23. 2. 2012    Zápas

Plzeňská pou Evropou skončila, viktoriáni podlehli Schalke v prodloužení

FC Viktoria Plzeň
8. Huntelaar
106. Huntelaar
120+1. Huntelaar

R32 / Čtvrtek 23. 2. 2012, 21:05 / Arena AufSchalke

R32 / Čtvrtek 23. 2. 2012, 21:05
Arena AufSchalke

FC Schalke 04

3:1p

(1:0)

FC Viktoria Plzeň

88. Rajtoral

sestavy

FC Schalke 04

Hildebrand – Höwedes, Metzelder, Papadopulos, Fuchs – Farfán (73. Obasi), Höger, Matip, Draxler (79. Baumjohann) – Raúl (120. Marica), Huntelaar

FC Viktoria Plzeň

Čech – Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský – Petržela (65. Ďuriš), Darida, Procházka, Kolář (79. Hora), Pilař (98. Berger) – Bakoš

statistiky

Branky: 8. Huntelaar, 106. Huntelaar, 120+1. Huntelaar – 88. Rajtoral, ŽK: Höger, Farfán, Matip – Pilař, Limberský, Ševinský, Rajtoral, Berger, ČK: 60. Bakoš, Rozhodčí: Kelly – MacGraith, Douglas – Sutton, Connolly (všichni Irsko)

Diváci: 54 142

V odvetném utkání Evropské ligy na stadionu Schalke 04, které následovalo po remízovém střetnutí 1:1 ve Štruncových sadech, se museli viktoriáni obejít bez Pavla Horvátha, který nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. Místo něj se do středu záložní formace Viktorky posunul ze stoperské dvojice Václav Procházka. Na jeho místo se pak postavil František Ševinský. Ztráty před dnešním zápasem však počítal také trenér Schalke Huub Stevens, jenž se nemohl spolehnout na služby zraněného brankáře Larse Unnerstalla, a tak mezi tři tyče zamířil Timo Hildebrand. FOTO: Barbora Reichová

V odvetném utkání Evropské ligy na stadionu Schalke 04, které následovalo po remízovém střetnutí 1:1 ve Štruncových sadech, se museli viktoriáni obejít bez Pavla Horvátha, který nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. Místo něj se do středu záložní formace Viktorky posunul ze stoperské dvojice Václav Procházka. Na jeho místo se pak postavil František Ševinský. Ztráty před dnešním zápasem však počítal také trenér Schalke Huub Stevens, jenž se nemohl spolehnout na služby zraněného brankáře Larse Unnerstalla, a tak mezi tři tyče zamířil Timo Hildebrand.

Hned z první příležitosti utkání padla branka. Bohužel to bylo do plzeňské sítě. Julian Draxler zachytil špatnou rozehrávku Viktorie, míč si potáhl a zpoza šestnáctky tvrdě vypálil. Balón před Markem Čechem trochu zaplaval a brankář Viktorky ho vyrazil pouze před sebe, kde číhal Klaas Jan Huntelaar. Nizozemský střelec neměl vzápětí žádný problém s tím, aby z bezprostřední blízkosti Čecha propálil. Tři minuty nato poprvé zahrozili viktoriáni. David Limberský zatáhl míč na polovinu Schalke, našel přesnou přihrávkou Marka Bakoše, který poté z patnácti metrů zakončoval. Jeho střela však byla sražena na roh. Po čtvrthodině hry znovu zahrozil Huntelaar. Nizozemcova hlavička, která přišla po autovém vhazování, si tentokrát svou cestu mezi tři tyče nenašla. Branku Viktorky neohrozila ani dělovka Christiana Fuchse z přímého kopu z dvaceti metrů, jež skončila vedle pravé tyče. O čtyři minuty později se do brankové příležitosti propracovali Západočeši. Po standardní situaci se dostal k odraženému míči Václav Pilař, napálil ho na bránu a na malém vápně ho tečoval za Hildebrandova záda Marián Čišovský. Slovenský stoper byl bohužel v těsném ofsajdu, a tak gól Viktorky nemohl platit. Ke vstřelení vyrovnávací branky byli viktoriáni blízko i o pár minut později, kdy po skvěle rozehraném přímém kopu centroval z pravé strany hřiště Milan Petržela a našel na zadní tyči volného Daniela Koláře. Plzeňského středopolaře dělily jen centimetry od toho, aby mohl oslavovat. Míč z jeho hlavy totiž orazítkoval pravou tyč! Deset minut před koncem poločasu měl po Daridově rohu šanci Marek Bakoš. Timo Hildebrand nedokázal vyrazit centrovaný míč mimo šestnáctku, a tak se „kulatý nesmysl“ dostal až k Bakošově kopačce. Tísněný útočník Viktorie však balón do sítě Schalke neuložil. Poslední střelu na bránu v první půli si připsal aktivní Huntelaar, který však zakončoval hlavou přesně do míst, kde stál připravený Marek Čech.

V 59. minutě zahrozilo poprvé po návratu z kabin Schalke. Po Fuchsově přímém kopu od pravé postranní čáry, který následoval po faulu Davida Limberského, hlavičkoval Joël Matip a s pomocí Čechovy teče skončil míč na rohu. O minutu později se viktoriáni řítili do rychlého protiútoku, Kyriakos Papadopoulos fauloval Marka Bakoše a rozhodčí Alan Kelly ukázal Západočechům výhodu. Plzeňský útok však byl ihned poté zastaven, nebo se Bakoš po mladém Řekovi ohnal loktem a zasáhl ho do tváře. Irský sudí poté dal slovenskému útočníkovi červenou kartu. Viktoria tak dohrávala utkání oslabena o jednoho hráče. O pět minut později rozehrával přímý kop levák Christian Fuchs. Rakouský obránce německého celku napálil míč z pětadvaceti metrů vysoko nad břevno. V 70. minutě se snažil navýšit vedení domácích Raúl, který lehce tečoval centr Jeffersona Farfána. Naštěstí pro Viktorii směřoval míč mimo tři tyče. Čtyři minuty nato měli viktoriáni po Farfánově faulu na Václava Pilaře výhodu v podobě zahrávání standardní situace z necelých dvaceti metrů. Michal Ďuriš bohužel nasměroval míč do zdi. Vzápětí na druhé polovině hřiště zkusil překvapit Marka Čecha nečekanou střelou z rohu vápna Benedikt Höwedes. Ani kapitán Schalke dnes večer neměl seřízenou střeleckou mušku a poslal balón nad branku. Pět minut před koncem základní hrací doby viktoriáni chybovali v rozehrávce, míče se zmocnil Chinedu Obasi a vzápětí ho předložil nebezpečnému Huntelaarovi, který z hranice šestnáctky tvrdě vystřelil. Balón skončil ani ne půlmetru vedle Čechovy svatyně. V 88. minutě příznivcům Schalke, jeho hráčům i trenéru Huubu Stevensovi přidělal pořádné vrásky na čele František Rajtoral. Novic na hřišti Jakub Hora poslal podařený centr do šestnáctky domácích, kde se o něj rvali s defenzívou Schalke Michal Ďuriš a Václav Pilař tak aktivně, že ho Höwedes odkopl pouze k Rajtoralovi, který z první míč napálil do sítě Schalke. Bylo vyrovnáno a zápas spěl do svého prodloužení. V posledních vteřinách základní hrací doby se pokoušel strhnout postup na stranu Schalke ještě Obasi, ale jeho střela z dvaceti metrů branku hostů neohrozila.

Do prodloužení vstoupili aktivněji domácí. Do vápna Viktorie směřovalo hned několik nebezpečných míčů, se kterými si plzeňská defenzíva dokázala poradit. V 94. minutě vytáhl ze svého rezervoáru vynikající zákrok Marek Čech, který špičkou kopačky vykopl Čišovským tečovanou Huntelaarovu střelu. Poradil si také s následnou Raúlovou dorážkou. Španělský útočník byl v tuto chvíli ale polapen do ofsajdové pasti. Své střelecké štěstí vyzkoušel z dvaceti metrů také střídající Alexander Baumjohann. Balón skončil na tribuně. Do stejných míst ho poté poslal i další fotbalista, který naskočil do utkání až v jeho průběhu, Chinedu Obasi. Ve 103. minutě, kdy viktoriáni hráli v devíti hráčích, nebo se zranil Václav Procházka, který se poté ještě vrátil na hrací plochu, ale na pozici hrotového hráče, a trenér Pavel Vrba již neměl k dispozici žádné střídání, zakončoval nůžkami Klaas Jan Huntelaar. Mimo tři tyče. Těsně vedle putovala také o pár vteřin později Raúlova hlavička. Branku pak netrefil ani Nigérijec Obasi.

Ve 106. minutě, kdy už běželo druhé prodloužení, odcentroval Obasi na Huntelaara, který hlavou poslal míč přesně k levé tyči Čechovy brány a strhl vedení na stranu domácího celku. O dvě minuty později mohl přidat třetí branku Schalke Baumjohann, když Marek Čech nedosáhl na Fuchsovu přihrávku vzduchem, ale talentovaný německý středopolař nedokázal míč uklidit do odkryté sítě. Huntelaar se o několik minut později pokusil střelou z dálky zkompletovat hattrick, ale Marek Čech si s jeho zakončením poradil. V posledních vteřinách utkání si nakonec po brejku Schalke, kdy postupovala čtveřice německých fotbalistů na osamocené Tomáše Bergera a Marka Čecha, připsal Huntelaar svou třetí branku v utkání a pečetil tak skóre na konečných 3:1 po prodloužení pro celek z Gelsenkirchenu.

Viktoriáni předvedli na stadionu Schalke velmi kvalitní výkon a do poslední minuty bojovali o své bytí a nebytí v Evropské lize. Schalke 04 bylo bohužel nad síly západočeského klubu, a tak je plzeňská pou Evropou, na kterou se bude v českých fotbalových luzích a hájích ještě dlouho vzpomínat, u svého konce.