2. 10. 2013    Zápas

VIDEO | CSKA bylo nad síly Viktorie, v Rusku prohrála 2:3

FC Viktoria Plzeň
19. Tošić
29. Honda
78. Řezník (vl.)

2. kolo / Středa 2. 10. 2013, 18:00 / Stadion Petrovskij, Petrohrad

2. kolo / Středa 2. 10. 2013, 18:00
Stadion Petrovskij, Petrohrad

PFC CSKA Moskva

3:2

(2:1)

FC Viktoria Plzeň

4. Rajtoral
90+1. Bakoš

sestavy

PFC CSKA Moskva

Akinfejev (C) – Nababkin, A. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Tošić, Elm (72. Milanov), Honda, Wernbloom, Zuber (64. González) – Musa (88. Vitinho)

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Procházka, Řezník (84. Pospíšil) – Hořava (76. Ďuriš), Horváth (C) – Petržela, Kolář, Kovařík (70. Tecl) – Bakoš

statistiky

Branky: 19. Tošić, 29. Honda, 78. Řezník (vl.) – 4. Rajtoral, 90+1. Bakoš, ŽK: Hořava, Tecl, Rozhodčí: Nijhuis – van de Ven, Schaap (všichni Nizozemsko)

Diváci: 6 135

Druhé klání základní skupiny Ligy mistrů odehráli viktoriáni v Rusku. Oproti původním plánům však nenastoupili proti CSKA na moskevské půdě, ale nakonec kvůli nezpůsobilému trávníku na hřišti úřadujícího ruského šampióna odehráli svůj duel v Petrohradu. V tomto utkání se musel Pavel Vrba obejít bez zraněných Mariána Čišovského a Davida Limberského. Jejich místa v obranné čtyřce tak připadla Romanu Hubníkovi a uzdravivšímu se Radimu Řezníkovi.

Druhé klání základní skupiny Ligy mistrů odehráli viktoriáni v Rusku. Oproti původním plánům však nenastoupili proti CSKA na moskevské půdě, ale nakonec kvůli nezpůsobilému trávníku na hřišti úřadujícího ruského šampióna odehráli svůj duel v Petrohradu. V tomto utkání se musel Pavel Vrba obejít bez zraněných Mariána Čišovského a Davida Limberského. Jejich místa v obranné čtyřce tak připadla Romanu Hubníkovi a uzdravivšímu se Radimu Řezníkovi.

Viktorka vstoupila do utkání nejlepším možným způsobem. Po čtyřech minutách hry napřáhl ke střele zpoza šestnáctky Milan Petržela, ale trefil pouze Sergeje Ignaševiče. Od něj se však míč odrazil ke zcela osamocenému Františku Rajtoralovi, který ho následně z první uložil do odkryté svatyně CSKA, nebo brankář Igor Akinfejev již reagoval na Petrželův střelecký pokus. 1:0 pro Viktorii! O deset minut později mohl být náskok Západočechů dvojnásobný. Dlouhý centr doputoval na penaltu CSKA, kde číhal Daniel Kolář, jenž hlavičkoval poté, co vyběhnuvší gólman domácích Akinfejev balón ve vzduchu minul. V 16. minutě se po rychlém brejku a přihrávce Milana Petržely ocitnul v gólové šanci Marek Bakoš. Z bezprostřední blízkosti se však proti vybíhajícímu ruskému reprezentantovi prosadit nedokázal. V 19. minutě bylo vyrovnáno. Ahmed Musa vlétl do vápna Viktorky a následně poslal míč pod sebe na nabíhajícího Zorana Tošiće. Srbský fotbalista poté i za pomoci teče Václava Procházky nasměroval „kulatý nesmysl“ na bližší tyč a rozvlnil sí za zády bezmocného Matúše Kozáčika. Hůře mířil ve 24. minutě z pětadvaceti metrů Keisuke Honda, ale zacílil vysoko nad břevno. Po půlhodině hry střílel japonský středopolař o poznání lépe. Po přesně načasované nahrávce pelášil zcela osamocený na plzeňskou svatyni a nedal Matúši Kozáčikovi šanci zasáhnout. Hondovo zakončení levačkou zapadlo přesně k levé tyčce. CSKA se ujalo vedení 2:1. Pět minut nato vyzkoušel své střelecké štěstí Steven Zuber, ale plzeňská jednička jeho nepříjemný pokus z hranice vápna vytěsnila na rohový kop. Po něm následovalo Wernbloomovo zakončení. Mimo tři tyče. To jeho kolega ze záložní řady Tošić prověřil Matúše Kozáčika o poznání více. Jeho rána notně proprášila rukavice gólmana Viktorky. První poločas následně zakončili gólovou šancí Plzeňané. Po geniální Horváthově přihrávce tvrdě vypálil z rohu malého vápna František Rajtoral. Střelec úvodního gólu utkání tentokrát proti Akinfejevovi neuspěl. Brankář CSKA byl bleskurychle na zemi a připsal si úspěšný zásah. Do kabin tak šli svěřenci Pavla Vrby s jednobrankovou ztrátou.

Po čtyřech minutách druhé poloviny mohlo CSKA zvýšit své vedení. Kiril Nababkin našel přesnou nahrávkou nabíhajícího Ahmeda Musu, jenž ho z malého vápna z první napálil na branku Viktorky. Naštěstí míč skončil pouze na levé tyčce. Západočeši odpověděli střelou Pavla Horvátha. Igor Akinfejev tentokrát zasahovat nemusel. To Daniel Kolář o pár chvil později již Akinfejeva překonal, ale nastřelil pouze Hondu, který svého gólmana na malém vápně zaskočil. V 59. minutě střílel pohotově z penalty Milan Petržela. Bránu domácích netrefil. V následujících minutách se přelévala hra ze strany na stranu, ale ani jeden z týmů si nevytvořil výraznou šanci. V 79. minutě Viktoria lacině přišla při rozehrávce o míč a následoval protiútok. Radim Řezník zabránil Musovi v postupu a poslal malou domů Matúši Kozáčikovi. Tomu však balón podjel pod kopačkou a skončil v plzeňské brance potřetí. Na ukazateli skóre svítil výsledek 3:1. V nastaveném čase se podařilo Viktorce snížit. Igor Akinfejev vyboxoval centr pouze do hlavy Stanislava Tecla a od ní se balón odrazil k Marku Bakošovi, který ho hlavičkou uložil do ruské sítě. 2:3. To však byl poslední důležitý okamžik duelu.

Viktorka v Petrohradu podlehla CSKA o jednu branku. Další klání Champions League ji čeká 23. října na stadionu Bayernu Mnichov.

Video ze středečního zápasu včetně ohlasů hráčů Viktorie Plzeň si můžete prohlédnout na Viktoria TV: