V sobotu 9. června hostila Raková závěrečný turnaj RP U11, jehož součástí byla i dvě mužstva Viktorie Plzeň. A den to byl úspěšný – kategorie U10 i U9 si do západočeské metropole přivezly poháry za druhá místa.

Tři divize, v každé dvě skupiny po čtyřech týmech a celkově 24 mančaftů. Takové bylo finále turnaje PKFS v Rakové, kterého se zúčastnili i mladí viktoriáni. Přípravková kategorie U10 nastoupila jako FC Viktoria Plzeň „A“, U9 jako FC Viktoria Plzeň „B“.

Nejlepších osm týmů, včetně „áčka“ Viktorie, se na základě podzimních výsledků seřadilo do dvou skupin v divizi Vladimíra Daridy. Ta byla určena jako nejvyšší a vzešel z ní celkový vítěz. Druhá divize byla pojmenovaná po Romanovi Hubníkovi a třetí nesla jméno Aleše Hrušky – i v nich ostatní kluby hrály o umístění.

Starší přípravka vyhrála všechny zápasy ve skupině i play off a zajistila si tak účast ve finále, ve kterém se rozhodlo o nejlepším týmu ze všech. Bohužel jediná prohra na turnaji přišla právě v posledním utkání. Celkovým vítězem se díky výhře 3:1 staly Klatovy.

"Samozřejmě chceme vyhrávat a druhé místo kluky zamrzelo," prozradil kouč U10 TomᚠHad. "Hlavní cíl byl ale prezentovat se naším fotbalem, což jsme ve většině zápasech dokázali," hledal pozitiva.

Proč se tedy nepodařilo výsledkově povedený turnaj dotáhnout až do vítězného konce? "Nebyli jsme kvalitní v zakončení, což se nám hlavně ve finále vymstilo. Pohyb bez míče také nebyl optimální, třeba oproti klukům z U9, kteří určitě zaslouží pochvalu," poukázal na hlavní příčiny TomᚠHad. "Celkově jsme ale s hráči spokojeni, protože se fotbalem bavili, a když to tolik nešlo, tak prokázali i bojovné viktoriánské srdíčko," těšilo trenéra.

Sobotní den vyšel zejména kategorii U9, která nebyla považována za favority. „Na podzim jsme byli ve většině zápasů za „otloukánky“ a proti starším klukům jsme se nedokázali prosadit rychlostně ani silově,“ prozradili trenéři Karel Mundl a Pavel Vacek. „Jarní část ale byla z našeho pohledu daleko lepší. Kluci zesílili a pokrok udělali také v individuálních činnostech,“ dodali.

Zlepšení ukázala mladší přípravka i v Rakové. Se dvěma výhrami a jednou prohrou ve skupině sice zůstala ve třetí divizi, ale dostala se do play off, ve kterém si postupně poradila jak se Stodem, tak s Holýšovem. Nadějní viktoriáni se nakonec probojovali až do finále, ve kterém je čekalo plzeňské derby s Doubravkou.

V zápase plném zvratů nakonec U9 podlehla Sencu 3:4 a turnaj tak zakončila na druhém místě ve třetí divizi. „Účast v celé soutěži hodnotíme velmi pozitivně. Náročná utkání většinou s fyzicky lépe disponovanými soupeři jsou pro nás velmi důležitá a posouvají naše hráče v jejich herním rozvoji – individuálním i týmovém,“ našli trenéři kladné body.

Nakonec je třeba říci, že malá vesnice nedaleko Rokycan zvládla uspořádat celý den s přehledem. "Je složité zorganizovat soutěž o 24 týmech. O to milejší překvapení bylo, že turnaj neměl prostoje, bylo pořád o co hrát a nakonec se jako vítězové cítilo více mužstev, nejen pouze ten oficiálně první," vyzdvihl Had. "Když k tomu připočteme krásný sportovní areál v Rakové, tak to stálo za to," uzavřel.

Divize Vladimíra Daridy

Skupina B
FCVP „A“ – TJ Plzeň Košutka 8:0
FCVP „A“ – TJ Sušice 5:3
SK Petřín „A“ – FCVP „A“ 0:4

1. kolo play off
FCVP „A“ – FK Tachov „A“ 5:0

2. kolo play off
FCVP „A“ – FK Kohouti Rokycany 4:2

Finále
SK Klatovy 1898 – FCVP „A“ 3:1

Divize Aleše Hrušky

Skupina A
FK Tachov „B“ – FCVP „B“ 1:3
TJ Baník Stříbro – FCVP „B“ 0:11
FCVP „B“ – TJ Jiskra Domažlice 2:6

1. kolo play off
FCVP „B“ – TJ Slavoj Stod 9:3

2. kolo play off
FK Holýšov – FCVP „B“ 0:8

Finále
FCVP „B“ – SK Senco Doubravka 3:4

Konečné pořadí
divize Vladimíra Daridy – 1. Klatovy (celkový vítěz), 2. FCVP „A“, 3. Rokycany
divize Romana Hubníka – 1. Petřín „B“, 2. Domažlice, 3. Přeštice
divize Aleše Hrušky – 1. Senco Doubravka, 2. FCVP „B“, 3. Vejprnice

Fotogalerie