Španělské soustředění pokračuje, viktoriány ve druhém přátelském utkání čeká další silný soupeř – FC Red Bull Salzburg. S jedenáctinásobným rakouským šampionem se utkají v sobotu od 16:00 na Burgos Quintana Stadium v Coín. Přenos ze zápasu by měl zajišovat Salzburg.

Tým byl založen v roce 1933 jako SV Austria Salzburg, jako počátek nové éry se ale bere rok 2005, kdy se díky sponzorství s Red Bullem klub přejmenoval a změnil i týmové barvy. A toto sponzorství nastartovalo také nejúspěšnější období. Ještě předtím ale dokázal Salzburg vyhrát tři mistrovské tituly a tři Superpoháry, přičemž nejúspěšnější sezonu zažil v ročníku 1993/1994. Nejenže získal svůj první titul, ale dokonce se dostal do finále Poháru UEFA (předchůdce Evropské ligy), ve kterém podlehl Interu Milán.

To nejlepší období ale odstartoval právě nový sponzor Red Bull. Červení býci, jak se týmu přezdívá, vyhráli od roku 2007 s výjimkou tří roků pokaždé titul. Momentálně jich tak na kontě mají jedenáct, od éry Red Bullu osm. K tomu přidali pět vítězství v rakouském poháru.

Rakouským králem sice tým ze čtvrtého největšího města je, nicméně do Ligy mistrů se ne a ne probojovat. Dosud ji nikdy nehrál a v zemi je kvůli tomu často terčem kritiky. A několikrát to bylo velice překvapivé vyřazení, největší šok asi nastal v roce 2012, kdy Salzburg ve druhém předkole podlehl lucemurskému Dudelange. Dvakrát za sebou pak ztroskotal na švédském Malmö, v této sezoně ho vyřadila chorvatská Rijeka.

V Evropské lize už si Red Bull počíná lépe. V tomto ročníku vyhrál skupinu v konkurenci Olympique Marseille (Francie), Vitórie Guimarães (Portugalsko) a Konyasporu (Turecko). Ve vyřazovací fázi narazí na španělský Real Sociedad.

Aktuálně je v rakouské lize Salzburg na druhém místě o jeden bod za vedoucím Sturmem Graz. Ve 20 duelech uhrál 12 vítězství, 7 remíz a prohrál pouze jednou (a to právě s Grazem v šestém kole). K tomu má skóre 40:14, tedy nejlepší útok i nejlepší obranu ligy. V posledních třech ligových zápasech ale nedokázal vyhrát, když remizoval 1:1 s Austrií Vídeň a následně 0:0 s předposledním Wolfsbergerem a pátým Linzem.

Jednou z největších hvězd týmu je izraelský útočník Munas Dabbur, který je s 12 góly i nejlepším střelcem soutěže. O bývalého hráče Maccabi Tel-Aviv či švýcarského Grasshopperu projevil zájem ruský Lokomotiv Moskva, zatím ale zůstává v týmu. Mezi opory celku patří také kosovský reprezentant Valon Berisha či záložník z Mali Diadié Samassékou, který sice v Salzburgu ještě neskóroval, zato ale nastupuje pravidelně a plní si především defenzivní úkoly. Brankářem číslo jedna je čtyřiatřicetiletý Alexander Walke z Německa, který je v Salzburgu už od sezony 2010/2011.

Red Bull Salzburg je sice rakouský tým, na jeho soupisce je ale aktuálně pouze devět Rakušanů. Nalezneme zde totiž zástupce Brazílie, Německa, Chorvatska, Francie, Ghany, Kosova, Mali, Zambie, Izraele, Norska, Jižní Koreje či Japonska.

Poslední přátelské utkání ve Španělsku odehrál rakouský tým proti švýcarskému Young Boys Bern. Prohrál 0:2 a nastoupil v této základní sestavě: Walke – Lainer, Ramalho, Onguene, Farkas – Mwepu, Samassekou, Haidara, Schmid – Minamino, Dabbur.