11. 7. 2015    Zápas

S Dynamem se Viktoria rozešla bez branek, sudí ukončil zápas ještě před poločasem

FC Viktoria Plzeň

6. kolo / Sobota 11. 7. 2015, 16:00 /

6. kolo / Sobota 11. 7. 2015, 16:00

FK Dynamo Kyjev

0:0

FC Viktoria Plzeň

sestavy

FK Dynamo Kyjev

Rybka – Burda, Makarenko, Jagodinskis, Husjev, Harmaš, Belhanda, Miakuško, Bujalskyj, Petrović, Kravec

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Baránek, Limberský – Hořava, Hrošovský – Kopic, Kolář, Kovařík – Holenda

statistiky

ČK: 27. Belhanda

Diváci: 0

Poslední přípravné utkání v rámci rakouského soustředění měli hráči Viktorie Plzeň naplánováno na sobotní odpoledne. Prověřit je měl přední celek ukrajinské ligy Dynamo Kyjev, se kterým viktoriáni střetli už při zimním soustředění ve Španělsku. Zápas však nabral nečekaný vývoj a oba týmy strávily na hřišti o něco málo více než půl hodiny.

Jako první se osmělili domácí, Petrovićovu střelu ovšem mohl Kozáčik v klidu kontrolovat pouze pohledem, mířila vysoko nad jeho branku. Odpovědět se snažili Holenda nebo Kovařík, ale obrana Dynama byla pozorná a na robustního útočníka a centry směřované do vápna si dávala pozor. Ve třinácté minutě měl celek z Ukrajiny možnost přečíslení, Belhanda ovšem nepřesnou přihrávkou zhatil akci svého týmu ještě dříve, než vůbec mohla znamenat pro Kozáčika nebezpečí. Hra se přelévala mezi oběma pokutovými územími a víc z ní přece jen měli hráči Viktorie, k bezprostřednímu ohrožení branky se ovšem nedostali. Vzrušení přinesla 26. minuta, kdy domácí Makarenko zasáhl v pokutovém území míč rukou a za následné protesty si navíc vykoledoval červenou kartu záložník Belhanda. K pokutovému kopu se postavil Daniel Kolář. Jeho záměr ovšem brankář Rybka vystihl, Kolářův pokus lapil a udržel tak bezbrankový stav. Trenér Sergej Rebrov se snažil prosadit u rozhodcovského triumvirátu možnost nadále pokračovat v jedenácti hráčích, ovšem hlavní sudí zůstal neoblomný. Bouřlivá diskuze hlavního trenéra ukrajinského celku s rozhodčím vyústila v předčasné ukončení zápasu a odchod sudích do kabiny.

Ačkoli oba celky ještě strávily několik minut na svých střídačkách, rozhodčí se z útrob stadionu už nevrátil. A když se ze hřiště odebrali i hráči Dynama, rozhodli se Západočeši pro neplánovaný odpolední trénink.

"Velmi nás mrzí, že herní vrchol našeho rakouského soustředění byl ukončen již před skončením prvního poločasu. Z našeho pohledu byla celá situace zaviněná jak zbytečně necitlivým přístupem rozhodčího po správně nařízeném pokutovém kopu, především však zcela neprofesionálním a nekolegialním přístupem týmu Dynama. Duel měl oficiální status, rozhodčí měl na svůj postup plné právo. My jsme každopádně navázali tréninkem a celý tým dle plánu odjíždí do Plzně," reagoval těsně po skončení zápasu na vzniklou situaci generální manažer klubu Adolf Šádek.

Rakouské soustředění končí, hráči odcestují zpět na západ Čech, kde už 18. července svedou boj o český Superpohár. Soupeřem jim bude FC Slovan Liberec.