7. 8. 2013    Zápas

VIDEO | Viktorka sestřelila Kalju i v Plzni, Pavel Horváth zaznamenal hattrick

FC Viktoria Plzeň
20. Horváth (pen.)
44. Horváth
58. Tecl
62. Horváth
70. Hořava
83. Wágner

3. předkolo / Středa 7. 8. 2013, 20:15 / Doosan Arena

3. předkolo / Středa 7. 8. 2013, 20:15
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

6:2

(2:1)

Nõmme Kalju

10. Quintieri
69. Quintieri

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Horváth (69. Hořava), Darida – Petržela, Kolář (46. Rajtoral), Ďuriš – Tecl (58. Wágner)

Nõmme Kalju

Teleš – Šišov, Bärengrub, Koogas, Kallaste – Puri (72. Kirss), Ceesay (75. Soares), Wakui, Kimbaloula – Voskobojnikov (65. Neemelo), Quinteiri

statistiky

Branky: 20. Horváth (pen.), 44. Horváth (Darida), 58. Tecl (Horváth), 62. Horváth (Řezník), 70. Hořava (Darida), 83. Wágner (Ďuriš) – 10. Quintieri (Kimbaloula), 69. Quintieri, ŽK: 49. Řezník – 20. Šišov, 34. Quintieri, Rozhodčí: Johannesson – Wittberg, Culum (všichni Švédsko)

Diváci: 9482

Ve středu večer přivítala Doosan Aréna další díl seriálu o cestě Viktorky předkoly Ligy mistrů, který tentokrát nesl název N?mme Kalju. Pavel Vrba udělal oproti utkání, které se hrálo před osmi dny v Estonsku, tři změny v základní jedenáctce. Do ní se vrátil Václav Procházka, jenž nemohl v Tallinnu nastoupit kvůli červené kartě z klání s Željezničarem, a na hrací ploše se objevili i Stanislav Tecl a Michal Ďuriš.

Ve středu večer přivítala Doosan Aréna další díl seriálu o cestě Viktorky předkoly Ligy mistrů, který tentokrát nesl název N?mme Kalju. Pavel Vrba udělal oproti utkání, které se hrálo před osmi dny v Estonsku, tři změny v základní jedenáctce. Do ní se vrátil Václav Procházka, jenž nemohl v Tallinnu nastoupit kvůli červené kartě z klání s Željezničarem, a na hrací ploše se objevili i Stanislav Tecl a Michal Ďuriš.

Viktorka v úvodních minutách svému soupeři prakticky nepůjčila míč a Kalju bránilo hluboko na své polovině. V osmé minutě získali viktoriáni výhodu přímého kopu, který nakrátko rozehráli Vladimír Darida a Pavel Horváth. Druhý jmenovaný následně z hranice šestnáctky vypálil, ale zacílil vysoko nad branku. O dvě minuty později prakticky z prvního protiútoku udeřilo Kalju. Centr si ve vápně Viktorie zpracoval Damiano Quintieri a z otočky vystřelil. Bohužel pro Plzeň mířil přesně na vzdálenější tyč a poslal estonského mistra do jednobrankového vedení. V 19. minutě přišel dlouhý centr do šestnáctky Kalju, Vitali Teleš si pro míč došel a schoval ho ve svých rukavicích. Švédský sudí Kennet Stefan Johannesson ale již tou dobou ukazoval na značku pokutového kopu, nebo Daniela Koláře, který si na přihrávku vzduchem nabíhal, poslal Tihhon Šišov k zemi. Penalta pro Viktorii. Osvědčeným exekutorem je Pavel Horváth a kapitán Viktorky se nemýlil ani tentokrát. Balón z jeho levačky zapadl přesně k levé tyčce, Vitali Teleš, jenž dobře odhadl stranu, na míč nemohl dosáhnout. 1:1! Přidat svůj druhý zásah v utkání se vzápětí „Horvi“ pokusil po rychlé akci na pravé straně hřiště a Řezníkově nahrávce. Jeho střelecký pokus se ale mezi tři tyče nevešel. Znovu zakončoval Pavel Horváth ve 32. minutě, když se snažil Teleše přehodit z necelých dvaceti metrů. Jeho oblouček skončil nad břevnem. Kalju odpovědělo střelou z první, o níž se postaral autor úvodního gólu zápasu. Ital Quintieri pálil nepřesně. To samé platilo o několik chvil později na druhé polovině hřiště pro zakončení Vladimíra Daridy ze střední vzdálenosti. Čtyři minuty před koncem se protlačil ke střele po Daridově souboji s Telešem Stanislav Tecl, ale vyběhnuvší gólman hostů jeho ránu vytěsnil na rohový kop. Po jeho rozehrání to byl právě viktorián s devítkou na dresu, kdo se snažil přidat druhý zásah Západočechů v klání. Míč z jeho hlavy ale skončil pouze v ochranné síti. Ve 44. minutě ukázal skvěle fandícím Štruncovým sadům Pavel Horváth gólovou střelu, která bude jistojistě aspirovat na branku měsíce. ڞasná rána zkušeného špílmachra zpoza vápna totiž vymetla přesně růžek Telešovy svatyně! Těsně před odchodem do kabin tak Plzeňané strhli vedení na svou stranu.

První příležitost ke skórování ve druhé půli měli na svých kopačkách svěřenci Pavla Vrby. Míč z Horváthova přímého kopu ze dvaceti metrů před brankářem Kalju zaplaval a ten ho s problémy vyrazil na břevno. K dorážce se následně tlačil Stanislav Tecl, ale defenzíva hostů ji srazila na rohový kop. Okamžik Standy Tecla však přišel vzápětí, když se zavěsil nejvýše do vzduchu po Horváthově centru a tvrdou hlavičkou rozvlnil sí estonského šampióna potřetí. 3:1 pro Viktorku! V 62. minutě dovršil Pavel Horváth své veledílo. Po technické střele ze dvaceti metrů přesně k pravé tyčce přidal čtvrtý zásah Viktorky a svůj třetí v utkání. Kapitán Plzně, jehož jméno bylo vzápětí vyvoláváno celým stadionem, zaznamenal proti Kalju hattrick! 4:1. O navýšení plzeňského vedení se snažil o pět minut později František Rajtoral, jenž tvrdě vypálil z rohu velkého vápna. Vitali Teleš nemusel zasahovat. V 68. minutě se dostali do brejku hosté, z necelých patnácti metrů zakončoval Eino Puri. Matúš Kozáčik vytáhl ze svého rezervoáru vynikající zákrok, ale míč doputoval přesně k dobíhajícímu Damianu Quintierimu, jenž ho uložil do odkryté sítě. 4:2. Vzápětí odešel z hrací plochy hrdina zápasu Pavel Horváth a nahradil ho TomᚠHořava. Střelecké kouzlo plzeňských středopolařů však na hřišti přetrvalo, nebo Hořava si vzápětí skvěle naběhl na centr ze standardní situace a hlavou rozvlnil sí za Telešovými zády popáté. 5:2! TomᚠHořava byl po svém nástupu na hrací plochu při chuti. Brankáři Telešovi ještě nyní cinká v uších poté, co talentovaný středopolař málem přepůlil břevno brány Kalju. Vzápětí se estonský gólman vyznamenal při zakončení Michala Ďuriše z bezprostřední blízkosti. V 82. minutě byl však už i on krátký proti Tomáši Wágnerovi, jemuž připravil vyloženou brankovou příležitost Michal Ďuriš. Odkrytá svatyně hostů, jeden dotírající obránce a míč blíže k plzeňskému útočníkovi. Žádný problém pro Tomáše Wágnera, jenž vstřelil šestý gól Západočechů. 6:2! Na tomto výsledku následně nic nezměnila snaha viktoriánů přidat sedmý gól, i když zakončení Davida Limberského a Tomáše Wágnera z posledních vteřin zápasu skončila na brankové konstrukci.

Viktoria si poradila s estonským N?mme Kalju i v domácím prostředí a zajistila si postup do další fáze bojů o Ligu mistrů. Soupeře pro play-off o účast v základní skupině nejslavnější evropské pohárové soutěže se Plzeňané dozvědí v pátek.

Zápasové video z odvetného utkání si můžete prohlédnout na Viktoria TV. Narozdíl od zápasů Gambrinus ligy byla majitelem práv tohoto zápasu Viktoria Plzeň, proto vám můžeme nabídnout i záběry všech gólů:

Související články