Řada hráčů Viktorie Plzeň měla během reprezentační přestávky napilno. Hned jedenáct viktoriánů nastoupilo ve svých národních barvách.

Za A-tým České republiky, který kvůli lehčímu zranění nemohl posílit Jan Kopic, nastoupili Michael Krmenčík, TomᚠHořava a Radim Řezník. Prvně dva jmenovaní se objevili v obou zápasech, které tým trenéra Karla Jarolíma sehrál. V úvodním duelu Ligy národů odehrál Krmenčík první poločas a Hořava závěrečné minuty, prohře 1:2 ale ani jeden nezabránil.

V následném přátelském utkání v Rostovu podlehli Češi Rusku 1:5. Celé utkání odehrál na pozici stopera Radim Řezník, 65 odehraných minut si na své konto připsal TomᚠHořava a do zápasu proti sborné nastoupil v 71. minutě Michael Krmenčík.

V dresu slovenského národního týmu při přátelském utkání s Dánskem nastoupili Matúš Kozáčik a Patrik Hrošovský. Oba odehráli v Trnavě celý zápas a podíleli se na výhře 3:0. Při následné prohře Slováků s Ukrajinou v rámci Ligy národů zůstali oba jako nevyužití náhradníci na střídačce.

V kádru reprezentace U20, kterou vede bývalý kouč Plzně Karel Krejčí, se objevil větší počet viktoriánů. V úvodním duelu Elite Tournament padli Češi navzdory slušnému výkonu 2:3 s Německem a v akci byli Dominik Janošek (82 minut), Pavel Bucha (8 minut), Martin Rychnovský (24 minut) a LukᚠPfeifer (8 minut). Rychnovský navíc v zápase vybojoval penaltu, kterou bohužel Janošek neproměnil.

V následném zápase proti Portugalsku v Příbrami Češi sice srovnali z 0:2 na 2:2, ale nakonec padli 2:4. V základní sestavě se objevili Pavel Bucha s Lukášem Pfeiferem, prvně jmenovaný střídal v 76. minutě. O 13 minut dříve do hry nastoupili Dominik Janošek s Martinem Rychnovským.

Devatenáctka odehrála dva přátelské zápasy – v Nizozemsku a ve Švýcarsku. Proti prvnímu soupeři zasáhli do hry plzeňští hráči Václav Míka (15 minut), Ondřej Štursa (60 minut) a TomᚠKepl (45 minut). Poslední jmenovaný se postaral o jediný gól českého výběru při porážce 1:5. Kapitánem výběru byl Štursa, který z Viktorie hostuje v pražské Dukle.

Proti Švýcarsku si naopak Češi s chutí zastříleli, v tréninkovém areálu v Basileji vyhráli 5:0. A zářil viktorián TomᚠKepl, který navázal na svůj gól proti Nizozemsku hattrickem! V základu se objevil také Václav Míka, do hry v 63. minutě přišel Ondřej Štursa.

Foto: Štěpán Černý