Hráči FC Viktorie Plzeň před sebou mají druhé přátelské utkání v rámci herního soustředění v rakouském Westendorfu. Na místním stadionu se červenomodří utkají v pátek 15. července 2016 od 18 hodin s tureckým týmem İstanbul Başakşehir FK. Zápas bude opět možné sledovat živě na YouTube kanálu ViktoriaTV.

 

Turecký klub byl založen v roce 1990 pod názvem İstanbul BBSK tehdejším starostou Istanbulu Nurettinem Sözenem, který sdružil všechny sportovní oddíly patřící městu do jednoho uskupení. V roce 2014 vznikl aktuální název İstanbul Başakşehir FK. 

Soupeř Viktorie se od svého založení pohyboval v nižších soutěžích a poprvé slavil postup do turecké Super ligy v roce 2007, kde působil bez přestávky až do roku 2013. Pak na jednu sezonu zavítal do druhé ligy. Od roku 2014 už ale opět hraje nejvyšší soutěž a postupně se v tabulce přibližuje k nejlepším týmům.

Největším úspěchem poměrně mladého klubu je účast ve finále tureckého poháru v sezoně 2010/2011. Po vyrovnaném utkání se Besiktasem Istanbul nakonec Başakşehir prohrál na penalty, když normální hrací doba skončila výsledkem 2:2.

İstanbul Başakşehir FK začíná pomalu ale jistě sbírat zkušenosti také na evropské scéně. V loňské sezoně si zahrál třetí předkolo Evropské ligy, ale po porážkách 1:2 a 0:2 s nizozemským týmem AZ Alkmaar ihned vypadl. V letošní sezoně byl turecký klub díky čtvrtému místu v Super lize opět nasazen do třetího předkola Evropské ligy.

Hlavním trenérem týmu je Abdullah Avci, který v letech 2011 až 2013 vedl například tureckou reprezentaci. Před nástupem k národnímu týmu vedl právě Başakşehir a pod jeho vedením klub poprvé postoupil do Super ligy. Od roku 2014 je oblíbený trenér opět zpět a na soustředění v Rakousku připravuje své svěřence na kvalifikační zápasy Evropské ligy.

Z hráčů Başakşehiru je pro české fanoušky aktuálně asi nejvíce známý brankář Babacan, který byl na nedávném mistrovství Evropy jedničkou tureckého týmu a zachytal si tak v základní skupině i proti České republice. 

Zápas FC Viktoria Plzeň - İstanbul Başakşehir FK se hraje v pátek 15. července od 18:00. Živě ho můžete sledovat na YouTube kanálu ViktoriaTV.