25. 10. 2012    Zápas

Viktorka otočila utkání v Tel Avivu a připsala si další výhru v Evropské lize

FC Viktoria Plzeň
19. Maman

3. kolo / Čtvrtek 25. 10. 2012, 21:05 / Bloomfield

3. kolo / Čtvrtek 25. 10. 2012, 21:05
Bloomfield

Hapoel Tel-Aviv

1:2

(1:1)

FC Viktoria Plzeň

45+1. Horváth
55. Rajtoral

sestavy

Hapoel Tel-Aviv

Édel – Danin, Haimovič, Badier, Chutaba – Maman, Djemba-Djemba (75. Cohen), Gordana (59. Tuama), Ben Haim II – Damari, Tamuz (70. Paintsil)

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský – Darida, Horváth – Rajtoral, Kolář (81. Hora), Ďuriš (73. Zeman) – Bakoš (88. Hejda)

statistiky

Branky: 19. Maman – 45+1. Horváth, 55. Rajtoral, ŽK: Djemba-Djemba, Chutaba, Paintsil – Čišovský, Kolář, Řezník, ČK: 64. Chutaba, Rozhodčí: Zwayer – Häcker, Borsch (všichni Německo)

Diváci: 12248

Třetí utkání v základní skupině Evropské ligy odehráli viktoriáni na stadionu v Tel Avivu, kde se střetli s tamním Hapoelem. Do základní jedenáctky Viktorky se po zranění vrátil Daniel Kolář a nastoupil také Pavel Horváth, jenž chyběl v sestavě v klání na půdě Atlética Madrid. Naopak se ale kouč Viktorie Pavel Vrba musel obejít bez služeb Marka Hanouska a Václava Procházky, kteří přibyli mezi plzeňské marody.

V úvodních minutách utkání se soupeři spíše oukávali. Na větší příležitost si zaplněné ochozy musely počkat do jedenácté minuty. A byli to domácí, kdo zahrozili jako první. Po dlouhém pasu se řítil na Matúše Kozáčika z levé strany hřiště osamocený Tal Ben Haim. Izraelský útočník zacílil na zadní tyč a nakonec branková konstrukce napomohla tomu, že nešel Hapoel do vedení. O tři minuty později našel Ben Haim přesně zpětnou přihrávkou na malém vápně volného Hanana Mamana, který z první zakončoval. Naštěstí se svou situací nenaložil nejlépe, a tak stále svítil na ukazateli skóre bezbrankový výsledek. Minutu nato se do první šance dostala Viktorka. Radim Řezník centroval do šestnáctky domácích a přihrávka vzduchem mu nakonec nevyšla natolik, že míč málem skončil v síti Hapoelu. Jen centimetry tak dělily Radima Řezníka od toho, aby se zapsal do střelecké listiny. V 19. minutě se bohužel prosadili hráči domácího celku. Po rohovém kopu si naběhl na přední tyč Hanan Maman a svou umístěnou hlavičkou nedal Kozáčikovi jedinou šanci k tomu, aby mohl zasáhnout. 1:0 pro Tel Aviv. O další střelecký pokus Hapoelu se pokusil dvě minuty nato Toto Tamuz. Mířil nepřesně. Vzápětí ten samý fotbalista pelášil sám na plzeňského gólmana, ale Kozáčik Tamuze vychytal. Následoval rohový kop a další nebezpečná hlavička. Tentokrát si po ní balón cestu do brány Viktorky nenašel. Po půlhodině hry se opřel do míče ze vzdálenosti dvaceti metrů Michal Ďuriš. Pálil vysoko nad branku. Tři minuty poté po faulu Mariána Čišovského přišel přímý kop pro Hapoel. K míči se postavil Maman a z pětadvaceti metrů vystřelil. Mířil těsně vedle levé tyče. Souboj Kozáčik vs. Tamuz byl k vidění i tři minuty před koncem poločasu. Znovu z něj vyšel vítězně gólman Viktorky. O minutu později měli Plzeňané obrovskou šanci. Po Rajtoralově centru se dostal do zakončení hlavou Daniel Kolář. Nastřelil tyč! V posledních vteřinách prvního poločasu si následně vyměnili míč Daniel Kolář, Vladimír Darida a Pavel Horváth. Posledně jmenovaný po této rychlé kombinaci vypálil z necelých dvaceti metrů technickou střelou k levé tyčce a rozvlnil sí za zády gólmana Tel Avivu. 1:1.

První velká šance druhé půle přišla z kopaček Západočechů. Po standardní situaci defenzíva Hapoelu míč odvrátila k Radimu Řezníkovi, který ho vnějším nártem nasměroval na penaltu, kde číhal František Rajtoral. Rychlonohý fotbalista balón lehce tečoval a usměrnil ho za záda Edela Apouly. Viktorka tak otočila v 55. minutě klání ve svůj prospěch. V 63. minutě obdržel druhou žlutou kartu za faul na unikajícího Davida Limberského obránce Iyad Khutaba, a tak sok viktoriánů dohrával čtvrteční duel o desíti. O čtyři minuty později se pokusil navýšit vedení Plzeňských Michal Ďuriš. Marně. Brankář Hapoelu byl na místě. V 72. minutě stálo při Viktorii štěstí. Salim Toama přímý kop z pětatřiceti metrů zahrál stříleným centrem na přední tyč, překvapil Matúše Kozáčika a znovu úřadovala branková konstrukce. Jedenáct minut nato se opřel do balónu na druhé polovině hrací plochy z hranice šestnáctky František Rajtoral. Dělovka českého reprezentanta mále přepůlila tyč. V nastaveném čase ještě jednou vyzkoušel své střelecké štěstí „Rajty“, ale jednička Hapoelu se proti němu vytáhla efektní i efektivní robinsonádou. Tel Aviv se sice v posledních minutách hry snažil tlačit do plzeňské šestnáctky, ale žádnou střeleckou příležitost si nevytvořil.

Viktoria ve čtvrtek večer porazila svého soka z Izraele 2:1. Připsala si tak na své konto další tři body a drží se na postupové příčce do jarních pohárových bojů.