9. 8. 2012    Zápas

Viktorka sestřelila Chorzów, polskému soupeři nadělila pět branek

FC Viktoria Plzeň
2. Ďuriš
12. Ďuriš
28. Ďuriš
54. Bakoš
87. Hanousek

3. předkolo / Čtvrtek 9. 8. 2012, 20:00 / Doosan Arena

3. předkolo / Čtvrtek 9. 8. 2012, 20:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

5:0

(3:0)

Ruch Chorzów

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Bolek – Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský (70. Řezník) – Horváth (75. Hanousek), Darida – Ďuriš, Kolář, Fillo (60. Štípek) – Bakoš

Ruch Chorzów

Peškovič – Djokič, Stawarczyk, Sadlok, Szyndrowski – Zieňczuk, Panka, Malinowski, Lisowski (82. Lewczuk) – Piech (78. Kuswik), Jankowski (64. Janoszka)

statistiky

Branky: 2. Ďuriš, 12. Ďuriš, 28. Ďuriš, 54. Bakoš, 87. Hanousek, ŽK: Štípek – Lisowski, Djokič, Rozhodčí: Jug – Kogej, Rojko (všichni Slovinsko)

Diváci: 11650

Odvetné utkání třetího předkola Evropské ligy proti Ruchu Chorzów. Takový byl program viktoriánů na čtvrteční večer. Po dvoubrankovém vítězství na polské půdě z minulého týdne mohli s větším klidem vstupovat do střetnutí, které se odehrálo ve Štruncových sadech, svěřenci Pavla Vrby. Kouč Viktorie se v klání proti Ruchu mohl poprvé v letošním ročníku v evropských pohárech spolehnout na Marka Bakoše, navrátilce do základní jedenáctky po vypršení disciplinárního trestu.

Viktorka vstoupila do duelu s polským sokem tím nejlepším možným způsobem. Ve druhé minutě hry totiž usměrnil do vlastní brány přízemní centr Michala Ďuriše z pravé strany jeden z domácích beků. Gólman Michal Peškovič se pouze podíval, jak se „kulatý nesmysl“ třepotá v jeho síti. 1:0 pro Viktorii. Po úvodní desetiminutovce, kdy drželi míč na svých kopačkách viktoriáni, se osmělili i hosté. S Djokićovou hlavičkou si Petr Bolek bez sebemenších problémů poradil. A vzápětí opět zazářili Plzeňané. Po zpětné nahrávce Vladimíra Daridy na hranici vápna Michalu Ďurišovi byl první střelecký pokus talentovaného hráče ze Slovenska zablokován, ale vzápětí se k němu balón dostal znovu a neměl problém ho uložit do odkryté branky. Ve dvanácté minutě tak svítil na ukazateli skóre výsledek 2:0. S tímto stavem se rozhodně nehodlal smířit kanonýr hostů Arkadiusz Piech. Jeho dělovka z pětadvaceti metrů sice rozvlnila sí za Bolkovými zády, ale pouze z boční strany. Vzápětí se stal Chorzów tím celkem, který se snažil diktovat tempo hry. Nicméně jeho snaha byla pouze platonického rázu a vytěžil z ní několik nepřesných střeleckých pokusů. O poznání produktivnější byli Západočeši, konkrétně nezastavitelný Michal Ďuriš, jenž ve 28. minutě přesným zakončením k tyči navýšil plzeňské vedení už na 3:0. O korigování skóre se snažil střelou z hranice šestnáctky Marek Zieńczuk. Třiatřicetiletý záložník hostů zacílil do středu brány. Gólman Viktorie byl připraven. Ve větší příležitosti se ocitl minutu nato Piech, který po zmatcích v plzeňské obraně střílel do odkryté svatyně Viktorie. Svou pověst kanonýra nepotvrdil, míč ve skluzu nasměroval mimo tři tyče. Pět minut před koncem poločasu pálil po rohovém kopu z nulového úhlu František Ševinský. Jeho střelecký pokus skončil jen těsně mimo branku také díky jemné teči jednoho z polských obránců. Tečku za první půli udělala střela Mindaugase Panka k levé tyči, kterou pozorný Bolek zkrotil ve svých rukavicích.

I po návratu z kabin byl Michal Ďuriš tím fotbalistou, který zahrozil jako první. Po přihrávce z levé strany hřiště zakončoval z deseti metrů, ale tentokrát jeho střela přízvisko gólová postrádala. Po něm se v dobré střelecké pozici ocitl Daniel Kolář, ale Peškovič ránu středopolaře Viktorie dokázal s námahou vyrazit. Proti hlavičce navrátilce do sestavy Marka Bakoše po rohovém kopu byla již jednička Ruchu krátká. Nikým neatakovaný „Baky“ se na hranici malého vápna snad ani nemohl v 54. minutě mýlit. 4:0. Po hodině hry se napřáhl k dalekonosné střele Vladimír Darida, jenž den před utkáním s Chorzówem oslavil své dvaadvacáté narozeniny. Zacílil vedle pravé tyče. O poznání přesněji mířil Darida vzápětí, když patičkou jemně tečoval centr na bližší tyč od novice na hrací ploše Davida Štípka, který vystřídal Martina Filla. Michala Peškoviče ale nenachytal, polský gólman schoval míč ve své náruči. V 77. minutě se do míče opřel David Štípek, ale pátá branka v sítě Chorzówa z toho nakonec nebyla. Míč skončil nad břevnem. Do stejných míst poté putovalo i zakončení Daniela Koláře z malého vápna. Tři minuty před koncem střetnutí se zapsal do střelecké listiny Marek Hanousek, jenž se uvolnil, nechytatelnou střelou nedal gólmanovi hostů šanci úspěšně zasáhnout a pečetil skóre na konečných 5:0.

Viktoriáni tak v domácím prostředí ztvrdili svůj postu do dalšího předkola Evropské ligy a pěti brankami potěšili vyprodanou Doosan Arenu. Svého dalšího soupeře v bitvě o pohárovou Evropu se Plzeňané dozvědí v pátek.