Kromě ´A´ týmu FC Viktorie Plzeň se na jarní část ligy připravují také mládežnické výběry západočeského klubu. Dorostenci do sedmnácti let nabírají kondici při trénincích v Luční ulici a čeká je také soustředění v Písku. Svěřenci trenéra Martina Kastnera jsou po podzimu v tabulce na čtvrtém místě a chtějí i nadále prohánět nejlepší týmy.

„Co se týká tabulky a výsledků, tak jsem lehce spokojen. Dobře ale vím, že to vždy může být lepší. Výkony v některých zápasech byly opravdu dobré, ale bohužel se nám nedařilo déle držet vysoký standard a přišly i zbytečně ztracené zápasy. Například Jablonec a hlavně poslední utkání v Mladé Boleslavi. Tam jsme měli určitě vyhrát a udržet si špičku tabulky na dostřel. Teď ztrácíme 5 bodů, což není moc, ale mohlo to být lepší,“ říká trenér Martin Kastner.

Zimní příprava začala pro výběr U17 na začátku ledna 2016. I když tým nikdo neposílil, kádr má podle trenéra velký potenciál. „Končili jsme týden před Vánoci a hráči měli 12 dní úplného volna. Dostali individuální plány, které do 4. ledna plnili a po začátku přípravy v novém roce jsme se mohli vrhnout rovnou na fotbalové dovednosti. Tým se neoslabil. Měli jsme tady na zkoušku hráče z Bosny, ale nakonec zde nezůstal. Kádr tak zůstává stejný jako na podzim a myslím, že kluci mají potenciál a hlavně chu. Jsem se svým výběrem spokojený,“ zamýšlí se Kastner.

Hlavním tématem zimních příprav je většinou nabírání kondice. I u dorostenců do sedmnácti let tomu není jinak, ale místo běhání v lese nabírají hráči fyzičku přímo na hřišti. „Myslím, že svým způsobem mají kluci tu přípravu i rádi a vědí, že zimní dřina je pro ně důležitá. My jsme byli jen dvakrát běhat bez míče, protože fyzičku nabírali v individuálních trénincích. Tím ale neříkám, že naše snažení není zaměřené na kondici. Kluci dostávají do těla, ale víc je to baví,“ popisuje trenér U17.

V rámci přípravy už výběr U17 odehrál také několik přátelských zápasů nebo utkání v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka. „Máme za sebou zápas s devatenáctkou z Doubravky, utkání v Českých Budějovicích v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka, které jsme zaslouženě vyhráli. Naposledy také v rámci Memoriálu jsme porazili Pardubice. Za přístup k zápasům zaslouží kluci pochvalu, zvládli to výborně a předváděli hezký, moderní fotbal,“ popisuje Kastner.

První ligový zápas FC Viktoria Plzeň U17 odehraje v polovině března, kdy pojede do Pardubic. „Hlavní je, aby se kluci zlepšovali jak v týmových, tak v individuálních výkonech. Samozřejmě chceme prohánět Spartu i Slavii a držet se na špičce, ale když to nepůjde, nevadí. Nejdůležitější je posun samotných hráčů,“ vyhlíží jarní část dorostenecké ligy Martin Kastner.

Plán zimní přípravy FC Viktoria Plzeň U17
PÁ - 29.1. 10:15 FCVP U17 - Bohemians Praha 1905
Luční – UMT
6. - 10. 2. Soustředění v Písku
STŘ - 10.2. 10:30 FCVP U17 - 1. FK Příbram Písek
SO - 20.2. 10:15 FCVP U17 - 1. FC Slovácko Luční UMT
SO - 5.3. 11:00 FCVP U17 - FK DUKLA Praha Luční UMT
SO - 12.3. 13:00 FC Zbrojovka Brno – FCVP U17      Brno