Fotbalisté Viktorie Plzeň společně se svými fanoušky zažili v posledních dekádě řadu velkých postupových příběhů. Nyní je před námi další velká výzva – postoupit ze základní skupiny Evropské ligy. Zažijte parádní atmosféru pravých fotbalových bitev na vlastní kůži. Do té doby si můžete připomenout další z velkých postupových příběhů, v posledním pokračování zavzpomíná Milan Petržela na postup přes Šachtar Doněck ve vyřazovací části Evropské ligy 2013/2014.

Po třetím místě ve skupině Ligy mistrů 2013/2014 získali viktoriáni právo bojovat v jarní vyřazovací části Evropské ligy. Zde se jim stal soupeřem obávaný Šachtar Doněck, jenž si brousil zuby na celkové prvenství v soutěži. Hned úvodní jarní dvojzápas mu ale pěkně zhořkl, nebo Viktoria na vlastním stadionu uhrála remízu 1:1, na Ukrajině, kterou tou dobou zmítaly politické nepokoje, se Plzeňanům podařilo o gól vyhrát. Do obou zápasů nastoupil v základní sestavě Milan Petržela, jehož branka na hřišti soupeře rozhodla o postupu.

„Šachtar byl nesmírně kvalitní mužstvo, my jsme rozhodně v tomhle zápase nebyli braní jako favoriti. Pamatuji si, že nás hlavně v Doněcku neskutečně podržel brankář, jejich útočníci z toho byli úplně nešastní. Když se nám podařilo postoupit, možná to všechny trochu zaskočilo, ale my měli obrovskou radost,“ vzpomíná na klání z února 2014 Petržela. 

Po domácí remíze odjížděli hráči Plzně k odvetě do Donbass Areny v Doněcku uvolnění. „Nebyl na nás vyvíjen tlak, protože postup před Šachtar od Plzně skoro nikdo nečekal. Všichni věděli, že jsme prošli skupinou Ligy mistrů, což byl úspěch, ale všechno ostatní bylo tak nějak nad plán. Pamatuji si názory fanoušků, kteří říkali, jak si jedeme pro bůra, a my tam nakonec vyhráli. Byli jsme uvolnění, oproštěni od veškerých velkých očekávání a to nám dost možná pomohlo ve výkonu,“ přemýšlí plzeňský záložník, který ještě před poločasem zvýšil svou brankou na 2:0. „Dostal jsem míč, který jsem si navedl na prostředek a levačkou vystřelil. Některý z obránců to ještě trochu tečoval a gólman na míč nedosáhl. Po pětatřiceti minutách jsme vedli o dva góly, což byla prostě paráda. Šachtar pak sice snížil, ale na našem postupu to už nic neměnilo,“ usmívá se viktorián s jedenáctkou na zádech.

Plzeňané bohužel vstoupili do základní skupiny Evropské ligy 2017/2018 porážkou 0:3 na hřišti FCSB, stále ale mají před sebou pět zápasů, ve kterých mohou ukázat svou sílu. „Skupinu evropských pohárů jsme si zahráli už několikrát, takže víme, o čem to je. Chceme vyhrát každý zápas, a je to doma nebo venku. Když se něco nepovede, jako třeba teď v Bukurešti, člověk se musí poučit, ale na druhou stranu si z toho nemůže dělat moc velkou hlavu. Musíme se od toho oprostit, předvádět dobrý fotbal a uhrát výsledky v ostatních zápasech. Jeden z rozhodujících faktorů může být i domácí prostředí,“ uvažuje Milan Petržela.


Máte i vy svůj postupový příběh či fotografii vztahující se k základní skupině Ligy mistrů 2013/2014? Podělte se o něj s námi na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu klubu pod hashtagem #ZAPOSTUPEM.