Viktoria Plzeň vyrazila na letní soustředění do rakouského Westendorfu. Organizaci celého zahraničního kempu má na starosti vedoucí týmu Miroslav Jedlička, který působí v západočeském klubu už více než 15 let. Právě s ním jsme si povídali o zákulisí příprav i specifikách tradičního rakouského prostředí.

Jak náročné je zorganizovat zahraniční soustředění pro tým, jako je Viktorka?

Přípravy začínají s velkým předstihem. Smlouvu na hotel jsme letos podepisovali už v prosinci. Je důležité mít všechno připravené dostatečně dopředu, i kvůli tomu, že se soustředění koná poměrně blízko startu ligy.

Na jaře poté přichází další fáze. Řešíme přátelské zápasy, buď přes agenturu, nebo napřímo s danými týmy. A k tomu samozřejmě patří i formality jako pojištění pro hráče, přesuny vybavení a mnoho dalšího.

Po kolikáté už jste ve Westendorfu? Dá se říct, že je to taková osvědčená klasika?

Poprvé jsme tady byli již v roce 2011. Od té doby jsme vynechali jen dvakrát. Jednou kvůli covidu a podruhé, když byl hotel plně obsazený kvůli jiné akci. Jinak je to pro nás už tradiční destinace, kam se vracíme opravdu rádi.

Čím je právě tohle místo pro vás tak atraktivní? Co tu hráči i realizační tým oceňují nejvíc?

Nejvíc si ceníme přístupu lidí. Od personálu až po majitele hotelu. Je to tu celé postavené na rodinném duchu, a to nám perfektně vyhovuje.

Má Westendorf všechno, co profesionální tým jako Viktoria Plzeň potřebuje?

Za ty roky už velmi dobře vědí, co jako klub potřebujeme, a pokaždé nám vycházejí maximálně vstříc. I proto je pro nás tohle prostředí komfortní. Víme, do čeho jdeme a co nás čeká.

Jak je to tady s kvalitou tréninkových ploch?

Tréninkové hřiště u hotelu je na výborné úrovni. Právě tady často hrajeme i přípravné zápasy. Pokud se utkání nehraje přímo zde, máme v okolí další osvědčená místa. Například Jenbach, kde teď v sobotu nastoupíme proti Osnabrücku. Do půl hodiny od hotelu jsou i další varianty jako je například Kufstein.

Zná už personál na místě Viktorku tak dobře, že ví, co a jak?

Určitě ano. Vědí přesně, kdy co chystáme, jaké máme nároky na regeneraci nebo časový harmonogram. To nám celý pobyt výrazně usnadňuje. Díky dlouhodobé spolupráci máme nastavené věci do detailu, a to je obrovská výhoda.

Kolik se toho musí zabalit a kdo odjíždí dopředu, aby bylo vše připravené?

Na místo vždy vyrážím s předstihem já a hlavní kustod Václav Rada. Naším úkolem je připravit celý hotel, zkontrolovat sportovní areál, nachystat vybavení i zázemí tak, aby bylo vše stoprocentně připravené ještě před příjezdem hráčů a zbytku realizačního týmu.

Co strava během kempu? Mají hráči nějaký speciální jídelníček, nebo si občas mohou i trochu dopřát?

Stravování máme nastavené dlouhodobě, i mimo soustředění chodí hráči na společné obědy. Typicky dostávají ryby, kuřecí maso, těstoviny. Žádné sladkosti, smažená jídla ani jiné výjimky. Na kempu se tenhle režim drží ještě přísněji.