Viktoria Plzeň vyrazila na letní soustředění do rakouského Westendorfu. Organizaci celého zahraničního kempu má na starosti vedoucí týmu Miroslav Jedlička, který působí v západočeském klubu u více ne 15 let. Právě s ním jsme si povídali o zákulisí příprav i specifikách tradičního rakouského prostředí.
Jak náročné je zorganizovat zahraniční soustředění pro tým, jako je Viktorka?
Přípravy začínají s velkým předstihem. Smlouvu na hotel jsme letos podepisovali u v prosinci. Je důleité mít vechno připravené dostatečně dopředu, i kvůli tomu, e se soustředění koná poměrně blízko startu ligy.
Na jaře poté přichází dalí fáze. Řeíme přátelské zápasy, buď přes agenturu, nebo napřímo s danými týmy. A k tomu samozřejmě patří i formality jako pojitění pro hráče, přesuny vybavení a mnoho dalího.
Po kolikáté u jste ve Westendorfu? Dá se říct, e je to taková osvědčená klasika?
Poprvé jsme tady byli ji v roce 2011. Od té doby jsme vynechali jen dvakrát. Jednou kvůli covidu a podruhé, kdy byl hotel plně obsazený kvůli jiné akci. Jinak je to pro nás u tradiční destinace, kam se vracíme opravdu rádi.
Čím je právě tohle místo pro vás tak atraktivní? Co tu hráči i realizační tým oceňují nejvíc?
Nejvíc si ceníme přístupu lidí. Od personálu a po majitele hotelu. Je to tu celé postavené na rodinném duchu, a to nám perfektně vyhovuje.
Má Westendorf vechno, co profesionální tým jako Viktoria Plzeň potřebuje?
Za ty roky u velmi dobře vědí, co jako klub potřebujeme, a pokadé nám vycházejí maximálně vstříc. I proto je pro nás tohle prostředí komfortní. Víme, do čeho jdeme a co nás čeká.
Jak je to tady s kvalitou tréninkových ploch?
Tréninkové hřitě u hotelu je na výborné úrovni. Právě tady často hrajeme i přípravné zápasy. Pokud se utkání nehraje přímo zde, máme v okolí dalí osvědčená místa. Například Jenbach, kde teď v sobotu nastoupíme proti Osnabrücku. Do půl hodiny od hotelu jsou i dalí varianty jako je například Kufstein.
Zná u personál na místě Viktorku tak dobře, e ví, co a jak?
Určitě ano. Vědí přesně, kdy co chystáme, jaké máme nároky na regeneraci nebo časový harmonogram. To nám celý pobyt výrazně usnadňuje. Díky dlouhodobé spolupráci máme nastavené věci do detailu, a to je obrovská výhoda.
Kolik se toho musí zabalit a kdo odjídí dopředu, aby bylo ve připravené?
Na místo vdy vyráím s předstihem já a hlavní kustod Václav Rada. Naím úkolem je připravit celý hotel, zkontrolovat sportovní areál, nachystat vybavení i zázemí tak, aby bylo ve stoprocentně připravené jetě před příjezdem hráčů a zbytku realizačního týmu.
Co strava během kempu? Mají hráči nějaký speciální jídelníček, nebo si občas mohou i trochu dopřát?
Stravování máme nastavené dlouhodobě, i mimo soustředění chodí hráči na společné obědy. Typicky dostávají ryby, kuřecí maso, těstoviny. ádné sladkosti, smaená jídla ani jiné výjimky. Na kempu se tenhle reim drí jetě přísněji.