23. 7. 2013    Zápas

VIDEO | Viktorka zvítězila i v Sarajevu a slaví postup

FC Viktoria Plzeň
45. Jamak

2. předkolo / Úterý 23. 7. 2013, 21:00 / Asim Ferhatović Hase Stadion

2. předkolo / Úterý 23. 7. 2013, 21:00
Asim Ferhatović Hase Stadion

FK Željezničar Sarajevo

1:2

(1:2)

FC Viktoria Plzeň

5. Wágner
30. Petržela

sestavy

FK Željezničar Sarajevo

Hadžić – B. Čolić (13. Zeljković), Kerla, Škaljić (67. Bajić), Urdinov – Tomić, Svraka (59. Hodžić) – Selimović, Jamak, Bučan – Adilović

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Horváth, Darida – Petržela (67. Tecl), Kolář (86. Rajtoral), Kovařík – Wágner (25. Hejda)

statistiky

Branky: 45. Jamak – 5. Wágner, 30. Petržela, ŽK: 31. Jamak, 51. Urdinov, 57. Selimović – 31. Kolář, 43. Horváth, ČK: 20. Procházka, Rozhodčí: Capela – Tomé, Rocha (všichni Portugalsko)

Diváci: 15 000

V Sarajevu odehráli v úterý večer Plzeňané odvetu druhého předkola Ligy mistrů proti tamnímu Željezničaru. Z domácího prostředí si přivezli do hlavního města Bosny a Hercegoviny po vítězství 4:3 jednobrankový náskok. Oproti úvodnímu klání udělal Pavel Vrba dvě změny v základní jedenáctce. Do útoku vyběhl místo Stanislava Tecla TomᚠWágner a levá strana záložní řady tentokrát patřila Janu Kovaříkovi, jenž nahradil Františka Rajtorala.

V Sarajevu odehráli v úterý večer Plzeňané odvetu druhého předkola Ligy mistrů proti tamnímu Željezničaru. Z domácího prostředí si přivezli do hlavního města Bosny a Hercegoviny po vítězství 4:3 jednobrankový náskok. Oproti úvodnímu klání udělal Pavel Vrba dvě změny v základní jedenáctce. Do útoku vyběhl místo Stanislava Tecla TomᚠWágner a levá strana záložní řady tentokrát patřila Janu Kovaříkovi, jenž nahradil Františka Rajtorala.

Vstup do zápasu měli Západočeši naprosto pohádkový. Po pasu Pavla Horvátha, který doputoval na pravé straně hřiště k Radimu Řezníkovi, následoval prudký přízemní centr do malého vápna Željezničaru. Gólman Adnan Hadžić tentokrát zapomněl na své famózní zásahy z předchozího střetnutí, míč mu také díky dotírajícímu Danielu Kolářovi prošel pod tělem a doputoval ke zcela volnému Tomáši Wágnerovi. Plzeňský střelec následně bez sebemenších problémů dopravil balón do odkryté branky, poslal Viktorku do vedení a na několik sekund Olympijský stadion Koševo utichl. O odpověď se sarajevští fotbalisté pokusili několikrát, ale jejich zakončení postrádala přesnost. Ta bohužel chyběla i nůžkám, které vystřihl po osmnácti minutách hry střelec úvodní branky, TomᚠWágner. O dvě minuty později přišel důležitý moment utkání. Po ztrátě Viktorky ve středu hřiště následoval bleskurychlý protiútok Željezničaru, nahrávka mezi stopery, kontakt nekontakt metr před šestnáctkou mezi Václavem Procházkou a Eldinem Adilovićem a p횝alka portugalského sudího. Jo?o Capela vzápětí ukázal stoperovi Viktorky červenou kartu. Od tohoto okamžiku tak hráli Plzeňané o deseti. Na tuto nemilou situaci zareagoval trenér Pavel Vrba střídáním. Hřiště opustil Wágner, vyztužit defenzívu měl LukᚠHejda. Převaha bosenského mistra o jednoho hráče v poli však nebyla znát, Viktoria diktovala tempo hry i nadále. Po půlhodině vybojoval míč na polovině Željezničaru Daniel Kolář a vzápětí ho geniálně načasovanou nahrávkou předložil Milanu Petrželovi, který se řítil sám na sarajevského brankáře. Klička na Hadžičovu pravou ruku zabrala, ten rychlíka Petrželu a ani balón nezachytil, a tak plzeňský štírek svou levou nohou rozvlnil sí Željezničaru podruhé. Viktorka vedla 2:0! Nejvíce aktivním fotbalistou domácího celku byl bezpochyby Nermin Jamak, který se několikrát snažil ohrozit čisté konto Západočechů. Minutu před odchodem do kabin vyzkoušel své střelecké štěstí také Eldin Adilović, ale jeho hlavička z rohu malého vápna skončila v Kozáčikově náruči. V posledních vteřinách prvního poločasu však přišel kontr Sarajevských a Selimovićova přihrávka vzduchem na osamoceného Nermina Jamaka. Šestadvacetiletý středopolař domácích byl na penaltě zcela osamocen a zakončením hlavou nedal za pomoci levé tyče Matúši Kozáčikovi, který byl několikrát v první půli obětí faulů tvrdě hrajících soupeřů, možnost zasáhnout. V polovině utkání tak svítil na ukazateli skóre výsledek 1:2.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji fotbalisté Željezničaru. Nepřesnost ve svých kombinacích se snažili dohánět agresivním stylem hry, který měl za následek několik zcela oprávněných žlutých karet pro jeho hráče. Viktoriáni sázeli na rychlé protiútoky, ale své akce většinou nepřetavili v nějaké ohrožení svatyně Željezničaru. V 62. minutě poslal Viktorce důrazné varování Sead Bučan, jenž pálil z hranice šestnáctky. Zacílil těsně vedle pravé tyčky. Do stejných míst o osm minut později doputoval také balón z Jamakovy pravačky. Míč měli většinou ve druhé půli více pod kontrolou hráči úřadujícího mistra Bosny a Hercegoviny, ale gólové příležitosti si nevytvářeli. Pět minut před koncem přeci jen došlo k významnějšímu závaru před Matúšem Kozáčikem a několika sraženým střeleckým pokusům. Defenzíva Viktorie vyšla i z tohoto souboje s Željezničarem vítězně. Už v nastaveném čase se v úniku po uvolnění od Stanislava Tecla, jenž se na hřiště dostal jako střídající hráč, objevil Radim Řezník, ale se svým kontrem nenaložil nejlépe. Přihrávka na Františka Rajtorala, který se možná nacházel v trochu lepší pozici, totiž neprošla.

Viktoriány tato nevyužitá šance ale mrzet nemusela, protože i na půdě Sarajeva se jim podařilo zvítězit, tentokrát poměrem 2:1, a postoupili do dalšího předkola Champions League. Tam je čeká estonský mistr, JK N?mme Kalju.

Zápasové video přímo z olympijského stadionu v Sarajevu si můžete prohlédnout na Viktoria TV: