12. 12. 2018    Zápas - poháry

Je to doma! Viktoriáni porazili AS Řím a postupují do jarní fáze Evropské ligy

FC Viktoria Plzeň
62. Kovařík
72. Chorý

6. kolo / Středa 12. 12. 2018, 18:55 / Doosan Arena

6. kolo / Středa 12. 12. 2018, 18:55
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

2:1

(0:0)

AS Řím

68. Cengiz Ünder

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Hruška – Havel, Hejda, Hubník (C), Limberský – Procházka, Hrošovský – Kopic (71. Petržela), Čermák (81. Hořava), Kovařík – Chorý (86. Řezníček)

AS Řím

Mirante – Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas (C), Kolarov – Cristante, Nzonzi (79. Lu. Pellegrini) – Cengiz Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) – Schick

statistiky

Branky: 62. Kovařík, 72. Chorý – 68. Cengiz Ünder, ŽK: Limberský – Kluivert, Lu. Pellegrini, 2.ŽK=ČK: 90+2. Lu. Pellegrini, Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (všichni Anglie)

Diváci: 11 217

Dokázali to! Viktoriáni v posledním zápase skupinové části Ligy mistrů porazili na domácím hřišti AS Řím 2:1 a zajistili si postup do jarní fáze Evropské ligy. Výhru trefil v 72. minutě TomᚠChorý.

V první šanci se ocitl Roman Hubník, ale po centru Patrika Hrošovského mířil jen nad branku Antonia Miranteho. Hezkou akci předvedli viktoriáni v 25. minutě, kdy si několikrát mezi sebou vyměnili balon na jeden dotek. Celé to pak zakončoval Milan Havel, jeho pokus však zblokovala hostující obrana. Chvíli po něm se ke střele ve vápně dostal také Jan Kovařík, ten ale přestřelil.

Úvodní půlhodina zápasu vypadala víceméně stejně. Západočeši se snažili vytvořit nějakou nebezpečnější šanci, ale těžko se dostávali přes dobře bránící Římany. Jeden z dalších náznaků ukázal Jan Kopic, který ve vápně našel Tomáše Chorého. Na vysokého útočníka si ještě vlci dobře počínali, odražený míč do ohně posílal ještě Roman Procházka, i ten však hráči z italské metropole se štěstím odkopli mimo hrozící nebezpečí.

Největší šance poločasu přišla ve 39. minutě. Kovařík posílal střílenou přihrávku na malé vápno, kde na balon jen těsně nedosáhl Chorý. To byla velká škoda, brána hostů totiž byla zcela odkrytá! První pětačtyřicetiminutovka bez jinak vyloženější příležitosti skončila bez gólů.

Do druhé půle nastoupili aktivně znovu Plzeňané. Milan Havel v úvodní pětiminutovce přesně odcentroval na hlavu Tomáše Chorého, ze které sice byla první střela na brankáře Miranteho, zkušený gólman si však s jeho pokusem bez větších problémů počínal. Poté to zkoušel z velké vzdálenosti Patrik Hrošovský také neúspěšně.

V 56. minutě se do větší příležitosti dostal Aleš Čermák, jenže střelu pravačkou nasměroval nad. Viktoriáni se nakonec zcela zaslouženě dočkali odměny v podobě gólu. Na přesnou přihrávku Jana Kopice jmenovec Kovařík pouze nastavil nohu a Štruncovy sady praskaly nadšením – 1:0!

Římané našli rychlou odpověď. Cengiz Ünder vystřelil z hranice vápna a střelou o tyč překonal bezmocného Hrušku. Ani hosté z Itálie se však dlouho neradovali! Jan Kovařík dostal ideální přihrávku od Patrika Hrošovského. Tváří v tvář sice nepřekonal Miranteho, jenže gólman Římanů vykopl míč přesně na hlavu Chorého a pro toho už nebyl problém skórovat.

Naprostou tutovku na odskočení o dvě branky měl následně Milan Petržela, který si skvostně poradil s dalekonosným centrem, ještě udělal kličku jednomu z bránících hráčů AS, ale finální pokus poslal těsně mimo levou tyč.

Nakonec to ale jeho ani celou Plzeň mrzet nemuselo! Viktoriáni totiž výsledek 2:1 už udrželi do konce utkání a díky druhé výhře v letošní skupině Ligy mistrů postupují do jarní fáze Evropské ligy. Západočeský fotbal tak prožil další historický moment do své bohaté sbírky památných zápasů.

Související články