Ve čtvrtek došlo v prostorách městského stadionu ke slavnostnímu podpisu dotační smlouvy za účasti 1. náměstka primátora města Plzně Romana Zarzyckého a statutárních zástupců Regionální fotbalové akademie Miloslava Vostrého a Petra Žitka.

Jedním ze základních pilířů spolupráce mezi městem Plzeň a klubem FC Viktoria Plzeň je podpora a výchova mladých talentovaných fotbalistů. Důležitým krokem na této cestě je podpis dotační smlouvy pro Regionální fotbalovou akademii. „Podpory města si nesmírně vážíme a je pro nᚠklub velmi důležitá. Naši talentovaní fotbalisté mají díky ní veškeré zázemí potřebné k rozvoji jejich talentu,“ uvedl sportovní ředitel klubu Zdeněk Psotka.

„Město Plzeň se snaží pro fotbal, který nás ve světě skvěle prezentuje, pravidelně zvelebovat a rozšiřovat sportovní prostory. Jsem rád, že se v minulém roce podařilo vybudovat na Skvrňanech tréninkové prostory pro akademii, ale i zainvestovat zde ve Štruncových sadech a vystavět pamětní místo Bránu borců,“ pochválil činnost města Plzně 1. náměstek primátora Roman Zarzycký.

Město Plzeň v současné době podporuje 6 sportovních akademií z rozpočtu města Plzně. Jako úplně první byla v roce 2015 uzavřena spolupráce s fotbalovou akademií, která funguje při Fotbalové asociaci ČR, ale zároveň vychovává talenty pro FC Viktorii Plzeň. Jak zmiňuje sportovní ředitel klubu Zdeněk Psotka, je tato podpora nesmírně důležitá a v klubu si ji velmi cení. „Práce s mládeží je jednou z klíčových částí naší činnosti. Cílem je vychovávat nejen dobré hráče, ale i osobnosti, které budou v budoucnu reprezentovat nᚠklub, město i kraj,“ dodává.

Celková částka pro Regionální fotbalovou akademii byla oproti loňskému roku navýšena, což kvitoval Petr Žitek, předseda VIKTORIA PLZEŇ – fotbal, z.s.: „ Tato finanční podpora Regionální fotbalové akademie umožňuje rozvíjet především nespecifickou část činnosti akademie jako je stravovací systém, diagnostika, rekondiční a rehabilitační péče. Tyto složky jsou stále více vnímány jako nedílná a důležitá součást práce s mladými sportovními talenty. Díky navýšení podpory je také zaručena větší a plynulá spolupráce Regionální fotbalové akademie s navazující Klubovou akademií Viktorie Plzeň a tím i zvýšení počtu kvalitních odchovanců Viktorie Plzeň v nejvyšších fotbalových soutěžích.“

Na základě Memoranda na podporu sportu je systém akademií i pomáhající sportovnímu prostředí v Plzni. Klub FC Viktoria Plzeň odvádí za prodej odchovanců 1 % částky do rozpočtu města Plzně. Tato částka je poté použita výhradně na podporu mládežnického a hendikepovaného sportu.