Dovolená po mistrovské sezoně 2017/2018 je u konce, začíná příprava na další ročník. Dnes a zítra absolvují viktoriáni náročné funkční a silové testy.

Mezi prvními, kteří na pás nastoupili, byl autor poslední branky minulé sezony Ondřej Štursa. V první den absolvovali testy například také Jan Kovařík, Radim Řezník, TomᚠChorý či Luděk Pernica, který s Viktorií podepsal kontrakt již v zimě, ale jarní část ještě strávil v kádru Jablonce.

Před zahájením testů musí hráči absolvovat podrobné měření kompozice těla. Následuje funkční test na pásu, kde hráči s postupně zvyšující se rychlostí běží tak dlouho, jak jen mohou. Po skončení tohoto zátěžového testu se ještě hráči přesouvali na silový test pod vedením týmových fyzioterapeutů Petra Naslera a Roberta Beneše v posilovně.

Prvním z nováčků, který dnes testy podstoupil, byl Luděk Pernica. Letní dovolenou strávil u rodiny na Moravě. „Doma jsem nebyl půl roku, takže hned po konci sezony jsem se tam s ženou vydali. Pak jsme byli na chatě na Vysočině, kde jsme si vyčistili hlavu. Ke konci dovolené jsem byl ještě vyřídit nějaké věci v Jablonci. Včera už jsme s manželkou přijeli do Plzně,“ řekl brzy osmadvacetiletý stoper.

Hned na úvod v Plzni čekala Pernicu pořádná dřina v podobě náročných testů. „Jsem hotovej,“ oddychl si bezprostředně po konci. „Co se týče běžeckých testů, tak ty jsem vždycky absolvoval v Praze jinou metodou. Na rozběhání byly tři minuty, měli jsme tam pětiprocentní sklon a po každé minutě se zvyšovala zátěž až do vyčerpání. Zde to je jiné,“ dodal k funkčním testům. Každý hráč totiž začíná na rozběhu 6 km/h, postupně se zvyšuje o 1,5 km/h. Každá fáze trvá tři minuty, mezi jednotlivými je pak minutová pauza. Většina hráčů vydrží až do zátěže 18 km/h, ti nejodvážnější pak postoupí na 19,5 km/h.

Po funkčních testech to ale nebylo vše, Luděk Pernica musel ještě, stejně jako ostatní, do posilovny. „Nejsem žádný svalnatec. Druhá fáze byla snad ještě horší, to není nic pro mě. Shyby se mi nedaří, na ty jsem snad nejhorší v lize (smích). Tohle a třeba dřepy na jedné noze s činkami... To je pro mě smrt,“ přiznal, že některé cviky nepatří mezi jeho nejoblíbenější. V posilovně hráči nejprve zkoušeli skoky z místa, posléze sprinty, bench, dřepy na jedné noze a shyby.

Na páteční start přípravy už se ale těší. „Nová kabina, nové angažmá, noví kluci... V pátek se všichni sejdeme a těším se, až se s každým pozdravím. Začneme trénovat s balonem, to bude určitě příjemnější,“ usmál se na konec rozhovoru.

 

Fotogalerie