Po podzimní části přezimuje juniorka Viktorie na čtrnáctém místě šestnáctičlenné tabulky. I v důsledku toho byl novým hlavním trenérem týmu U21 jmenován asistent A-týmu Pavel Horváth, jehož nelehkým úkolem bude zlepšit výsledky a herní projev mužstva.

Před sebou mají mladí viktoriáni ještě necelé tři týdny přípravy. V dosavadním průběhu sehráli několik přátelských zápasů proti dospělým – poradili si například 5:0 s lídrem krajského přeboru Petřínem, zdolali také Karlovy Vary, které vedou divizi A. Skvělý výsledek uhráli proti třetiligovému Písku, který na vlastním hřišti srazili 4:1. „Zatím jsem spokojený,“ říká hlavní kouč Horváth. „Ještě nás čekají nějaké zápasy, například s Domažlicemi a Sokolovem,“ dodává.

Jakožto nový kouč se s kluky v průběhu zimní přípravy postupně musel seznamovat. „Znal jsem jen ty, kteří někdy trénovali za áčko. Někteří kluci přišli z dorostu U19, takže jsem je musel všechny poznávat. Co se týče kádru, máme tak patnáct až šestnáct hráčů. Není to málo, ale musí se nám vyhýbat nepříjemnosti jako třeba zranění,“ míní trenér Viktorie U21.

Kvůli povinnostem u áčka Plzně je nyní Pavel Horváth ve Španělsku na soustředění, kde s sebou z juniorky má také hned kvarteto fotbalistů – brankáře Sváčka, obránce Vacovského a záložníky Pihrta s Hlavatým. „Pro ty kluky je to odměna za jejich výkony, navíc je to může povzbudit i do budoucna. Díky tomuto ví, že se mezi kluky v áčku můžou dostat, je ale třeba, aby byli poctiví a do tréninků dávali vše, co v sobě mají,“ podotýká Horváth.

„Mým úkolem je připravit ty kluky na dospělý fotbal, protože juniorská liga zatím ty předpoklady nesplňuje,“ dodává trenér. „Musíme společně odstranit ty špatné věci, které dotáhly mužstvo do takového postavení, v jakém je. Nerad prohrávám, to jsem řekl i klukům. A jako kouč juniorky tento přístup měnit nehodlám,“ říká rázně.

Hodně se Pavel Horváth musí spoléhat i na své asistenty v juniorce Radka Schveinerta a Pavla Fořta, kteří vedou tréninky v době Horváthových povinností u áčka. „Je to náročné, ale hrozně moc mě to baví a za tu možnost jsem rád. Moje rodina už je zvyklá na to, že jsem pořád pryč, a já to zatím zvládám. Společně s asistenty tvoříme dobrý tým a věřím, že kluky dokážeme připravit a namotivovat tak, aby to bylo co nejlepší,“ doufá Pavel Horváth.