Viktoria Plzeň uzavře skupinovou fázi Evropské ligy duelem v Beer-Shevě. Ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Tel-Avivu proto nyní přinášíme vybrané informace pro fanoušky, kteří pojedou Viktorii do Izraele podpořit. Utkání se odehraje na Turner Stadium v severní části města Beer-Sheva.

Pas

Při vstupu na území Státu Izrael a Palestinská autonomní území musíte mít strojově čitelný cestovní pas platný minimálně šest měsíců v den předpokládaného opuštění Státu Izrael.

Od ledna 2013 Izrael přistoupil k vydávání vstupních kartiček (s čárkovým kódem, osobními údaji a dobou platnosti pobytu), které nahrazují vstupní razítko v pasu. Kartičku byste měli uschovat až do odjezdu ze země, jelikož můžete být požádáni o její předložení, zejména při překračování izraelských kontrolních stanoviš z/na Západní Břeh. 

Razítka některých států v regionu (zejména Sýrie, Libanon nebo Írán) mohou být důvodem k důkladnějšímu pohovoru při vstupu do země. V případě pochybností ohledně Vašeho předchozího pobytu v arabské/islámské zemi se obrate na Velvyslanectví Státu Izrael v Praze (http://prague.mfa.gov.il/). 

Upozorňujeme cestovatele, že v případě imigračních problémů na hranicích je možnost intervence velvyslanectví minimální.

Víza

Vízum se při cestování do Izraele nevyžaduje, pakliže pobyt nepřesáhne tři měsíce a je nevýdělečné povahy. Pro krátkodobé turistické pobyty není tedy vízum potřeba.

Bezpečnostní situace

S ohledem na současnou blízkovýchodní situaci a probíhající izraelsko-palestinský konflikt nelze bezpečnostní situaci v Izraeli a na Palestinských autonomních územích předem spolehlivě předvídat. Doporučujeme proto dbát po celou dobu pobytu opatrnosti, dodržovat základní bezpečnostní pravidla a před cestou a během pobytu sledovat aktuální situaci v médiích.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky dlouhodobě nedoporučuje cestovat do Pásma Gazy a nabádá k opatrnosti i při cestách do blízkosti hranic s Gazou. Vzhledem k probíhajícímu ozbrojenému konfliktu v Sýrii a s ohledem na situaci v Libanonu dbejte opatrnosti i při cestách do příhraničních oblastí na severu země (zejména na Golanských výšinách a v bezprostřední blízkosti hranice s Libanonem).


Doprava z Tel-Avivu do Beer-Shevy

Lze předpokládat, že většina fanoušků pocestuje do Izraele letecky s přistáním v Tel-Avivu. Níže přinášíme tři varianty dopravy do Beer-Shevy.

1) Vlakem: V Beer-Shevě jsou dvě vlakové zastávky, a to na severu (Tzafon) a v centru (Merkaz). S hodinovými odstupy se sem dostanete z Tel Avivu, Haify, Netanji a Naharie.

2) Autobusem: Z Tel Avivu se dopravíte linkou 380 z Arlozorova Terminálu, případně linkou 370 z Centrální Autobusové Zastávky v Tel Avivu. Cesta trvá okolo 90 minut a stojí 16,5 nových izraelských šekelů (zhruba 102 Kč). 

3) Autem: Pokud budete cestovat z Tel Avivu, jeďte po Dálnici 20 (Ayalon) na Dálnici 1 ve směru na letiště a Jeruzalém. Poté, co projedete okolo letiště, sjeďte na Dálnici 6 Jih (Darom) a cestujte zhruba 40 minut na Dálnici 40 Jih, která vás zavede přímo do Beer-Shevy. Cesta trvá zhruba 90 minut.

Občané ČR, kteří se v Izraeli ocitli v nouzi, se mohou obrátit na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Tel Avivu na čísle 052-328 6622 (00972 52 328 6622 z mezinárodní volací sítě).