouče Jiřího Žiláka zvládli na jedničku. Do vedení šli již ve třetí minutě, kdy se Václav Uzlík po standardní situaci dostal k odraženému míči a dopravil ho do sítě. „Branka nám dodala sebedůvěru, hrálo se ve vysokém tempu a hra se rychle přelévala mezi vápny,“ popisuje průběh zápasu Žilák. Ve 35. minutě srovnali sparané z přímého kopu.

„Úvod druhého poločasu nám ale také vyšel,“ řekl Žilák, který tím narážel na další branku jeho týmu – v 51. minutě se po přihrávce Němce trefil k tyči TomᚠKepl a bylo to 2:1. „Zlepšenou obrannou činností především z pohledu individuálního bránění jsme hosty do šance nepustili. Proti silnému mužstvu jsme podali bojovný výkon a vítězství jsme doslova vydřeli,“ pochvaloval si trenér viktoriánů.

Plzeň tak z prvního místa postoupila do finále, kde se utká s vítězem skupiny sever – se Sigmou Olomouc. Hrát se bude 19. dubna ve Zlíně.

Branky: 3. Uzlík, 51. Kepl – 35. Konopásek
Sestava Plzně: Valeš – Plecitý, Fišer, Hranáč, Žilák, Šulc, Uzlík, Zajíček (70. Lehký), Němec (58. Brož), Kepl, Selnar (78. Popovič).

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


FC Viktoria Plzeň U16 – AC Sparta Praha U16 1:3


V úvodu utkání byli aktivní v napadání domácí viktoriáni, ale kromě čtyř rohových kopů se do vážnějšího zakončení nedostali. Následně přišel rychlý protiútok Sparty a velká chyba v domácí defenzivě, kterou hosté nemilosrdně potrestali. Vzápětí po obdržené brance se do velmi dobré střelecké pozice dostal domácí Koranda, ale bohužel trefil pouze boční sí. V dalším průběhu prvního poločasu již jasně dominovali hosté, což potvrdili i navýšením skóre na poločasových 0:2.

Do začátku druhého poločasu udělala domácí Viktoria několik změn v sestavě, nicméně do výraznější šance se domácí nedostali, a tak opět udeřili hosté, když hostující útočník obešel dva domácí hráče a ranou o břevno navýšil skóre ve prospěch Sparty již na 3:0. Následně se hra opticky vyrovnala, nicméně individuální chyby srážely výkon domácích, a tak hosté mohli několikrát navýšit skóre. Ke snížení výsledku došlo v 71. minutě, kdy se za Viktorii prosadil hlavou po standardní situaci Wolfgang Dotzauer.

„Utkání jsme nezvládli. Soupeř byl silnější na míči, působil vyspěleji a sebevědoměji. V našem týmu podalo několik hráčů podprůměrné výkony, což na takto kvalitního soupeře nemůže stačit,“ mrzelo trenéra Plzně Josefa Parláska. „Nicméně je to pro nás cenná zkušenost, z chyb se musíme do budoucna poučit,“ velí kouč.

Viktoria U16 tak skončila ve své skupině s 18 body druhá, vyhrála Sparta, která získala o tři body více.

Branky: Dotzauer – Penner, Gabriel, Bláha
Sestava Plzně: Riedl – Pavlík (40. Strnad), Strmiska, Halász, Kavka (40. Petrmichl) – Ruda (51. Lehký), Kuhajda, Kodýdek (60. Dotzauer) – Koranda (40. Kotěšovec), Demeter (70. Popovič), Václavík.