Trenéři těch nejmladších kategorií mají hlavně za práci ukázat dětem cestu k fotbalu formou zábavy a účasti na turnajích. Šéftrenérem přípravek je Pavel Vacek, každá kategorie má však své trenéry. Jejich hodnocení sezony vám nyní nabízíme.

U6

Fotbalová školička FC Viktoria zahájila svoji sezonu v září 2016 a během 10 měsíců v ní absolvovalo své první krůčky na cestě fotbalovým životem více než 40 dětí. „Naše práce spočívá především v tom, abychom hravou formou ukázali dětem, které mají chu se aktivně pohybovat, že fotbal pro ně může být tím pravým sportem. Hodně nám v naší práci pomáhají projekty jako například „Viktoria a školky“, který nám do týmu přivedl hned několik pohybově velmi nadaných dětí," říká trenérka Eliška Tolarová. Její kolega Vít Študlar ji doplnil: „Děti si u nás hlavně hrají, prostřednictvím her se seznamují s úplnými základy fotbalové manipulace s míčem. Pracujeme na všeobecné pohybové průpravě, na obratnosti.“ Nedílnou součástí dění ve viktoriánské fotbalové školičce je i účast na turnajích, které jsou určeny pro začínající fotbalisty.

U7

Nejmladší ročník přípravek FC Viktoria trénuje v areálu tréninkového centra v Luční ulici. Zde se mladí viktoriáni nejednou potkali i se svými vzory, hráči A-týmu. Během uplynulé sezony se sedmička účastnila celé řady turnajů, kde často sbírala medailová umístění, zároveň hrála i utkání v rámci soutěže OFS Plzeň-město a celou řadu přátelských utkání z celky z celých Čech, ale hlavně se kluci fotbalem po celý rok dobře bavili. „Tréninkový proces máme nastaven tak, aby se kluci ve svých dovednostech mohli zdokonalovat zábavnou formou,“ říká trenér Jakub Krčál. „Utkání a turnaje jsou pro kluky odměnou, v červenomodrých dresech nastupují s radostí a všude dělají našemu klubu dobré jméno, a to nejen hrou, kterou předvádějí,“ chválí své svěřence trenér Ondřej Kotrnoch. Další z trenérů, Michal Berenreiter doplňuje: „Pravidelná a kvalitní konfrontace s ostatními týmy nám ukazuje, že jdeme správnou cestou. Kluci fotbalově rostou, dělají nám radost.“

U8

Svůj druhý rok působení v týmech mladší přípravky za sebou mají kluci ročníku narození 2009. Během něj sehráli celou řadu utkání v rámci soutěží OFS Plzeň-město, turnajů, přátelských utkání, ale i svá první mezistátní utkání. „Během letošního roku jsme se posunuli o pořádný kus dopředu,“ hodnotí uplynulou sezonu trenér Karel Mundl. „Pomáhá nám k tomu výborné tréninkové prostředí v Luční ulici, tréninky, které si kluci opravdu užívají, ale i doplnění kádru o šikovné kluky z klubů z blízkého i širšího okolí.“ Současný kádr čítá téměř 25 hráčů. „Při účasti většího počtu trenérů není takový počet problém. Rozdělení kluků do menších tréninkových skupin nám umožňuje se zaměřovat detaily jednotlivých dovedností, které kluky chceme učit,“ říká trenér Pavel Konopík. Celek U8 se účastnil jednorázových, ale i dlouhodobých turnajů. „Kluci se těší na každý zápas, na každý turnaj, a hrajeme v Plzni, nebo za fotbalem vyjíždíme v rámci kraje nebo Čech,“ konstatoval další z trenérů Pavel Macháč.

U9

Poslední rok působení v rámci týmů mladší přípravky za sebou mají hráči ročníku 2008. Nabitý program je během celé sezony svedl dohromady s celky nejen z Plzně nebo Plzeňského kraje a celých Čech, ale i z Moravy, Slovenska nebo během účasti na mezinárodních turnajích s týmy z Německa nebo Rakouska. „V tréninkovém centru v Luční ulici jsme kromě tří tréninků týdně odehráli i celou řadu utkání v rámci soutěží pořádaných OFS Plzeň-město, pořádali jsme hned několik turnajů v rámci dlouhodobých turnajových soutěží a přivítali jsme zde i několik týmů k přátelským utkáním,“ shrnul dění trenér TomᚠMorávek. „Velký přínos pro nás znamenala účast v dlouhodobých turnajích, Minilize a Minirepublice, kde pravidelně můžeme porovnávat dovednosti našich svěřenců s kluky z nejlepších českých, ale i moravských a slovenských týmů, by to občas znamená trochu více cestování,“ konstatoval s úsměvem trenér David Šádek. „V rámci některých utkání pod hlavičkou OFS Plzeň-město jsme díky domluvě s partnerskými kluby měli možnost si vyzkoušet i další modely a malé formy hry, určené pro kluky přípravkového věku. Stojí to za to, určitě bychom v tomto trendu rádi pokračovali,“ pokračoval další z trenérů Radek Votípka.

U10

„Zásluhou všech trenérů, kteří s týmem kvalitně pracovali v předchozích letech, bylo možné od začátku letošní sezony klást na hráče vysoké nároky,“ pochvaluje si trenér Radek Růžička. „Velkým přínosem pro celkový růst hráčů bylo zařazení tréninků gymnastiky a atletiky do týdenního mikrocyklu.“ Pozitivně lze i hodnotit účast hráčů na všech tuzemských turnajích i v soutěžních utkáních městského přeboru mladších žáků, kde Plzeň postoupila do finálové skupiny. „Výsledky ale nejsou to nejdůležitější,“ podotýká Růžička. „Důležitější je pro nás herní, pohybový a mentální progres každého hráče. I proto si velmi vážíme těch, kteří si ještě zdokonalují své dovednosti a schopnosti na dobrovolných trénincích v rámci Coerver akademií a kempech,“ dodává trenér. 

U10 absolvovala i dva zahraniční turnaje – halový v německém Regensburgu a v italské Vicenze, kde se hrálo v nezvyklém počtu 6+1. „Díky těmto turnajům jsme měli možnost se konfrontovat například s Bayernem Mnichov, Sportingem Lisabon, PSV Eindhoven a dalšími celky. Turnaje nám přinesly velmi cenné informace o trendech a směrech tréninků,“ říká Radek Růžička. „Velké poděkování patří všem, kteří se významnou měrou podíleli na vzestupu všech hráčů – trenérům J. Eliášovi, P. Štálovi, P. Šrámkové, Z. Weberovi, ale i ostatním trenérům, kteří nám s naší kategorií ochotně pomáhali – D. Šádkovi, J. Krčálovi. Poděkování patří i šéftrenérům P. Vackovi a J. Šnebergerovi, v neposlední řadě také sportovnímu řediteli mládeže Z. Psotkovi. A speciální poděkování patří rodičům,“ uzavírá trenér.

U11

Poslední rok přípravkového věku absolvovali hráči ročníku narození 2006 pod vedením trenérů Tomáše Hada, Tomáše Hájovského a Lukáše Hrubého. „V rámci odehraných turnajů a přátelských utkání jsme se utkávali s opravdu kvalitními soupeři. Taková konfrontace je přesně to, co kluci ke svému fotbalovému růstu potřebují. Silným zážitkem byla pro kluky určitě utkání s AS Monaco nebo Bayernem Mnichov, Hoffenheimem, zájezd za soupeři do Německa, kde kluci změřili síly s týmy Bayer 04 Leverkusen, Schalke 04 a Borussia Dortmund,“ hodnotí sezonu trenér TomᚠHad. „Konfrontací se soupeři, ale hlavně prací v tréninku se kluci posouvají. Za rok mého působení u týmu jsem zaznamenal výrazný výkonnostní růst u většiny z našich svěřenců,“ přidal svůj názor bývalý hráč A-týmu Viktorie Plzeň TomᚠHájovský. „Myslím, že kolegům u žákovských týmů předáváme slušně připravený, perspektivní ročník s několika zajímavými individualitami,“ shrnul další z trenérů LukᚠHrubý. „Hlavní cíl – bavit se fotbalem – byl splněn do puntíku,“ uzavírá TomᚠHad.