28. 8. 2013    Zápas

Viktorka zvítězila i v Mariboru, v Plzni se bude hrát Champions League!

FC Viktoria Plzeň

Play-off / Středa 28. 8. 2013, 20:45 / Stadion Ljudski vrt

Play-off / Středa 28. 8. 2013, 20:45
Stadion Ljudski vrt

NK Maribor

0:1

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

3. Tecl

sestavy

NK Maribor

Handanovič – Milec, Rajčevič, Arghus (46. Filipovič), Viler – Ibraimi, Cvijanovič, Tavares (65. Mendy), Mertelj, Bohar (75. Mejač) – Fajič

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník (28. Petržela), Procházka, Čišovský, Limberský – Horváth, Hořava – Rajtoral, Darida, Kovařík (85. Kolář) – Tecl (75. Ďuriš)

statistiky

Branky: 3. Tecl (Rajtoral), ŽK: 30. Viler, 74. Filipovič, 90. Milec – 90+2. Kolář, Rozhodčí: Brych – Borsch, Lupp (všichni Německo)

Diváci: 12 306

Ve středu večer zajímalo všechny plzeňské sportovní příznivce pouze to, co se děje ve slovinském Mariboru. Na půdu mnohonásobného šampióna Slovinska totiž Viktoria zamířila odehrát odvetu play-off o základní skupinu Ligy mistrů poté, co minulý týden svého soka o nejslavnější pohárovou soutěž Evropy porazila v domácím prostředí 3:1.

Ve středu večer zajímalo všechny plzeňské sportovní příznivce pouze to, co se děje ve slovinském Mariboru. Na půdu mnohonásobného šampióna Slovinska totiž Viktoria zamířila odehrát odvetu play-off o základní skupinu Ligy mistrů poté, co minulý týden svého soka o nejslavnější pohárovou soutěž Evropy porazila v domácím prostředí 3:1.

Na střetnutí natěšené ochozy domácích, které přivítaly své hráče i fotbalisty Viktorky vydařeným choreem, zmrazil po třech minutách hry Stanislav Tecl. Míč se ve středu hřiště dostal k Pavlu Horváthovi, jenž ho následně poslal za obranu na rozběhnutého Františka Rajtorala, který ho z první přihrál na penaltu. V těchto místech čekal na svou šanci již zmíněný Standa Tecl a bleskurychle uložil balón přesně k pravé tyči. Viktorka se tak ve Slovinsku ujala jednobrankového vedení! Maribor se pokusil odpovědět střelou Agima Ibraimiho, která doputovala nad branku. O poznání větší starosti měli Západočeši při nadcházejících závarech před Matúšem Kozáčikem, ale naštěstí se domácím fotbalistům nepodařilo míč nasměrovat do plzeňské sítě. V 19. minutě se opřel do balónu z více než pětadvaceti metrů Aleš Mertelj. Zacílil nadmíru povedeně, ale to by v brance Viktorie nemohl stát Matúš Kozáčik, který ukázal slovinským příznivcům vynikající robinsonádu. O pár chvil později zakončoval technickým pokusem z rohu velkého vápna makedonský reprezentant Ibraimi. Nemířil přesně. O poznání větší starosti měli viktoriáni o šest minut později. Na hrací ploše totiž zůstal ležet zraněný Radim Řezník, jehož vzápětí na hřišti nahradil Milan Petržela. Na pozici pravého obránce se tak zasunul František Rajtoral. Ve 31. minutě se dostali k další střelecké příležitosti viktoriáni. Po Rajtoralově příhře pálil mimo tři tyče z hranice vápna Vladimír Darida. Před koncem prvního poločasu několikrát pozlobil defenzívu domácích aktivně hrající Stanislav Tecl, ale i s jeho průniky si obrana Mariboru dokázala poradit. Krátká však byla proti střele Vladimíra Daridy, která skončila za zády Jasmina Handanoviče. Gólovou radost českému reprezentantovi však zkazil zvednutý praporek pomezního rozhodčího. Ofsajd a stav stále 1:0 pro Viktorku. Několik minut nato skončila první polovina střetnutí.

Po návratu z kabin se jako první dostali k zakončení Plzeňané. Ve 48. minutě nebezpečně pálil útočník Tecl, ale Jasmin Handanovič jeho pokus kryl. Mezi tři tyče se následně nevešlo zakončení Pavla Horvátha. Poté se ujali iniciativy fotbalisté Mariboru a před Matúše Kozáčika létlo několik nebezpečných míčů. Brankově se však domácí neprosadili. To samé bohužel platilo na druhé polovině hřiště pro střílejícího Vladimíra Daridu, jenž zamířil nad po Horváthově rohovém kopu. Odpovědí Mariboru byl rychlý kontr, na jehož konci stál Jean Philippe Mendy. Francouzský útočník, který předtím nahradil na hřišti k nelibosti domácích příznivců kapitána slovinského celku Tavarese, střílel na zadní tyč. Míč doputoval těsně vedle. Gólem následně neskončilo ani zakončení Tomáše Hořavy a ani střela ze 78. minuty, o níž se pokusil Aleš Mertelj. V 80. minutě tento slovinský středopolař mířil o poznání lépe a s jeho skákavým pokusem měla plzeňská jednička plné ruce práce. Míč nakonec Matúš Kozáčik vyrazil před sebe a před dotírajícím Mendym ho uložil do bezpečí David Limberský. O dvě minuty později se snažil o vyrovnání Agim Ibraimi, ale se svou technickou střelou neuspěl. Kozáčik ji vytlačil nad břevno. Ten samý fotbalista prozkoušel Kozáčikovu pozornost i tři minuty před koncem zápasu. Slovenský gólman bez problémů schoval míč do svých rukavic. V dalších minutách utkání se již nic podstatného nestalo a všichni plzeňští příznivci začali vyhlížet finální hvizd, který brzy přišel.

Viktorka na půdě Mariboru potvrdila výhru z domácího prostředí a může tak slavit postup do základní skupiny Ligy mistrů. Otevírejte šampaňské a slavte; velký sen se stal skutkem! V Plzni se bude hrát Champions League!