Potřetí v historii bude Viktoria Plzeň hrát nejprestižnější klubovou soutěž na světě! Již při předchozích dvou účastech ve skupině si ale vytvořila řadu vzpomínek, na které nikdy nezapomene. Viktoriáni, pojďte pomocí ankety vybrat tu nejlepší z nich!

1. FC Viktoria Plzeň vs. CSKA Moskva: WÁGNEROVO ROZHODNUTÍ
Nejlepší obrat v historii plzeňského fotbalu? Možná, že tento výraz není tak odvážné použít. Viktoriáni v posledním utkání skupiny při své druhé účasti v LM museli nutně vyhrát, aby na jaře pokračovali v pohárové Evropě. Běžela závěrečná fáze zápasu s CSKA, stav byl nerozhodný a pak to přišlo – střídající TomᚠWágner ve vápně zpracoval centr Františka Rajtorala a dělovkou prostřelil bezmocného Igora Akinfejeva. Po strop zaplněná Doosan Arena nadšeně oslavovala obrat ze stavu 0:1 ve výhru 2:1!

Zaplaven v emocích byl po fantastickém duelu i samotný střelec vítězné branky. „V tu chvíli se svět kolem mě zpomalil. Hlavně klid, říkal jsem si. Soustředil jsem se pouze na to, abych si míč dobře zpracoval,“ popsal střídající Wágner onu osudovou situaci. „Vážím si každého gólu, ale dát v 90. minutě ten postupový v soutěži jako je Liga mistrů, tomu se nic nevyrovná. Určitě je to životní trefa,“ měl jasno hrdina zápasu.

Sestava Plzně: Kozáčik – Rajtoral, Procházka, Čišovský, Limberský – Horváth, Hořava – Petržela (70. Bakoš), Kolář, Ďuriš (58. Kovařík) – Tecl (82. Wágner).
Sestava CSKA: Akinfejev – Karavajev, Ignaševič, Berezuckij, Ščennikov – Milanov (74. Zuber), Elm, Wernbloom, Tošič (52. Honda) – Musa, Dzagojev.

2. FC Viktoria Plzeň vs. FC Bayern Mnichov: BAYERN PO 42 LETECH V PLZNI
Trvalo přesně dvaačtyřicet let, než se v Plzni znovu představil německý gigant Bayern Mnichov. A podobně jako předtím, i v roce 2013 byla návštěva světových hvězd pro město velkou událostí. Bavorský celek navíc přijel na západ Čech coby obhájce prvenství v Lize mistrů. Viktoriáni se ale svého soupeře nezalekli. Bojovali nadoraz a s velkým nasazením, žádný souboj pro ně nebyl dopředu ztracený. Stejně jako v roce 1971 jejich předchůdci, i tentokrát podali hráči v červenomodrém výborný výkon, ale prohráli stejným výsledkem 0:1. Navíc inkasovali gól rovněž ve druhém poločase a na té samé straně hřiště.

„Mrzí mě, že jsme neměli více štěstí a neuhráli třeba remízu,“ litoval trenér Pavel Vrba. „Dokázali jsme si vytvořit i nějaké šance, škoda, že jsme žádnou nevyužili. Ale na druhou stranu jsem rád, že jsme získali další obrovské zkušenosti,“ vyzdvihl Pavel Horváth konfrontaci se světovou špičkou. „Sice nemáme ani bod, ale myslím si, že jsme podali výborný výkon. Můžeme být spokojení,“ nakonec těšilo plzeňského kapitána.

Sestava Plzně: Kozáčik – Rajtoral, Čišovský, Procházka, Hubník (71. Řezník) – Horváth, Hořava – Petržela, Kolář, Ďuriš (84. Pospíšil) – Tecl (87. Bakoš).
Sestava Bayernu: Neuer – Rafinha, Van Buyten, Contento, Alaba – Götze (87. Weiser), Schweinsteiger (59. Martínez), Lahm, Kroos, Ribéry – Müller (59. Mandžukič).

3. BATE Borisov vs. FC Viktoria Plzeň: PRVNÍ VÝHRA V LM
Viktoriáni si svou premiérovou účast v základní skupině Ligy mistrů vydobyli díky famózní jízdě v předkolech, kde vyhráli všech šest zápasů. Vůbec prvních třech bodů v milionářské soutěži se pak Západočeši dočkali v předposledním utkání skupinové fáze. V rámci pátého kola odcestovali červenomodří na půdu BATE Borisov a díky gólu Marka Bakoše vyhráli v Bělorusku 1:0. Tento souboj se navždy zapsal zlatým písmem do plzeňské fotbalové kroniky. Nejenže Viktorka oslavila úvodní vítězství, ale také se poprvé podívala do jarní části Evropské ligy.

Na tyto milníky loni zavzpomínal i hrdina dvojutkání Marek Bakoš. Slovenský kanonýr se trefil v obou zápasech s BATE. „Tohle jsou jedny z nejlepších vzpomínek, které mám. Hráli jsme dobrý fotbal proti špičkovým evropským týmům a ještě zvládli postoupit dál. Co víc si přát,“ prozradil oblíbenec plzeňských příznivců. „Když už jsme ve skupině Ligy mistrů byli, najednou mi přišlo úplně přirozené hrát s takovými mančafty. Na druhou stranu to byl obrovský zážitek, na který budu vzpomínat celý život,“ zasnil se střelec v utkáních proti Borisovu.

Sestava BATE: Gutor – Jurevič, Filipenko, Simič, Bordačev – Baga, Volodko, Bressan, Pavlov (69. Gordejčuk), Koncevoj (75. Rudik) – Skaviš (77. Kežman).
Sestava Plzně: M. Čech - Rajtoral, Bystroň, Ševinský, Limberský – Horváth, Jiráček – Petržela (83. Fillo), Kolář, Pilař (90. Řezník) – Bakoš (79. Ďuriš).

4. FC Viktoria Plzeň vs. AC Milán: SPEKTAKULÁRNÍ VYROVNÁNÍ
Právě díky výše zmíněné výhře měli viktoriáni takřka jistou účast ve vyřazovací fázi Evropské ligy. V posledním utkání v pražském Edenu proti AC Milán museli jen doufat v to, že Barcelona porazí Borisov, nebo že budou sami bodovat proti slavnému italskému soupeři. Nakonec se podařilo obojí, i když se utkání s Milánem nevyvíjelo vůbec dobře. Hosté po skvělém vstupu do druhé půle vedli o dva góly, jenomže pak přišel famózní závěr v podání červenomodrých. V 89. minutě po přihrávce od Bakoše snižoval David Bystroň a v nastaveném čase se pak ve vápně po přistrčení od Čišovského prosadil Michal Ďuriš, který rozjásal narvaný stadion a dokonce donutil některé již odcházející diváky k návratu a závěrečnému potlesku ve stoje.

„Jsem strašně šastný, že jsme vydřeli remízu a konečně dali vekloklubu také branku. Vyplatilo se nám riziko, se kterým jsme šli do závěru. Chtěli jsme divákům zase ukázat nᚠfotbal,“ liboval si po zápase trenér Pavel Vrba. „Ukázali jsme, že jsme silný mančaft a dokázali ze zápasu vykřesat aspoň jeden bod,“ těšilo Milana Petrželu. „Když jsme prohrávali 0:2, málokdo věřil, že vůbec můžeme udělat nějaký bod. Nám se podařil takový menší zázrak,“ doplnil ho David Limberský.

Sestava Plzně: M. Čech – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Horváth, Jiráček (29. Darida) – Petržela, Kolář (67. Ďuriš), Pilař (85. Hora) – Bakoš.
Sestava AC Milán: Amelia – Sciglio, Mexes, Bonera, Taiwo – Emanuelson, Ambrosini, Nocerino (40. Silva) – Pato, Seedorf, Robinho (81. Christante).

5. FC Barcelona vs. FC Viktoria Plzeň: MESSI PROTI PLZNI
Ano, nejedná se o vítězství. Nicméně pro spoustu aktérů bylo i toto utkání nezapomenutelné, proti Viktorii Plzeň si totiž zahrál jeden z nejlepších fotbalistů na světě Lionel Messi. A ač byl jeho celek aktivnější, vstřelil Plzni pouze dvě branky. Přes sedmdesát tisíc diváků sledovalo trápení domácích v koncovce, až v závěru přidal katalánský celek druhou branku zásluhou Davida Villy.

„Jsem na naše mužstvo hrdý. Narozdíl od spousty jiných týmů jsme dostali jen dva góly,“ řekl tehdy kapitán týmu Pavel Horváth. „V první půli jsme odehráli dobré utkání, po přestávce už jsme se nemohli dostat ze soupeřova presinku,“ hodnotil kouč Pavel Vrba. „Messi? Člověk snad z jiné planety. Když jsem ho viděl naživo, tak je v jeho podání ještě všechno mnohem rychlejší, než to vypadá v televizi,“ žasnul Horváth.

Sestava Barcelony: Valdés – Alves, Mascherano, Abidal, Adriano – Xavi, Busquets, Iniesta (85. Keita) – Pedro, Villa (88. Cuenca), Messi.
Sestava Plzně: M. Čech – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Horváth, Jiráček – Petržela (86. Darida), Kolář, Pilař (75. Fillo) – Bakoš (58. Ďuriš).

Viktoriáni, na který z těchto zážitků vzpomínáte nejraději? A který považujete za vůbec největší? Hlasujte v naší anketě!

Los nového ročníku UEFA Champions League proběhne již 30. srpna v 18.00 hod. v Monaku.