30. 7. 2013    Zápas

VIDEO | Viktorka si v Estonsku s chutí zastřílela, do odvety veze čtyřbrankový náskok

FC Viktoria Plzeň

3. předkolo / Úterý 30. 7. 2013, 18:00 / Lilleküla Stadium

3. předkolo / Úterý 30. 7. 2013, 18:00
Lilleküla Stadium

Nõmme Kalju

0:4

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

2. Čišovský
52. Čišovský
77. Ďuriš
90+2. Hejda

sestavy

Nõmme Kalju

Teleš – Šišov, Bärengrub, Koogas, Kallaste – Puri, Ceesay, Wakui, Kimbaloula – Voskoboinikov (69. Neemelo), Quintieri

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Hejda, Čišovský, Limberský – Horváth, Darida (85. Hořava) – Petržela (80. Rajtoral), Kolář (64. Ďuriš), Kovařík – Wágner

statistiky

Branky: 2. Čišovský, 52. Čišovský (Horváth), 77. Ďuriš, 90+2. Hejda (Čišovský), ŽK: 31. Ceesay – 12. Darida, 29. Limberský, 45. Čišovský, Rozhodčí: Marriner – Long, Brooks (všichni Anglie)

Diváci: 4420

Poté, co se Viktorii podařilo přejít ve druhém předkole Ligy mistrů přes bosenský Željezničar, ji čekal souboj s estonským celkem N?mme Kalju. V úvodním klání dvojzápasu, které se hrálo v Tallinnu za slabého deště, se musel kouč Západočechů Pavel Vrba obejít bez v Sarajevu vyloučeného Václava Procházky, kterého v základní jedenáctce Plzeňanů nahradil LukᚠHejda.

Poté, co se Viktorii podařilo přejít ve druhém předkole Ligy mistrů přes bosenský Željezničar, ji čekal souboj s estonským celkem Nõmme Kalju. V úvodním klání dvojzápasu, které se hrálo v Tallinnu za slabého deště, se musel kouč Západočechů Pavel Vrba obejít bez v Sarajevu vyloučeného Václava Procházky, kterého v základní jedenáctce Plzeňanů nahradil LukᚠHejda.

Západočeši vstoupili do utkání nejlepším možným způsobem. Ihned v úvodu zápasu vybojovali rohový kop, který rozehrál Pavel Horváth na za vápnem osamoceného Davida Limberského. Bek Viktorky se vzápětí opřel do míče, jenž se za pomocí teče dostal k Vladimíru Daridovi. Plzeňský středopolař okamžitě vypálil, ale vyběhnuvší Vitali Teleš stačil balón ještě vyrazit. Bohužel pro estonský tým však doputoval ke zcela volnému Mariánu Čišovskému, který ho dopravil do odkryté svatyně Kalju. Od druhé minuty tak svítil na ukazateli skóre výsledek 0:1! K dalšímu zakončení se Plzeňané dostali ve 14. minutě, kdy střílel ze střední vzdálenosti Vladimír Darida. Zamířil pouze do středu branky, a tak si Vitali Teleš připsal další úspěšný zásah. Dvě minuty nato si již estonský gólman tak jistě nepočínal, když byl u centrovaného míče po rohu Viktorie později než hlavičkující Čišovský. Slovenský stoper se tentokrát mezi střelce nezapsal a nasměroval balón nad břevno. Po půlhodině hry získala Viktoria výhodu přímého kopu z pětadvaceti metrů po Ceesayově faulu na Daniela Koláře. Dělovka Pavla Horvátha notně proprášila Telešovy rukavice, který míč s problémy vyrazil před sebe. O pět minut později vyzkoušel poprvé své střelecké štěstí hlavičkující TomᚠWágner, ale z malého vápna zamířil nad branku. Minutu před koncem poločasu se znovu dostal do zakončení Wágner a chyběly jen centimetry k tomu, aby se míč třepotal v bráně Kalju podruhé. Útočník Viktorie totiž po Horváthově centru orazítkoval levou tyč. V posledních vteřinách první půle zahrozili poprvé v utkání domácí. Přímý kop z necelých třiceti metrů rozehrával Andres Koogas a napálil ho těsně vedle levé tyče. Viktoriáni byli v první polovině duelu aktivnějším týmem, minimálně co se aktivity v zakončení týká, a tak odcházeli do kabin se zaslouženým jednobrankovým vedením.

Ihned po návratu z kabin se snažili Plzeňané své vedení navýšit. Po Petrželově zpětné přihrávce střílel z méně než patnácti metrů Daniel Kolář. Sice se mu podařilo rozvlnit sí branky estonského klubu, ale pouze z boční strany. Prakticky vzápětí se na druhé polovině hřiště vyznamenal Matúš Kozáčik, jenž zamezil bleskurychlým výpadem pod nohy v dalším postupu upláchnuvšímu Allanu Kimbaloulovi. V 52. minutě rozehrál rohový kop Vladimír Darida, našel přesně v šestnáctce nikým nehlídaného Pavla Horvátha, jenž míč posunul na zadní tyč. V těchto místech již číhal, jak je zvykem, Marián Čišovský a z první s pomocí břevna uklidil balón za Telešova záda podruhé. 2:0 pro Viktorku, druhý zásah pro „Čiša“! O čtyři minuty později se vyznamenala jednička Kalju proti Wágnerově hlavičce, jež měla gólové parametry. Vitali Teleš ji ale dokázal vytěsnit na břevno. V 57. minutě se předvedl na druhé straně hrací plochy efektní i efektivní robinsonádou proti Puriho střele zpoza vápna Matúš Kozáčik. Po následném rohovém kopu ještě zahrozil Alo Bärengrub, ale branku Viktorie netrefil. Deset minut nato ukázal svůj fotbalový um italský ofenzívně laděný hráč Kalju Damiano Quintieri, jenž vystřihl nůžky na rohu malého vápna. Kozáčikovu bránu ale netrefil. Po sedmdesáti minutách předvedli Západočeši po rohovém kopu krásnou kombinaci, kdy se po ose Řezník – Darida objevil v gólové příležitosti LukᚠHejda, ale bohužel prázdnou svatyni Kalju přestřelil. Vzápětí zkusil přidat plzeňský třetí zásah po nahrávce Jana Kovaříka Milan Petržela, ale míč se rozhodl, že poputuje jen nad břevno a nikoliv za záda gólmana Kalju. V 76. minutě znovu úspěšně zasahoval Vitali Teleš, tentokrát proti střele Michala Ďuriše, jenž na hrací ploše vystřídal Daniela Koláře. Co se slovenskému záložníkovi nepodařilo jeho první střelou, dokázal o minutu později svým pokusem druhým. Po rohu se odrazil míč právě k viktoriánovi s dvanáctkou na dresu a technickým zakončením k levé tyčce přidal třetí branku Viktorky! V poslední minutě střetnutí znovu Pavel Horváth nakroutil míč z rohu geniálním způsobem do vápna Kalju a opět do vzduchu vyrostl nejvýše Marián Čišovský. Počtvrté do sítě domácích pak nasměroval míč tečí Čišovského hlavičky jeho kolega ze stoperské dvojice, LukᚠHejda! Prakticky vzápětí přišel finální hvizd sudího Andreho Marrinera, a tak utkání skončilo vítězstvím Viktorie.

Viktorka si tak veze do odvety, která je na programu příští středu v plzeňské Doosan Aréně, čtyřbrankový náskok.

Video ze stadionu v Tallinnu si můžete díky Viktoria TV prohlédnout zde: