Přípravné období je u konce, již v pátek čeká viktoriány první kolo FORTUNA:LIGY na hřišti Dukly Praha. Sezona plná zajímavých výzev je tady, Viktorii čeká účast ve skupině Ligy mistrů a také nový ligový formát.

Přípravné zápasy

Viktoria sehrála před sezonou sedm přátelských utkání. Čtyři z nich odehrála na Plzeňsku, když se postupně představila na Doubravce, v Klatovech, v Mariánských Lázních se Sokolovem a v Přešticích s Českými Budějovicemi. Poté odcestovala na desetidenní soustředění do rakouského Westendorfu, kde porazila Groznyj 4:0 a Innsbruck 2:0. V generálce hrané ve Schwazu si připsala jedinou porážku, když podlehla 0:2 Dynamu Kyjev.

Výsledky:
Doubravka – Plzeň 0:7 (Štursa 2, Bakoš 2, Chorý, Havel, Navrátil)
Klatovy – Plzeň 0:6 (Kovařík, Krmenčík, Havel, Ekpai, Řezníček, Chorý)
Sokolov – Plzeň 0:2 (Krmenčík, Čermák)
České Budějovice – Plzeň 3:4 (Pešek, Táborský, Pouček – Řezníček 3, Ekpai)
Plzeň – Groznyj 4:0 (Krmenčík 2, Kopic, Procházka)
Plzeň – Innsbruck 2:0 (Ekpai, Petržela)
Plzeň – Dynamo Kyjev 0:2 (Bujalskij, Smyrnij)

Tým pro sezonu a změny v kádru

Brankáři: Aleš Hruška, Matúš Kozáčik, Jakub Šiman.
Obránci: Marián Čišovský, TomᚠHájek, Milan Havel, LukᚠHejda, Roman Hubník, David Limberský, Luděk Pernica, Radim Řezník.
Záložníci: Pavel Bucha, Aleš Čermák, Ubong Moses Ekpai, TomᚠHořava, Patrik Hrošovský, Daniel Kolář, Jan Kopic, Jan Kovařík, Milan Petržela, Roman Procházka, Martin Zeman.
Útočníci: Marek Bakoš, TomᚠChorý, Michael Krmenčík, Jakub Řezníček.

Viktoria do ligové sezony 2018/2019 vstoupí s kádrem uvedeným výše. Oproti rakouskému soustředění v něm již nefiguruje Ondřej Štursa, osmnáctiletý záložník míří na roční hostování do Dukly Praha, na jejíž stadionu vstřelil na konci minulého ročníku svůj premiérový ligový gól. „Ondra je perspektivní fotbalista, nicméně na jeho postu máme velký přetlak. V Dukle dostane více herního prostoru, navíc jde o kvalitní a stabilizovaný ligový tým. Nyní už je jen na něm, jak se této šance chopí,“ říká generální manažer klubu Adolf Šádek.

Dalšími dosud neoznámenými změnami jsou odchody Jana Suchana na roční hostování do Karviné, TomᚠPoznara na hostování do Zlína a ukončení smlouvy se slovinským obráncem Erikem Janžou, který v minulé sezoně hostoval v kyperském Pafosu.

Odchody: Andreas Ivanschitz (konec smlouvy), Miloš Kratochvíl (Jablonec), Václav Pilař (Olomouc), Jiří Piroch a Jan Suchan (oba hostování v Karviné), Petr Bolek (řeší se budoucnost), Erik Janža a Diego Živulič (oba ukončení smlouvy), Ondřej Štursa (hostování v Dukle Praha), Michal Hlavatý (hostování v Sokolově), Filip Čihák (návrat do juniorky), Dominik Sváček (hostování v Jihlavě), Dominik Janošek (hostování na Slovácku), TomᚠPoznar (hostování ve Zlíně).
Příchody: Luděk Pernica (Jablonec/návrat z hostování), Ubong Moses Ekpai (Zlín), Roman Procházka (Levski Sofia), Jakub Řezníček (Olomouc/návrat z hostování), Jakub Šiman (Domažlice/návrat z hostování), Dominik Janošek (Slovácko), Pavel Bucha (Slavia Praha).

Novinky pro sezonu 2018/2019

Čísla nováčků
Každý z nováčků dostal možnost vybrat si na svůj dres nové číslo. Luděk Pernica bude nosit 44, protože jeho oblíbenou 4 již má Roman Hubník. Ubong Ekpai zvolil na svůj dres číslo 90, Roman Procházka bude nosit 6. Jakub Řezníček zůstává u svého čísla 37, třetí gólman Jakub Šiman bude mít číslo 30 a Pavel Bucha si na záda vybral 20.

Chytrá permanentka
Velkou novinkou vzniklou ve spolupráci s městem Plzeň bylo představení chytré permanentky pro sezonu 2018/2019. Ta bude propojena s Plzeňskou kartou, což fanouškům přinese celou řadu výhod, zpříjemní komfort zápasového dne a zjednoduší návštěvu Doosan Areny. Permanentka bude sloužit jako nepersonifikovaná elektronická peněženka Plzeňské karty, dále bude pomoci ní možné hradit i parkovné ve městě, nakupovat ve Viktoria shopu a dokonce i občerstvení u stánků na stadionu. Novou permici bude možné dobíjet na všech obvyklých místech pro dobíjení Plzeňské karty, ale i ve Viktoria shopu. Otázky a odpovědi k permici najdete ZDE, v případě dalších nás můžete kontaktovat například na Facebooku.

Nový ligový systém
Od ročníku 2018/2019 přechází česká nejvyšší soutěž na nový model. Po 30 kolech bude následovat nadstavbová část, která přinese řadu atraktivních utkání. Po základní části, která bude mít během podzimu o 3 kola více (tedy 19) a během jara 11 kol, přijde na řadu nadstavba. Zde se týmy rozdělí do tří skupin – o titul, o účast v Evropské lize a o záchranu. Více podrobností k novému systému najdete ZDE.