20. 9. 2008    Zápas

Viktoria jen remizovala s Českými Budějovicemi

FC Viktoria Plzeň

7. kolo / Sobota 20. 9. 2008, 17:00 / Doosan Aréna

7. kolo / Sobota 20. 9. 2008, 17:00
Doosan Aréna

FC Viktoria Plzeň

1:1

(0:0)

SK Dynamo Č. Budějovice

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Poštulka - Limberský, Hochmeister (23. Rada), Navrátil, Smola (82. Tatanašvili) - Petržela, Trapp, Horváth (73. Krbeček), Jiráček - Varadi, Rezek.

SK Dynamo Č. Budějovice

Kučera - Peroutka, Horejš (52. Žižka) , Hunal, Leština - Benát (89. Stránský), Homoláč, Hílek, Šíma - Sedláček, Svátek (69. Mezlík).

statistiky

Branky: 69. Petržela - 73. Sedláček. Rozhodčí: Adam - Košec, Novák. ŽK: Navrátil, Trapp - Hunal.

Diváci: 2793

Fotbalisté Plzně si na své konto připsali pátou remízu v řadě. V 7. kole Gambrinus ligy se na hřišti ve Štruncových sadech rozešli smírně s Českými Budějovicemi po výsledku 1:1....

V sedmém kole Gambrinus ligy přivítala Viktoria Plzeň třetí zářijovou sobotu ve Štruncových sadech Dynamo České Budějovice. Přinášíme vám v elektronické podobě klubový zpravodaj VIKTORIÁN věnovaný tomuto utkání.

 

 

 

Jak to vidím já: Josef Čaloun

Po šesti odehraných kolech jsme trošku zklamaní, protože jsme čekali, že budeme mít v tabulce o pár bodů více. Byly ale zápasy, kdy jsme byli lepší než soupeř, jenže nám nepřálo štěstí. Třeba v Liberci nebo doma s Teplicemi jsme si zasloužili vyhrát, ale bohužel se to nepovedlo. Takový už je fotbal.

V posledním zápase v Příbrami jsme byli ve druhém poločasu lepší než domácí, ale na více než vyrovnání to opět nestačilo. Hodně nám tam chyběl nemocný Pavel Horváth, který vždy naši hru usměrňuje a když je na hřišti, tak je to o něčem jiném.

Teď nás čekají Budějovice. Bude to jistě velmi nepříjemný soupeř, protože bude hrát zezadu. Za poslední dva zápasy dostaly jenom dva góly a nás tedy nečeká nic jednoduchého. Přesto je naším jednoznačným cílem konečně zase získat tři body.

Mojí hlavní povinností ve Viktorii je připravit dobře brankáře a tady můžeme být spokojeni. TomᚠPoštulka předvádí kvalitní výkony a Martin Ticháček výborně zachytal při pohárovém zápase v Domažlicích. LukᚠKrbeček, který je na hostování v Příbrami, je také hráč Viktorie a v zápase proti nám chytal velmi dobře.

Další nᚠvýborný brankář Michal Daněk je teď na hostování v Teplicích. V Anglii půl roku do brány nenastoupil a s teplickým klubem jsme domluveni, že se nejprve rozchytá za jejich béčko. Já osobně ho dobře znám a vím, že se bude snažit co nejrychleji se dostat do formy a opět začít chytat první ligu.

Josef Čaloun

trenéra brankářů Viktorie Plzeň

 

Představujeme hráče FC Viktoria Plzeň

Radek Hochmeister

Pětadvacetiletý obránce je šastný, že se mohl vrátit do prostředí, které zná

 

K prvoligovému fotbalu Radek Hochmeister poprvé přičichl v roce 2003 v Jablonci, kde hostoval z týmu pražské Sparty. Do plzeňské Viktorie si ho přivedl před začátkem této sezóny trenér Jaroslav Šilhavý, který ho dobře znal z jejich předchozího společného působení v Kladně. „Pod jeho vedením jsem v Kladně pravidelně hrál, takže jsem v nabídku Plzně s vděkem přivítal. Na Kladně jsem byl na hostování a další možností bylo to, že se vrátím do Liberce. To se mi ale nechtělo, protože ze strany Liberce jsme necítil vážný zájem. Zájem Viktorie mě tedy potěšil a jsem rád, že můžu hrát tady,“ je spokojený šestadvacetiletý záložník Radek Hochmeister.

 

Koho ze současného týmu Viktorie znáte nejlépe?

Tomáše Radu. Toho znám od doby, kdy jsem přišel do Sparty. To mi bylo asi deset let a on už tuším ve Spartě nějakou dobu byl.

První sezóna v plzeňském dresu pro vás začala trochu nešastně. V prvním poločasu prvního zápasu proti Žižkovu jste dostal koňara výsledkem byl natržený sval pravé nohy. Co jste prožíval po vyřčení diagnózy?

Bylo mi do breku. Dobře jsme začali, v poločase jsme vedli a najednou přijde tohle. Chtěl jsem překousnout bolest a nastoupit i do druhého poločasu, ale doktor mě zastavil a rezolutně řekl, že budu střídat.

První zápas po zranění jste odehrál v ČFL za béčko Viktorie proti Letohradu. Zvítězili jste 3:0 a vy jste byl na trávníku celých devadesát minut. Jak se vám hrálo?

Nebylo to úplně stoprocentní, trošku jsem ten sval ještě cítil. Potřeboval jsme se ale hlavně dostat do herního tempa. Od pohárového zápasu v Domažlicích už je to ale úplně v pořádku a na zápas v Příbrami jsem byl stoprocentně připraven.

Zpátky k zápasu v Domažlicích. Vyhráli jste 3:0 a vy jste tam vstřelil první branku za A-tým Viktorie. Kolik vás tahle trefa stála?

Ještě si kluci o nic neřekli, takže ani nevím, jestli to budou brát jako soutěžní gól. S tím, že budu muset něco zaplatit, ale počítám.

Jak vnímáte současnou situaci Viktorie v lize?

Jak vedení klubu tak všichni v kabině si uvědomujeme, že bychom měli být v tabulce někde výš. I když jsme v podstatě nikde herně nepropadli, tak těch remíz je hrozně moc. Sbírat body po jednom a chtít hrát horní patra tabulky se prostě nedá.

Teď vás čekají České Budějovice, jaké jsou vaše cíle pro toto utkání?

Každý jiný výsledek než výhra by bylo pro celý tým velké zklamání. Jsme rádi, že na nás chodí lidi a chceme se jim odvděčit třemi body.

 

 

Křížový výslech

Jaký je vᚠfotbalový vzor?

Tím je Paolo Maldini. Už když jsem byl malý kluk, tak jsem si na něj hrál.

Čím byste byl, kdyby u vás nevyhrál fotbal?

Vůbec nevím. Mam vystudovanou ekonomku, tak bych asi dělal něco v tomto oboru.

Jaký byl nejhezčí okamžik vaší kariéry?

Když jsme s Libercem získali domácí titul.

Jaký byl na druhou stranu ten nejhorší?

Určitě nějaká ta zranění. To je nejhorší, když nemůžete na hřiště a koukáte na to, jak vᚠtým prohrává.

Jaké jsou vaše největší záliby a koníčky?

Všeobecně sport. Hlavně tedy tenis a v poslední době jsem začal zkoušet horolezectví.

Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Svíčková s knedlíkem.

Co si rád dopřáváte k pití?

Když mi to životospráva dovolí, tak si dám pivo. Jinak mám rád různé druhy džusů.

Můžete prozradit něco ze svého rodinného života?

Jsem svobodný a bydlím v Praze s přítelkyní Gábinou. Do Plzně na tréninky dojíždíme společně s brankářem Tomášem Poštulkou.

Co vás jako první napadne, když slyšíte sousloví Viktoria Plzeň?

Dobrý atraktivní fotbal.

 

Vizitka

Narozen: 6. září 1982

Post: záložník

Výška/váha: 190/76

Číslo dresu: 16

Přezdívka: Hochmi

Prvoligových startů/gólů: 104/3

 

Plzeňské béčko přenechalo body záloze Žižkova

V derby dvou Viktorií se z vítězství radovali hosté, na západě Čech vyhráli 2:0

 

Po čtyřech úspěšných vystoupení v řadě, kdy záloha Viktorie získala dohromady deset bodů, našli plzeňští fotbalisté přemožitele. V zápase šestého kola podlehli na domácím hřišti v Luční ulici béčku Žižkova 0:2. Plzni nepomohlo k lepšímu výsledku ani útočné duo Tatanashvilli, TomᚠKrbeček.

„Musím sportovně uznat, že si soupeř výhru zasloužil,“ uvedl po utkání trenér Viktorie Jiří Krejčí. Největší problémy měla Plzeň na postu stoperů. „Nakonec tam nastoupili hráči, kteří na těchto pozicích nikdy nehráli. Jejich nesehranost byla patrná a soupeř toho dokázal využít,“ pokračoval kouč Viktorie. „Žižkov měl ve svém kádru zkušenější hráče a převyšoval nás také v důrazu. Kluci si z toho zápasu musí vzít ponaučení,“ dodal Krejčí.

Další domácí duel odehrálo béčko Viktorie ve středu proti záloze Jablonce. Utkání předehrávaného 17. kola však skončilo po uzávěrce tohoto vydání.

 

FC Viktoria Plzeň B – Viktoria Žižkov B 0:2 (0:0). Branky: 55. Hušbauer, 63. Turek. Rozhodčí: Průcha - Němec, Krauskopf. ŽK: 0:1. Diváci: 100.

 

Viktoria Plzeň B: Houdek – Blažek, Šiml, Mandous, Bárta – Leitl, Staněk (75. Herák), Dvořák, Puchmertl (62. Nový) – Tatanashvilli (82. Bauer), T. Krbeček. Trenér: Karel Krejčí.

Viktoria Žižkov B: Kolář - Hruška L., Biško, Novák, Houžvička, Walter (90. Folwarczny), Knobloch (83. Hřebeček), Šimr, Turek (87. Stoszek), Čermák, Hušbauer. Trenér: R. Veselý

 

Ostatní zápas 6. kola ČFL: Krč - Č. Budějovice B 1:1, Písek – Vlašim 0:1, Ml. Boleslav B - Jablonec B 2:0, Sezimovo Ústí - Vyšehrad 3:2, Hlavice – Letohrad 1:0, Slavia B - K. Vary 1:0, Liberec B - Náchod-Deštné 3:0, Varnsdorf - Králův Dvůr 1:0.

 

Program nejbližších ligových zápasů Viktorie Plzeň B

7. kolo - 21. září, 10.15: Vyšehrad - Viktoria Plzeň B

8. kolo - 28. září, 10.15: Králův Dvůr (hř. Luční)

 

 

Čtvrtá remíza v řadě Viktoriány příliš nenadchla

Do plzeňské sestavy se v Příbrami vrátil Milan Petržela a hned se blýskl vyrovnávacím gólem

 

Plzeňský záložník Milan Petržela si po nuceném odpočinku opět zahrál první fotbalovou ligu. Po pohárovém zápase v Domažlicích (3:0) mu totiž vypršel třízápasový trest za oplácení z duelu proti Slavii Praha.

A v Příbrami ukázal, že mu fotbal chyběl. Celý zápas byl velmi aktivní a svůj výkon korunoval v 76. minutě gólem na konečných 2:2. „Nějakým způsobem se ke mně odrazil Rezkův centr. Měl jsem to na levou nohu, naznačil jsem střelu, zasekl jsme si to dovnitř na pravou a bodlem po zemi mezi nohy jsem prostřelil golmana Lukáše Krbečka,“ popsal svoji trefu pětadvacetiletý fotbalista.

Dělba bodů podle něj odpovídala dění na hřišti. „Myslím si, že začátek utkání vyzněl spíše pro domácí hráče. My jsme zase měli více ze hry ke konci zápasu, takže si myslím, že ta remíza je vcelku zasloužená,“ uvedl Petržela.

Plzeň se musela v Příbrami obejít bez kapitána Pavla Horvátha, kterého skolila angína. „Určitě nám hodně chyběl. Horvi (Pavel Horváth, pozn. aut.), to je dirigent celé naší hry a dává ty finální přihrávky. Když takovou nedostanete, tak těžko můžete dát góla,“ přiznal Petržela. „Na druhou stranu se nemůžeme vymlouvat na to, že jsme ho neměli. Máme široký kádr a musíme ho zastoupit. Musíme umět dobře zahrát i bez něj,“ byl si vědom autor vyrovnávací branky.

Atmosféra v kabině je podle jeho slov nyní trochu napjatá. „Abych řekl pravdu, tak není nějaká extra dobrá. Během léta přišlo hodně posil a očekávalo se od nás více. Na druhou stranu je remíza lepší než nezískat ani bod. Ale musíme se nad sebou zamyslet a hlavně teď doma proti Budějovicím už naplno bodovat,“ říká s odhodláním Petržela.

 

 

Viktoriánky se rozešly s Brnem smírně

Plzeňské fotbalistky mají po dvou ligových kolech dva body

 

Po remíze 1:1 se Slováckem v úvodním zápase nejvyšší domácí soutěže žen, získaly plzeňské fotbalistky jeden bod také v domácím utkání druhého kola. V luční ulici hrály s Brnem 2:2.

Viktoriánkám se povedl vstup do utkání a už ve 3. minutě se po rohovém kopu gólově prosadila juniorka Jungová. Další dvě velké šance ale neproměnila Marková a Brňanky trestaly. Ve 34. minutě zahrávaly rohový kop a po skrumáži před brankou Plzně dokázaly vyrovnat.

V další obrovské šanci se ocitla v 59. minutě Markelová, ale ze šesti metrů trefila pouze břevno brněnské branky. Přesto šla Plzeň znovu do vedení. V 66. minutě utekla soupeřkám po pravé straně Markelová a přesným centrem vybídla ke skórování tentokrát úspěšnou Markovou.

Viktorii dělilo od vítězství šest minut, ale hostující hráčky byly proti. „V 84. minutě po sérii asi tří tyčí se balon odrazil k volné hráčce a ta srovnala na konečných 2:2,“ uvedl trenér Viktorie Josef Dobrý.

„Musíme uznat, že soupeřky na tom byly herně lépe. My jsme je ohrožovali především z rychlých protiútoků. Sice jsme doma ztratili dva body, ale Brno je velmi silný soupeř,“ uznal kvality Moravanek plzeňský kouč. „Navíc nám chyběly Mikysková s Malinovou, které plnily v Makedonii reprezentační povinnosti s týmem do 17 let. Ty by měly už být pro další zápasy k dispozici. Nehrála ani zraněná Šuhajdová,“ dodal Dobrý.

Třetí ligový zápas odehrály hráčky Viktorie dnes dopoledne na trávníku Teplic.

 

FC Viktoria Plzeň – Brno 2:2 (1:1). Branky Plzně: 3. Jungová, 60. Marková. ŽK: 2:0. Diváci: 80.

Viktoria Plzeň: Roubíčková – Vajcová, Černá, Valečková, Hanžlová – Podroužková, Malátová, Jungová (46. Beštová B.), Ranglová L. – Marková (79. Ostrochovská), Markelová. Trenér: J. Dobrý.

 

Program nejbližších ligových zápasů žen Viktorie Plzeň

3. kolo - 20. září, 10.30: Teplice - Viktoria Plzeň (hř. Baník Ohníč)

4. kolo - 4. října, 13.00: Hradec Králové – Viktoria Plzeň (hř. Vysoká n. Labem)

5. kolo - 11. listopadu, 12.00: Viktoria Plzeň – Pardubice (hř. Luční ulice)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuality

 

Viktoria si pojistila brankáře Daňka

Brankář Michal Daněk ještě před odchodem na hostování do Teplic prodloužil s Viktorií Plzeň smlouvu. V pondělí odpoledne tuto informaci potvrdil generální manažer FC Viktoria Plzeň Adolf Šádek,. "S Michalem jsme podepsali smlouvu až do konce roku 2011," upřesnil Šádek. Pětadvacetiletý brankář počátkem minulého týdne zamířil na sever Čech, kde se již ve středu dopoledne připojil k novému týmu. Žlutomodrý dres oblékl už v nedělním divizním utkání rezervy Teplic, která zvítězila na hřišti Toužimi 3:0.

 

 

Ženy a děti mají v Plzni fotbal zadarmo

Důležité upozornění směřuje Viktoria Plzeň ke svým fanynkám a nejmenším fanouškům. Právě pro ně totiž přichystal klub na probíhající sezonu speciální celoroční akci. Ženy budou mít na všechna domácí utkání plzeňských fotbalistů vstup zdarma, bez zaplacení jediné koruny si fotbal ve Štruncových sadech užijí také děti do patnácti let, které na stadion dorazí v doprovodu rodiče.

 

Vstupenky

Předprodejní místa: Sport No 14 – Bedřicha Smetany (Po – Pá 9 - 18 hod. a So  9 - 12 hod.), autosalon Porsche Plzeň – Podnikatelská 1, Borská pole (Po - Pá 8 - 16.30 hod.), recepce Městského stadionu v Plzni - Štruncovy sady 3 (Po - Pá 11 - 17 hod.), Teamsport - Husova (Po - Pá 9 – 17 hod.), Multikino CineStar – OC Olympia Plzeň (Po – Pá 14 – 20 hod. a So – Ne 12 – 20 hod.), Giga sport – Rokycanská třída (Po – Ne 10 – 20 hod.), radio Kiss Proton – vedle CAN (Po – Pá 8 – 16).

 

Vstupenky lze zakoupit také přes internet. Podrobné informace naleznete na internetové stránce www.ticketportal.cz.

 

Speciální vstupenky:

- ženy - vstup zdarma

- děti do 15 let v doprovodu rodiče - vstup zdarma

- ZTP - vstup zdarma

 

Ceny vstupenek na sezonu 2008/2009:

- nekrytá tribuna 50,- Kč (v předprodeji 45,- Kč)

- krytá tribuna 100,- Kč  (v předprodeji 90,- Kč)

 

 

 

Viktoria podlehla Spartě nejtěsnějším rozdílem

Plzeňští starší dorostenci odehráli v Praze zatím nejlepší zápas sezóny, přesto nebodovali

 

Po dvou vysokých prohrách se nepodařilo plzeňským mladíkům bodovat ani na trávníku Sparty. V utkání šestého kola podlehli Pražanům 0:1. „Řekl bych, že jsme zatím odehráli nejlepší utkání. Věděli jsme o síle Sparty a dobře jsme se na to připravili. Dokonce si myslím, že remízu si kluci zasloužili. Ke gólu jsme měli blízko, dvakrát jsme trefili břevno. Jsem z toho výsledku zklamaný, protože nᚠvýkon byl opravdu velmi slušný. Po dvou vysokých prohrách jsme chtěli na Spartě bodovat,“ uvedl po utkání trenér Viktorie Jiří Kohout.

O tom, že vítězství zůstane doma, rozhodli Pražané ve 40. minutě zápasu. „Po centru z pravé strany a skrumáži ve vápně se míč odrazil k Folprechtovi a ten pohotově z deseti metrů obstřelil brankáře Cipru. Byl to takový laciný gól, žádná připravená akce. Vyloženě se to k nim odrazilo,“ dodal Kohout.

Po dvou remízách tentokrát nebodovali ani mladší dorostenci Viktorie, kteří pod vedením trenéra Jiřího Žiláka prohráli se stejným soupeřem vysoko 0:6.

Další zápas odehráli mladí Viktoriány už včera, kdy v rámci 7. kola přivítali na stadionu v Luční ulici Slovácko. Duel skončil po uzávěrce tohoto vydání.

 

Sparta Praha U19 – Viktoria Plzeň U19 1:0 (1:0). Branka: 40. Folprecht.

Viktoria: Cipra – Nový, Matas, Hereit, Štafa – Mudra, Sladký, Darida – Šlajs (80. Mičkal), Rejthar, Vitouš. Trenér: J. Kohout.

 

Sparta Praha U17 – Viktoria Plzeň U17 6:0 (3:0).

Viktoria: Mandous – Vachovec (41. Kadeřábek), Libotovský, Vonášek, Prais – Štípek, Hoffmann, Kůžel, Hrubý (41. Folejtar) – Kocour (53. Chmiel), Mandula (63. Vrhel). Trenér: J. Žilák.

 

Program nejbližších zápasů dorostu Viktorie Plzeň U19, U17

8. kolo - 26. září, 13.00 starší (15.15 mladší): Brno - Viktoria Plzeň

9. kolo - 3. října, 11.00 starší (13.15 mladší): Viktoria Plzeň - Příbram

 

 

Představujeme soupeře

SK Dynamo České Budějovice

Historickou bilancí Českých Budějovic a jejich duely s Plzní procházel Václav Přibáň

 

1. česká liga: 1993–1998, 1999–2001, 2002–2005, 2006–2009

Počet sezon: 13 včetně

Počet zápasů: dosud 366

Nejlepší umístění: 2x 6. místo (1993/1994, 1996/1997)

Nejhorší umístění: 3x 15. místo (1997/1998, 2000/2001, 2004/2005) – sestup

Nejvíce vstřelených branek v sezoně: 38 (1996/1997, 2003/2004)

Nejméně vstřelených branek v sezoně: 26 (1997/1998)

Nejvíce obdržených branek v sezoně: 56 (2000/2001)

Nejméně obdržených branek v sezoně: 28 (1994/1995)

Nejvyšší výhry: Č. Budějovice – Příbram 5:0 (září 1999), Č. Budějovice – Hradec Králové 4:0 (říjen 1994), Uherské Hradiště – Č. Budějovice 0:4 (duben 1996)

Nejvyšší prohry: Jablonec – Č. Budějovice 8:0 (březen 1998), Sparta – Č. Budějovice 7:0 (září 1999) a 5:0 (květen 1997), Slavia – Č. Budějovice 6:1 (duben 2003), Brno – Č. Budějovice 5:0 (březen 2007)

 

1. československá liga: 1985–1987, 1991–1993

Počet sezon: 4

Počet zápasů: 120

Nejlepší umístění: 2x 13. místo (1991/1992, 1992/1993)

Nejhorší umístění: 16. místo (1986/1987) – sestup

Nejvíce vstřelených branek v sezoně: 36 (1992/1993)

Nejméně vstřelených branek v sezoně: 24 (1986/1987)

Nejvíce obdržených branek v sezoně: 59 (1991/1992)

Nejméně obdržených branek v sezoně: 39 (1992/1993)

Nejvyšší výhry: Č. Budějovice – Cheb 5:0 (červen 1986), Dukla – Č. Budějovice 2:7 (prosinec 1992), Č. Budějovice – Trnava 5:0 (květen 1993)

Nejvyšší prohry: Dukla – Č. Budějovice 10:0 (březen 1986), Slavia – Č. Budějovice 6:0 (červen 1987), Banská Bystrica – Č. Budějovice 6:1 (srpen 1991)

 

2. česká liga: 1998/1999, 2001/2002, 2005/2006

Počet sezon: 3

Počet zápasů: 90

Nejvyšší výhry: Č. Budějovice – Hlučín 6:0 (březen 2006), Č. Budějovice – Chomutov 5:0 (srpen 2001), Kolín – Č. Budějovice 0:5 (květen 2002)

Nejvyšší prohry: Č. Budějovice – Xaverov 1:4 (březen 2002), Kunovice – Č. Budějovice 4:1 (září 2005), Olomouc „B“ – Č. Budějovice 3:0 (duben 2006)

 

1. ČNFL: 1981–1985, 1987–1991

Počet sezon: 8

Počet zápasů: 238

Nejvyšší výhry: Č. Budějovice – Frýdek-Místek 5:0 (duben 1990), Č. Budějovice – Kladno 5:0 (květen 1990), Č. Budějovice – Teplice 5:0 (září 1990), Č. Budějovice – Xaverov 5:0 (květen 1991)

Nejvyšší prohra: Olomouc – Č. Budějovice 6:1 (červen 1982)

 

 

Bilance vzájemných zápasů:

Plzeň – České Budějovice

 

1. česká liga: 18 3 10 5

Z toho v Plzni: 9 3 5 1

Nejvyšší výhra Plzně: 4:0 (červen 1997)

Nejvyšší výhra Č. Budějovic: 4:2 (květen 2004 – v Plzni)

 

1. československá liga: 2 0 0 2

 

2. česká liga: 2 0 0 2

 

1. ČNFL: 14 6 0 8

Z toho v Plzni: 7 5 0 2

 

Přestože pohled na ligovou tabulku o tom příliš nesvědčí, dnes se v Plzni představí možná nejt잚í a nejobávanější soupeř. Plzeňské série bez výhry, či dokonce jen samé porážky v řadě proti Č. Budějovicím jsou totiž už doslova pověstné a o současnosti to platí dvojnásob. Se žádným jiným ligovým celkem nečeká Viktoria na výhru tak dlouho jako právě s Jihočechy.

Po plzeňském sestupu v roce 1980 se oba kluby setkaly ve 2. nejvyšší soutěži po 15 leté přestávce. Nejprve se více dařilo Plzni, ale v roce 1982 na jihu Čech obě utkání prohrála, následující rok sice byla doma 2x úspěšná, ale v letech 1984–1987 přišla šňůra šesti porážek v řadě. Z toho dvě byly v 1. lize v sezoně 1986/87, kdy oba týmy společně sestoupily – Plzeň hned po roce, Č. Budějovice po dvouletém působení. V září 1987 tedy již v ČNFL vyhráli doma Jihočeši vysoko 3:0, ale v jarní odvetě po téměř pěti letech konečně uspěla Plzeň 3:1 a zopakovala i stejné skóre jako v srpnu 1983. V tomto ročníku porazili plzeňští ve Štruncových sadech úplně všechny soupeře, neztratili tedy ani bod a po roce opět postoupili do 1. ligy, aby se zas okamžitě vrátili zpět do ČNFL.

Jedinou výhru v této soutěži (a dodnes vůbec poslední!) na jihu Čech zaznamenala Plzeň v září 1989 (2:1), domácí odvetu však nezvládla a podlehla 2:3. Přitom všech ostatních sedm mužstev na jaře 1990 z Plzně odjelo bez bodu i bez vstřelené branky! Z těch, co nyní působí v 1. lize, šlo o Liberec, Zlín, Kladno a Teplice. V sezoně 1990/91 vyhrály pro změnu oba zápasy domácí a to vždy 1:0. Jarní výhra Jihočechů pět kol před koncem se ukázala být rozhodující. Do nejvyšší soutěže se vrátili po čtyřech letech a bez přerušení vydrželi sedm let, což je českobudějovický klubový rekord. Plzeň skončila druhá o dva body zpět a na postup si musela počkat ještě dva roky.

Zatímco do roku 1991 (včetně výše zmíněné prvoligové sezony) neskončil žádný vzájemný zápas remízou, od vzniku samostatné české ligy z dosavadních 18 utkání se hrálo nerozhodně už desetkrát! 5x v Plzni a stejně tak i 5x v Č. Budějovicích. Body se dělily hned v úvodních třech zápasech. V září 1993 Viktoria neudržela dvougólové vedení (2:2), na jaře 1994 si z Č. Budějovic přivezla bezbrankovou remízu, což je od roku 1981 až dosud jediné utkání, kdy na jihu Čech plzeňští udrželi čisté konto! Druhý a dodnes poslední bezgólový zápas se odehrál půl roku poté v Plzni. V dubnu 1995 uspěli doma českobudějovičtí těsně 1:0.

Jednoznačně nejúspěšnější období zaznamenala Viktoria v sezonách 1995–1998, kdy také dosáhla všech tří domácích vítězství (celkové skóre 10:1) a v Č. Budějovicích dokázala 3x remizovat. Výhra 4:0 z června 1997 je nejen nejvyšší ve vzájemných soubojích, ale zároveň je to dosud poslední zápas s Jihočechy bez obdržené branky. Od té doby se čisté konto plzeňským nepovedlo udržet již 12x v řadě (z toho 2x ve 2. lize).

Hned v 1. kole sezony 2000/01, kdy se po roce Viktoria vrátila do 1. ligy, to dlouho vypadalo, že se jí podaří navázat na předchozí domácí výhry, nebo ještě necelých 10 minut před koncem vedla 2:0, v 5. nastavené minutě ale hosté srovnali na konečných 2:2. A právě tady začala nejdelší série plzeňských nezdarů, která stále není u konce. V úvodním kole jarní části, jenž se hrálo už v listopadu, prohrála Plzeň v Č. Budějovicích v zápase plném laciných gólů 3:4. Oba celky sestoupily současně stejně jako o 14 let dříve a další podobností je to, že českobudějovičtí po dvou a plzeňští po jednom roce.

Jen jednu sezonu (2001/2002) odehrála obě mužstva současně ve 2. české lize a opět se radovali Jihočeši, kteří 2x zvítězili 1:0 a celou soutěž vyhráli, Viktorii se totéž povedlo až o rok později. Potřetí v řadě uspěly Č. Budějovice 1:0 v listopadu 2003 brankou těsně před koncem z velice „přísné“ penalty a na jaře v Plzni dosáhly jediné dvoubrankové výhry za posledních 18 let! V té chvíli už měla Viktoria jistý sestup, přesto ještě necelých 10 minut před koncem vedla 2:1, ale pak 3x inkasovala, na konečných 2:4 v 90. minutě.

Po dvouleté přestávce, kdy nejdříve plzeňští a pak i českobudějovičtí nahlédli vždy na jeden rok do 2. ligy, měl zápas na jihu Čech opět tradičního vítěze. Viktoria si připsala již šestou prohru po sobě (1:2). A stejně jako úvodní tři utkání v české nejvyšší soutěži, tak i tři zatím poslední skončila nerozhodně (také 2x v Plzni). A už v prvním z nich měla Plzeň k výhře nejblíže, ztratila ji až v nastavení podobně jako v zápase z července 2000, jenž předcházel výše uvedeným šesti prohrám a shodný byl i konečný výsledek 2:2.

V loňském roce se ve Štruncových sadech hrálo i podruhé, v prosincovém utkání vedli hosté až do 90. minuty, vyrovnání z penalty na 1:1 nakonec přece jen udrželo podzimní domácí neporazitelnost, což se Plzni v nejvyšší soutěži podařilo poprvé od roku 1977!. Stejným výsledkem skončil i jarní zápas v Č. Budějovicích, kde Viktoria bodovala po téměř jedenácti letech! Vyrovnávací branku vstřelil nejlepší plzeňský střelec roku 2008 Adam Varadi.

Podobně jako loni, i nyní Č. Budějovice měnily trenéry už po 4. kole a i letos jsou prvním celkem v soutěži, kde k této změně došlo. Staronovým koučem se stal Pavel.

Na výhru nad hráči Dynama České Budějovice čeká Viktoria Plzeň již 10 a půl roku, když se jí 10x po sobě (z toho 8x v 1. lize) nepodařilo zvítězit, a jen díky třem výrazným výhrám z poloviny 90. let má v bilanci z osmnácti prvoligových zápasů o tři góly aktivní skóre (29:26). Dnes tedy hraje nejen o ukončení dlouhodobé nepříznivé série, ale také o vstřelení „jubilejní“ 30. branky.

 

 

V Plzni zrají velké talenty - LukᚠNový

V sedmnácti letech je členem juniorského týmu Viktorie a hraje třetí ligu

 

Jedním z největších talentů fotbalové Viktorie Plzeň je teprve sedmnáctiletý obránce LukᚠNový. V minulé sezoně dovedl s kapitánskou páskou na ruce k domácímu titulu tým straších dorostenců, nyní už patří do kádru plzeňské juniorky. Řadí se také k pravidelným členům mládežnických reprezentačních výběrů.

 

Kde jste s fotbalem začínal a kdo vás k němu přivedl?

Začínal jsem ve Vejprnicích, kam jsme se s rodiči přestěhovali z Plzně asi před deseti lety. K fotbalu mě přivedla rodina. Je to u nás taková tradice. Už praděda i děda hráli v místní Slavii, a tak mám fotbal trošku v genech.

Jaká byla vaše další fotbalová štace?

Ve Vejprnicích jsem byl jen jeden rok a potom už jsem šel do Viktorky. Začal jsem chodit na 33. základní školu a tam mě trénoval pan Žaloudek.

Na jakých postech jste hrál a kde se v současnosti cítíte nejlépe?

Na začátku mě přehazovali sem tam a hledali, kde mi to půjde nejlépe. Když jsem přišel do Viktorky, tak jsem hrál dlouho stopera a potom mě postupně trenéři šoupli na pravého obránce. Lépe se mi hraje na pravé straně obrany, mám na to postavu. Jsem takový menší, spíš rychlostní typ.

V létě jste přešel z dorostu do juniorského týmu, co se tím pro vás změnilo?

Byla to obrovská změna. Je to úplně něco jiného. Ve třetí lize už hrají kluci, kteří mají prvoligové zkušenosti a na jejich kvalitě je to hodně znát. Mám pořád co dohánět a na ostatní věci nezbývá příliš mnoho času. V té souvislosti bych chtěl touto cestou poděkovat své přítelkyni Ladě, která mi se vším pomáhá a je mi velkou oporou.

Můžete popsat vaši dosavadní reprezentační kariéru?

V šestnácti jsem hrál ve výběru do sedmnácti let u pana Pešiceho a potom mě pan Bokša vzal do osmnáctky. To mi bylo sedmnáct. Tam jsem toho odehrál celkem dost. Teď hraji v devatenáctce pod trenérem Křečkem, který dělá asistenta u prvního týmu Brna. Nedávno jsme absolvovali dvě přípravná utkání proti německé reprezentaci. První zápas jsem odehrál celý a ve druhém jsem nastoupil na druhou půli.

Co řadíte mezi své největší dosavadní úspěchy?

Určitě zisk dorosteneckého titulu, který jsme s Viktorku vybojovali v minulé sezoně. Také si vážím toho, že jsem se dostal do kádru B-mužstva.

Jaké jsou vaše fotbalové sny?

Postupem času bych se chtěl zapracovat do základní jedenáctky béčka. S přibývajícím věkem a zkušenostmi se chci podívat také do kabiny áčka a zahrát si v Plzni první ligu.

 

 

 

 

 

 

 

 

FC Viktoria Plzeň

 

Vedení klubu

Generální manažer: Adolf Šádek

Obchodně-marketingový manažer: Mgr. Jaromír Hamouz

Technický manažer: Zdeněk Bečka st.

Sportovní sekretář: Petr Houdek

 

Realizační tým

Hlavní trenér: Jaroslav Šilhavý

Asistent trenéra: Václav Kotal

Karel Krejčí

Trenér brankářů: Josef Čaloun

Vedoucí týmu: Petr Houdek

Masér: Zdeněk Sláma

Kustod: Václav Rada

Lékaři: MUDr. Petr Nepraš

MUDr. Petr Zeman

MUDr. Jaroslav Zeman

Fyzioterapeut: Mgr. TomᚠLučan

 

SOUPISKA A MUŽSTVA

Brankáři:

1 TomᚠPoštulka 2. 2. 1974

19 Dan Houdek 21. 8. 1989

30 Martin Ticháček 15. 9. 1981

 

Obránci:

4 TomᚠRada 28. 9. 1983

8 David Limberský 6. 10. 1983

12 Jan Halama 14. 7. 1988

13 Jan Lecjaks 9. 8. 1990

21 Jakub Navrátil 1. 2. 1984

22 Marek Smola 7. 4. 1975

29 Zdeněk Šmejkal 29. 6. 1988

 

Záložníci:

6 Paul Da Silva Rodrigues 10. 11. 1986

7 Petr Trapp 6. 12. 1985

10 Pavel Horváth 22. 4. 1975

11 Milan Petržela 19. 6. 1983

16 Radek Hochmeister 6. 3. 1982

20 Petr Jiráček 2. 3. 1986

24 LukᚠVaculík 6. 6. 1983

 

Útočníci:

9 TomᚠKrbeček 27. 10. 1985

14 Adam Varadi 30. 4. 1985

17 Jan Rezek 5. 5. 1982

18 Dimitrii Tatanashvilli 19. 10. 1983

23 Jiří Mlika 18. 7. 1980

28 Ondřej Vrzal 1. 3. 1987

 

Přišli:

Pavel Horváth (Sparta)

Milan Petržela (Sparta)

David Limberský (Sparta)

TomᚠPoštulka (Sparta)

Jan Rezek (Bohemians 1905)

Jiří Mlika (Sokolov)

Radek Hochmeister (Kladno)

Dimitrii Tatanashvilli (Ameri Tbilisi)

Petr Jiráček (Sokolov)

Michal Daněk (West Bromwich Albion)

trenér Jaroslav Šilhavý (Kladno)

 

Odešli:

Ludovic Sylvestre (Ml. Boleslav)

Martin Müller (Příbram)

Martin Psohlavec (Slovácko)

LukᚠKrbeček (Příbram)

TomᚠBorek (Příbram)

Luboš Illizi (Sokolov)

Ferenc Róth (Bohemians 1905)

Petr Knakal (Sokolov)

Pavel Malcharek (Zlín)

Michal Daněk (Teplice)

trenér Stanislav Levý

 

 

SK Dynamo České Budějovice

 

Vedení klubu

Generální manažer: Karel Poborský

Ekonomický manažer: Ing. Daniela Marková

Technický manažer: Roman Havel

Sportovní manažer: Roman Rogoz

 

Realizační tým

Hlavní trenér: Pavel Tobiáš

Asistent trenéra: Karel Musil

Jiří Lerch

Trenér brankářů: Ing. Petr Skála

Masér: Vladimír Adam

Fyzioterapeut: TomᚠSkrbek

Lékař: MUDr. Martin Scheichl

MUDr. Martin Held

 

SOUPISKA A MUŽSTVA

Brankáři:

 

1 Pavel Kučera 2. 7. 1976

30 Zdeněk Křížek 16. 1. 1983

 

Obránci:

2 TomᚠHunal 1. 6. 1973

3 David Horejš 19. 5. 1977

4 David Homoláč 12. 10. 1973

11 Michael Žižka 23. 5. 1981

19 Martin Leština 25. 4. 1981

24 Jiří Peroutka 31. 12. 1982

 

Záložníci:

6 Martin Jasanský 4. 8. 1989

7 Michal Mašát 22. 1. 1984

9 Jaroslav Hílek 6. 6. 1978

10 Pavel Mezlík 25. 6. 1983

15 Jan Riegel 3. 8. 1980

17 Petr Benát 20. 5. 1980

18 Fernando Tobias Hudson 18. 7. 1986

20 Jan Kovařík 19. 6. 1988

21 Michal Skopalík 13. 3. 1985

25 Petr Šíma 25. 2. 1983

 

Útočníci:

13 Patrik Zajac 4. 11. 1985

16 Jan Svátek 27. 5. 1983

22 Vladimír Dobal 6. 12. 1987

26 Zdeněk Ondrášek 22. 12. 1988

28 TomᚠSedláček 29. 8. 1980

     TomᚠStráský 15. 4. 1987

 

Přišli: Martin Jasanský, Jan Riegel, Petr Benát, Fernando Tobias Hudson, Michal Skopalík, Vladimír Dobal, Patrik Zajac, Zdeněk Ondrášek, Jan Kovařík, Michal Schön, TomᚠSedláček.

 

Odešli: Vít Pešula, Vladan Vršecký, Roman Pivoňka, Michal Mácha, Jaromír Plocek, Martin Vozábal, Petr Dolejš, Václav Mrkvička, Michal Kaňák, Martin Leština.

 

 

 

Příští domácí zápas

FC Viktoria Plzeň v. FC Baník Ostrava

sobota 27. září

17 hodin

Městský stadion ve Štruncových sadech