Trenér Karel Rada v Plzni končí. Po velmi náročné sezoně se s Viktorií rozloučí a povede již „pouze“ A tým české ženské reprezentace. Jakožto šéftrenér ženských týmů Viktorie Plzeň byl s tímto ročníkem ale spokojený.

ŽENY


S dospělými ženami spadla Viktoria do poloviny, která bojovala o udržení v lize. Čtyři celky (kromě Plzně Dukla Praha, Hradec Králové a Zbrojovka Brno) se střetly dvakrát každý s každým a počítaly se i některé body ze základní části. Plzeň skončila v této skupině druhá o bod za první Duklou, když v nadstavbě prohrála jen jeden zápas.

„V lize žen je to velmi kvalitativně rozdělené. Tři nejlepší týmy, což jsou Sparta, Slavia a Slovácko, bojují o titul a zbytek mezi sebou,“ uvědomuje si Karel Rada. „S umístěním jsme spokojeni, ale trochu mě mrzí, že jsme nedokázali přeskočit Duklu,“ dodává. Z ligy nakonec sestoupila Zbrojovka Brno, kterou nahradí Lokomotiva Brno Horní Heršpice.

U ženského týmu Karla Radu nyní nahradí Sálem Hebousse, jenž má zkušenosti i z prostředí mužského fotbalu – vedl například divizní Přední Kopaninu. Do konce roku 2016 byl asistentem trenéra Krejčíka u reprezentace žen. „Sálem už s námi několikrát trénoval, na jaře navíc sledoval i naše utkání. Tým již stihl poznat, přechod by tak měl být bezproblémový,“ věří Rada svému nástupci.


DOROSTENKY


Bezpochyby největšími úspěchy dorostenek v této sezoně jsou vítězství v poháru a účast v nadstavbové části pro čtyři nejlepší týmy. „Výhra v poháru byla skvělá. Co se týče nadstavby o mistra ligy, tam bohužel byli soupeři výkonnostně lepší. Ale dostat se tam byl úspěch,“ má jasno Rada. Dorostenky ve zmíněné nadstavbě uhrály nakonec bod za remízu 1:1 se Slováckem.

„Nejlepší hráčky jako Gabriela Šlajsová a Tereza Krejčová na podzim přešly do týmu žen, což také dorostenky svým způsobem oslabilo,“ doplňuje Karel Rada.


STARŠÍ ŽÁKYNĚ


Starší žákyně zažily úspěšnou sezonu. V základní části po 12 zápasech byly páté, po dalších šesti utkáních v nadstavbě se ale dostaly až na třetí místo a díky tomu postoupily do celorepublikového finále, které je teprve čeká. „Ale to, že jsme se tam dostali, už jednoznačně bereme jako úspěch,“ deklaroval šéftrenér Karel Rada.


MLADŠÍ ŽÁKYNĚ


„V lize mladších žákyň nám tento ročník moc nevyšel. Vždy jsme bojovali v horvní polovině tabulky, ale letos to tak nebylo. Na tom potřebujeme zapracovat,“ říká Karel Rada.


PŘÍPRAVKY


„Přípravky dnes hrají formou, kdy se body nepočítají. Jde o volnou formu zábavy a hry, což je jenom dobře. V přípravkách se nám daří získávat nové holky už od těch nejmenších,“ pochvaluje si Rada.

Tuto neděli se ale v Hlinsku odehrál finálový turnaj dívčích přípravek do 11 let. Vítězem se sice stala Sparta Praha, Viktoria ale skončila na krásném druhém místě. Sparanky zvládly po bezbrankové remíze finále na penalty.

„Druhé místo je vynikající,“ má jasno kouč týmu Petr Žížek. Jeho celek v prvním zápase remizoval 1:1 s Pardubicemi, poté porazil Jablonec 4:0, Slavii 3:0 a Duklu Praha B také 3:0. Skupinu B tak viktoriánky ovládly se skóre 11:1. V semifinále porazila Plzeň tým Studence 3:1, finále už ale nevyšlo. „Musím holky pochválit za předvedené výkony, nasazení a bojovnost. Zároveň děkuji rodičům za báječnou atmosféru,“ doplnil kouč.