Viktoria Plzeň již o tomto víkendu zahájí jarní část sezony 2018/2019. V tiskové zprávě vám přinášíme souhrn zimní přípravy a informace o podpoře Nadace pro transplantace kostní dřeně, která bude pokračovat i v Evropské lize.

FC Viktoria Plzeň odehrála v zimní přípravě celkem sedm přátelských zápasů. V domácím prostředí všechny tři vyhrála, na následném soustředění ve španělské Esteponě poté se zahraničními soupeři třikrát remizovala a jednou prohrála.

Výsledky v zimní přípravě
FCVP – Ústí nad Orlicí 6:0 (Beauguel 2, Řezníček, Pačinda, Ekpai, Hrošovský)
FCVP – Sokolov 7:2 (Kepl 2, Procházka 2, Pačinda, Šulc, Beauguel – Dvořák II, Glaser)
FCVP – Ústí nad Labem 6:1 (Chorý, Bakoš, Pačinda, Hořava, Kayamba, Beauguel – Matějka)
FCVP – Wu-chan 1:1 (Pačinda – Kouassi)
FCVP – Puskás Akadémia 0:0
FCVP – CSKA Sofia 1:2 (Beauguel – Gyasi, Henrique)
FCVP – New England 2:2 (Beauguel, Hořava – Penilla, Wright)

Trenér Pavel Vrba měl v přípravě k dispozici několik nováčků v týmu. Z hostování se vrátili útočník Marek Bakoš a obránce Jiří Piroch, z dorostu se k týmu připojili TomᚠKepl a Pavel Šulc. Druhý jmenovaný v průběhu soustředění zamířil na hostování do druholigové Jihlavy. Ze Zlína přišel útočník Jean-David Beauguel, z Opavy záložník Joel Ngandu Kayamba a z Dunajské Stredy slovenský ofenzivní univerzál Erik Pačinda.

Do Mladé Boleslavi odešli na hostování stoper TomᚠHájek a záložník Pavel Bucha, Martin Zeman pak přestoupil do izraelského Hapoelu Ra’anana a Jakub Řezníček už hraje za belgický Lokeren.

Celkový přehled změn
Odchody: TomᚠHájek (hostování Mladá Boleslav), Martin Zeman (Hapoel Ra’anana), Jakub Řezníček (Lokeren), Pavel Šulc (hostování Jihlava), Pavel Bucha (hostování Mladá Boleslav).
Příchody: Joel Ngandu Kayamba (Opava), Erik Pačinda (Dunajská Streda), Jean-David Beauguel (Zlín), Marek Bakoš (návrat z hostování Trnava), Jiří Piroch (návrat z hostování Karviná), TomᚠKepl (dorost U19).

Soupiska pro jarní část sezony 2018/2019
Brankáři: Aleš Hruška, Matúš Kozáčik, Dominik Sváček.
Obránci: Marián Čišovský, Milan Havel, LukᚠHejda, Roman Hubník, David Limberský, Luděk Pernica, Jiří Piroch, Radim Řezník.
Záložníci: Aleš Čermák, Ubong Moses Ekpai, TomᚠHořava, Patrik Hrošovský, Joel Ngandu Kayamba, Daniel Kolář, Jan Kopic, Jan Kovařík, Erik Pačinda, Milan Petržela, Roman Procházka.
Útočníci: Marek Bakoš, Jean-David Beauguel, TomᚠChorý, TomᚠKepl, Michael Krmenčík.

S NTKD vstoupí Viktoria Plzeň i do Evropské ligy

Jako první český klub se Viktoria Plzeň rozhodla umístit logo Nadace pro transplantace kostní dřeně na svůj dres pro utkání prestižní Ligy Mistrů. A hodlá v tom pokračovat i během jarního působení ve vyřazovacích bojích Evropské ligy. Navíc se na propagaci a podporu Nadace podařilo vybrat přes 500 tisíc korun!

Dres s logem NTKD na zádech oblékli viktoriáni v prestižních zápasech s AS Řím, Realem Madrid a CSKA Moskva. A nebude chybět ani příští týden v zápase s chorvatským šampionem Dinamem Záhřeb. „Naše podpora Nadace pro transplantace kostní dřeně pokračuje samozřejmě i v rámci Evropské ligy. A byli bychom všichni rádi, pokud by se nám podařilo postoupit a mohli ji představit v co nejvíce zápasech,“ říká generální manažer klubu Adolf Šádek.

Právě osvěta a propagace je to, co je pro NTKD nejdůležitější. „Během zápasů Viktorky a bezprostředně po něm jsme vždy zaznamenali zvýšené přístupy na naše webové stránky,“ potvrzuje Pavel Jindra, předseda správní rady NTKD a primář oddělení onkologie ve FN Plzeň. Za loňský rok vstoupilo do Registru 7489 dárců, z toho 40 % z nich právě od září, kdy byl zahájený společný projekt. „Jde o třetí nejúspěšnější rok v historii Nadace i Registru, dokonce překonal i celostátní kampaně v televizi v letech 2002 a 2012,“ těší Pavla Jindru.

Vstoupit do Registru dárců je velmi jednoduché – postačí odebrat vzorky slin a vyplnit krátký dotazník, učinit tak mohou všichni zdraví jedinci ve věku 18 – 35 let. Za Viktorii tak učinili všichni členové A-týmu, hráči juniorského i dorosteneckého týmu, připojili se i trenéři mládeže a zástupci fanoušků. V prosinci byl pro NTKD věnovaný i ligový zápas, v rámci něhož mohli do Registru vstupovat fanoušci přímo na stadionu.

Speciální akcí pak byla aukce dresů, do níž se kromě Viktorky zapojily i velké evropské kluby jako Paris Saint-Germain, Manchester United, Juventus, Inter Milán či FC Barcelona. Celkově se podařilo vydražit více jak 400 tisíc korun, které budou využity na podporu a propagaci Nadace. Nyní klub společně s Nadací diskutuje nad možnostmi využití a brzy bude fanoušky o všem informovat. Na jaro pak viktoriáni chystají další společné akce.

Viktoria posiluje svou komunikaci s veřejností

Kromě úspěšných stávajících projektů se Viktoria Plzeň před jarní částí sezony pustila i do dalších aktivit pro veřejnost a své fanoušky. Během lednového soustředění zapojila hráče i trenéra Pavla Vrbu do propagace několika projektů včetně nové aplikace, která bude fanouškům sloužit kromě výsledkového a statistického servisu také k lepší navigaci na stadionu a samotnému vstupu na utkání. Plzeňský klub chce rovněž posílit zapojení a součinnost fanoušků v probíhajícím projektu Nabídni své místo. „Byli bychom rádi, kdyby fanoušci tuto možnost co nejvíce využívali. Jednak to pro ně přináší výhody a zároveň tím podporují jeden z klubových principů, tedy sounáležitost s klubem a lidmi, kteří mu fandí,” vysvětluje generální manažer Adolf Šádek.

Vzhledem k příchodu dalších dvou hráčů tmavé pleti se fotbalisté Viktorie zapojili i do akce proti rasismu #bezrozdilu, která vyzývá fanoušky k respektu a podpoře hráčů bez rozdílu barvy pleti.

Fotogalerie