Nejmladší dorostenecká kategorie U16 absolvovala v uplynulém týdnu Scirea Cup v Itálii. Po třech zápasech bez prohry ve skupině však ve čtvrtfinále narazili viktoriáni na Partizan Bělehrad, který jim vystavil stopku.

V úvodním utkání hrála Viktoria Plzeň U16 s řeckým celkem Rethymno Kréta, který po brance Jedličky porazila 1:0. „V utkání jsme působili fotbalovějším dojmem, každopádně nám chyběla větší odvaha při řešení herních situací, často jsme se alibisticky zbavovali míčů, mnohdy z prvního doteku a velmi často nepřesně. Soupeř hrál za hranicí pravidel, k vidění byly lokty v obličejích našich hráčů, plivance do obličeje, kousance či časté dohrávání soubojů spíše zákeřností než bojovností a v neposlední řadě simulování, což nás bohužel rozhodilo,“ řekl k duelu trenér Josef Parlásek.

Další den se tým U16 utkal s celkem Matera 2019, který porazil 2:0 po gólech Jedličky a Sojky. „Zápas se hrál na velmi nerovné přírodní trávě. Míč jsme měli na kopačkách častěji, ale bohužel jsme se nedostávali do zakončení. Často jsme v rozhodující chvíli drželi míč zbytečně dlouho, kvůli čemuž jsme propásli vhodnou možnost pro přihrávku či zakončení. Zlepšeným výkonem ve druhém poločase jsme se dostali několikrát do zakončení a nakonec jsme dvě šance dokázali proměnit,“ okomentoval utkání kouč Parlásek.

V následném zápase s později druhým výběrem italské dorostenecké soutěže Lega Nazionale Dilettanti přišla remíza 2:2, dvakrát skóroval Hýsek. „První poločas byl katastrofální, několikrát nás zachránila tyč nebo brankář Langr. Bojácný, ustrašený výkon, a tak jsme si o poločase velmi hlasitě vyříkali dění na hřišti a do druhého poločasu nastoupil jiný tým. Soupeře jsme začali přehrávat, vytvořili jsme si několik zajímavých situací před soupeřovou brankou, dvěma góly jsme zápas otočili a dali jsme ještě břevno. Bohužel jsme neproměnili několik gólovek, dle našeho názoru nám neuznali regulérní gól. Soupeř v poslední minutě vyrovnal ze standardky,“ mrzelo Josefa Parláska.

Čtvrtfinálový duel přinesl souboj se srbským Partizanem Bělehrad, ten však Viktoria navzdory gólu kanonýra Jedličky z penalty prohrála 1:4. „Měli jsme dobrý vstup do utkání, ujali jsme se vedení. Navíc jsme ještě měli obrovskou šanci. Bohužel v dalším průběhu zápasu jsme se dopustili několika chyb, které velmi kvalitní soupeř trestal. Na začátku druhého poločasu jsme se ještě dostali do dvou šancí, ale bohužel bez využití, a tak soupeř z brejku přidal čtvrtý gól a utkání rozhodl,“ dodal k zápasu Josef Parlásek.

Scirea Cup 2019 vyhrál Juventus, který v sobotu porazil výběr Lega Dilettanti ve finále vysoko 7:0. V semifinále jako poražení odešli Partizan Bělehrad a italské Udinese. „Na turnaji jsme získali cenné zkušenosti, které věříme, že hráči zúročí ve svých dalších kariérách. Potkali jsme se s novými soupeři a způsoby hry. Do budoucna je nutné dále poctivě pracovat v trénincích a co nejvíce se konfrontovat na mezinárodní úrovni, aby hráči neustále dostávali nové podněty a posouvali svoji výkonnost,“ zakončil hodnocení trenér týmu.