Ve velkém rozhovoru odpovídal na dotazy šéftrenér mládeže Viktorie Plzeň Štěpán Havránek. Zhodnotil podzimní část sezony, zimní přípravu, nebo také prozradil vize na jaro. Řeč byla také o novém Zázemí tréninkového centra Štruncovy Sady.

Jaký moment v roce 2023 Vám nejvíce utkvěl v paměti?

Já jsem člověk, který se málokdy kouká do minulosti, nehledě na to, že já si minulost dost často nepamatuji (směje se). Každopádně jsou to momenty, kdy ve mně byla výrazná emoce, a napadají mě tři. Poslední zápas naší třináctky, kdy se stala mistrem své ligy, vítězství U19 na Memoriálu Stanislava Štrunce a domácí zápas béčka proti Domažlicím, který jsme před hodně diváky vyhráli. To jsou tři momenty, které mi v paměti utkvěly nejvíc.

Otevřelo se nové Zázemí tréninkového centra Štruncovy Sady. Jak jste se zabydleli v nové budově?

Tak já osobně už jsem se zabydlel, mám tu svoje komínky papírů (směje se). Je třeba pro začátek vyjádřit obrovský respekt před klubem, co tady ve spolupráci s městem vybudoval, protože to je nadstandardní a mimořádný komplex, který můžeme hráčům a zaměstnancům nabídnout. Férově musím uznat, že nám dva až tři měsíce trvalo, než jsme tu budovu začali stoprocentně využívat. Hlavně v tom segmentu před a potréninkových aktivací a činnostech. V současné chvíli s tím už umíme pracovat, povedlo se nám přivést i dva nové trenéry na silovou přípravu. To jsou věci, které jsme dokázali posunout a dneska budovu umíme využívat naplno.

Co tato budova přináší našim hráčkám a hráčům?

Mělo by nám to přinést hlavně kvalitnější a připravenější hráče, to je cíl, proč mládež děláme. Na prvním místě by měl být hráč, a budova by měla sloužit k tomu, že budeme vychovávat lepší hráče. Na druhou stranu to přineslo daleko lepší komfort hráčům i trenérům. Na základě toho jsem přesvědčený, že na hráče i trenéry by měly být kladeny vyšší nároky. Je to, jak se říká, něco za něco. Budova je super, ale tím pádem jsou nároky na samotné hráče vyšší. Je potřeba zdůrazit, že celkový proces mládeže je "pouze" cesta k cíli. Nikoli samotný cíl. 

Myslíte, že to může být lákadlo pro hráče z jiných klubů jít hrát právě do Plzně?

Určitě, na druhou stranu by to nemělo být jediné a hlavní lákadlo. Měla by to být naše trenérská práce, nᚠzpůsob hry, a naše výsledky. Vždycky je samozřejmě plus, když můžeme hráčům nabídnout něco víc, proto říkám, že ano, ale v první řadě je to naše celková filozofie.

Sezona 2023/2024 začala vítězstvím devatenáctky na Memoriálu Stanislava Štrunce, který kluci ovládli bez ztráty bodu. To je fantastický úspěch…

Každý vítězství mi dělá radost, o to víc, když se jednalo o jubilejní dvacátý ročník. Musím říct, že se povedlo v podobě Žiliny, Aston Villy a Domžale přivést do Plzně kvalitní mezinárodní konfrontaci. Na tomto Memoriálu mě hlavně těšilo, jakým způsobem jsme k vítězství došli. Ve všech zápasech jsme byli lepším a dominantnějším týmem. Ukázalo se, že výsledek a předvedená hra jdou ruku k ruce.

Když se posuneme na podzim, jaké výsledky tě zaujaly nejvíce?

Když to vezmu celkově, tak s výsledky ve sto procentech spokojený nejsem. Kdybychom měli v každé kategorii o tři, pět bod víc, tak spokojenost už u mě asi bude. Jsem přesvědčen, že týmy mají na lepší umístění. Největší radost mi udělala naše čtrnáctka, která je druhá a troufnu si tvrdit, že na jaře bude bojovat o titul. Co mě ale na druhou stranu těší nejvíc, že všechny týmy od béčka po přípravky ctí jasné principy naší herní koncepce. Věřím, že teď v zimní přípravě trenéři i hráči odvedou opět dobrou práci a na jaře budou výsledky celkově lepší a v herním pojetí se zase posuneme o kus dál.

Zmínil jste kategorii U14. Kluci loni ovládli svou soutěž, když byli v U13, což je poslední kategorie, kde se hraje malý fotbal. Jak moc je pozitivní, že svou kvalitu přenesli i do toho velkého?

Ukazuje mi to, že v těch kategoriích, kde se hraje na malých hřištích, odvádí všichni skvělou práci. Letošní tým U14 prošel před sezonou i kádrovou změnou, přišlo asi osm kluků z regionu. To mi ukazuje, že v regionu i menší kluby nedělají fotbal vůbec špatně. Ten samý tým doplněný o pár kluků znovu bojuje o titul, což je skvělé.

Naše béčko před sezonou znovu omladilo. Je skvělé, že ti kluci jsou v tak mladém věku schopni hrát takový fotbal a být vysoko v tabulce ČFL. Souhlasíte?

Za to děkuju, to beru trochu jako kompliment pro všechny mládežnické trenéry. To, že ten tým omlazujeme, je přirozené. Pokud hráče chceme dostat do profesionálního fotbalu, je fajn, že ti kluci sbírají zkušenosti ve třetí lize tak brzy. Takto pochopitelně "oslabujeme" kategorie v mládeži a je to další z důvodů, proč nám pro naší spokojenost pár bodů v tabulkách chybí. V B-týmu máme spousty kluků ročníku 2005, na jaře možná někteří z ročníku 2006 také dostanou šanci. Přijde mi to jako přirozený přechod mezi mládežnickým a dospělým fotbalem. Mezi mládeží a dospělým fotbalem je rozdíl, člověk musí být jinak nachystaný, jinak se hraje. Že tato cesta je správná nám ukazuje to, že počet hráčů, který vychováváme pro druhou a první ligu má stoupající tendenci.

Mládež končí podzim na konci listopadu a soutěže se znovu rozjíždí na začátku března. Jak obtížné je zvládnout tu tříměsíční přípravu?

Obtížné to není, v podstatě ten tréninkový proces v mládeži je kontinuální. Když se budeme bavit o béčku a devatenáctce, tak ta příprava je trošičku jiná a jsou tam větší tréninkové dávky. Od sedmnáctky dolů není žádný větší rozdíl, jestli to je příprava nebo běží soutěže. Mně by se osobně líbilo, kdybychom jako áčko začínali v půlce února, to říkám zcela otevřeně. Zrovna v dnešních dnech už je jarní počasí.

Vy sám obcházíte týmy, vidíte je v tréninku, v přípravných zápasech. Jste spokojený s dosavadním průběhem přípravy?

Zatím jsem spokojený hodně. Když vidím mužstva, tak fungují velice dobře. Trochu mě mrzí, že napříč všemi kategoriemi je hodně nemocných a zraněných hráčů. To mě mrzí, ale když vidím tréninkový proces, jak jsou kluci soustředěný, jak fungují trenéři, tak jsem spokojený. Všichni jsou po vánoční pauze plní energie a nadšení, což se logicky přenáší i na hřiště.  

Co čeká naší mládež během jara?

Očekávám jednu věc, to jsou lepší výsledky. Očekávám, že se budeme zlepšovat ve finální třetině hřiště, kde máme určité nedostatky. To si myslím, že je důvod, proč naše výsledky nejsou takové, jaké bychom si představovali. Mládež Viktorie Plzeň je chválená za to, jak konstruktivně umíme hrát odzadu a jakou máme rozehrávku. Kde nás tlačí bota a kam cílíme všechny naše porady s trenéry, je finální třetina hřiště, abychom byli nebezpečnější a dávali více branek.

I když se v mládeži na výsledky nehraje, každý hráč chce vyhrávat a získávat trofeje. Je cíl, aby kategorie U14 a WU13, které bojují o první místo, své soutěže vyhrály?

Já dávám předvedenou hru na stejnou úroveň jako výsledek. Nemyslím si, že by se v mládeži nemělo hrát na výsledek. Ještě lépe bych řekl hrát na vítězství. Vždy záleží, jakou cestou ten tým dospěje k výsledku. Samozřejmě, že chceme, aby to vyhráli, ale přirozenou cestou. Stejně jako ve všech kategoriích bychom chtěli být o kousek výš.

V A-týmu Viktorie hrají stabilně hráči, kteří prošli naší mládeží, jak moc Vás to těší?

Těší mě to pochopitelně hodně, nehledě na to, že tam jsou kluci, které si pamatuji od malinka. Znám jejich příběhy, kdy a odkud přicházeli, jak vypadali v žácích a v dorostu a teď jak vypadají v našem prvním mužstvu. To mě samozřejmě těší neskutečně, je to i důvod, proč všichni zaměstnanci každý den mládež děláme. Chceme kluky vidět v A-týmu a strašně to klukům přejeme.

S A-týmem odcestovali do Španělska brankáři Jan Sutr a MatyᚠŠilhavý. Co na to říkáte?

Potvrzuje mi to, že mládež s prvním mužstvem dobře spolupracuje a pro kluky z mládeže to není místo, kam se nemůžou dostat. Právě na příkladu Matyáše Šilhavého, který je v sedmnáctce, je vidět, že člověk musí být připraven ze dne na den do áčka jít. To samé v případě Honzy Sutra. Za oba kluky jsem rád, že tam jeli. Oba znám od žáků, prošli naší brankářskou akademií. Přeju oběma, aby se jim tam dařilo. Je to obrovská zkušenost, která je nepřenositelná. To člověk musí zažít. Všichni kluci v mládeži vidí to, že když takováto situace přijde, může se na ně ukázat. Každý hráč musí být připraven skočit do prvního mužstva a tam předvést výkon.