19. 7. 2012    Zápas

Viktorka vstoupila do boje o Evropu vítězně

FC Viktoria Plzeň
29. Tatanašvili

2. předkolo / Čtvrtek 19. 7. 2012, 18:00 / Mikheil Meskhi Stadioni

2. předkolo / Čtvrtek 19. 7. 2012, 18:00
Mikheil Meskhi Stadioni

Metalurgi Rustavi

1:3

(1:2)

FC Viktoria Plzeň

14. Horváth
32. Kolář
59. Horváth

sestavy

Metalurgi Rustavi

Bediašvili – Japaridze, Maisuradze, Gavašelišvili, Suchiašvili – Kavtaradze (46. Dobrovolski), Machviladze, Mikaberidze (67. Sichaurulidze), Razmadze, Getsadze – Tatanašvili (67. Janelidze)

FC Viktoria Plzeň

Bolek – Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský – Horváth, Darida – Fillo (85. Štípek), Kolář (88. Hanousek), Malakjan (65. Zeman) – Ďuriš

statistiky

Branky: 29. Tatanašvili – 14. Horváth, 32. Kolář, 59. Horváth, ŽK: Suchašvili, Razmadze – Fillo, Darida, Rozhodčí: Aleckovič – Ibrisimbegovič, Dujak (všichni Bosna a Herzegovina)

Diváci: 3000

V Tbilisi, hlavním městě Gruzie, odstartoval pro hráče Plzně ročník 2012/13 bojem o Evropskou ligu. Ve druhém předkole této pohárové soutěže se jim postavil celek Metalurgi Rustavi, jehož barvy hájí bývalý viktorián Dimitri Tatanashvili. V základní jedenáctce Viktorky zaznamenala svou premiéru v plzeňských barvách v soutěžním utkání dvojice letních posil. Mezi tři tyče se totiž postavil Petr Bolek a na kraji zálohy nastoupil arménský fotbalista Edgar Malakyan.

Už od prvních minut utkání bylo jasné, kdo by měl být pánem hrací plochy. Viktoriáni svého soupeře k ničemu nepustili a diktovali tempo hry. K první šanci se dostal po uvolnění od Pavla Horvátha navrátilec z Mladé Boleslavi Martin Fillo. Jeho střela však byla jedním z domácích beků sražena. Po osmi minutách hry se do zakončení prosadil Michal Ďuriš, který nastoupil místo vykartovaného Marka Bakoše. Se střelou slovenského útočníka si gólman Rustavi Grigol Bediashvili poradil. Ve čtrnácté minutě hry se ujala Viktorka vedení. Po nahrávce od Michala Ďuriše pálil z hranice šestnáctky Pavel Horváth a za pomoci teče jednoho z domácích hráčů skončil míč za zády bezmocného brankáře. Tlak Západočechů nepolevoval ani po vstřelení vedoucího gólu. Svůj fotbalový um ukázal o dvě minuty Vláďa Darida, jeho technický pokus však skončil na břevně. Přidat druhý zásah Viktorie mohl také František Ševinský, ale jeho hlavička se mezi tři tyče nevešla. Ve 29. minutě přišel pro svěřence trenéra Pavla Vrby šok. Z první střely Rustavi na branku bylo vyrovnáno. Dimitri Tatanashvili uzmul na vápně míč po Horváthově špatné zpětné nahrávce, pelášil sám na Bolka a nedal plzeňskému brankáři šanci zasáhnout. 1:1. Nerozhodný stav netrval nijak dlouho. O tři minuty později strhli Plzeňané vedení znovu na svou stranu. David Limberský našel centrem z levé strany hřiště přesně na penaltě číhajícího Daniela Koláře, který balón hlavou uložil za záda Bediashviliho. Rustavi odehrálo poslední minuty prvního poločasu velmi dobře. Nejprve zahrozil svým pokusem, který nasměroval mimo bránu, Irakli Maisuradze. Pět minut před odchodem do kabin měli po Ševinského faulu hráči Rustavi příležitost k vyrovnání. Přímý kop z pětadvaceti metrů rozehrál Revaz Getsadze. Dělová rána osmadvacetiletého Gruzínce skončila těsně nad břevnem.

První, kdo zahrozil po návratu z kabin, byli domácí, jmenovitě Irakli Maisuradze. Petr Bolek jeho střelu vyškrábnul na rohový kop. V 54. minutě měli příležitost skórovat viktoriáni. Daniel Kolář přiuknul míč do vápna Edgaru Malakyanovi, který se rozhodl přehodit vyběhnuvšího gólmana Rustavi. To se mu podařilo, ale bohužel nasměroval balón také nad břevno. O minutu později prověřil dalekonosným pokusem Bediashviliho pozornost Vladimír Darida. Gruzínský gólman byl připraven a Daridovo zakončení vyrazil. Zuby si na jedničce domácích následně vylámal i Martin Fillo, který z deseti metrů pálil přesně do míst, kde stál připravený Bediashvili. V 59. minutě přidal kapitán Viktorky třetí zásah Plzeňanů. „Horvi“ se uvolnil kličkou do středu hřiště a z pětadvaceti metrů napřáhl ke střele. Mířil přesně, míč zapadl k pravé tyči branky a viktoriáni vedli o dva góly. V 65. minutě nastoupil ke své premiéře ve Viktorii Martin Zeman, jenž nahradil Edgara Malakyana. A hned se mohl zapsat mezi střelce, když nebezpečně pálil z necelých dvaceti metrů. Zacílil mimo tři tyče. V 73. minutě už chtěli Západočeši slavit svůj čtvrtý úspěšný zásah, o který se postaral František Ševinský, jenž do branky dorazil Daridovu střelu. Bohužel se tak však stalo proti pravidlům, nebo stál plzeňský stoper v ofsajdu. Sedm minut před koncem utkání se znovu proháčkoval do gólové šance Daniel Kolář, jenž obešel dlouhou kličkou gólmana a obloučkem nasměroval míč do brány. Bek domácích však balón vyhlavičkoval z brankové čáry. Zkorigovat výsledek zápasu se ještě pokusil David Janelidze, ale Petr Bolek byl připraven a ukryl míč ve své náruči.

Viktoriáni vstoupili do bitvy o Evropskou ligu úspěšně, když si se svým soupeřem poradili v poměru 3:1. Za týden je na programu odveta na stadionu ve Štruncových sadech.