27. 11. 2013    Zápas

VIDEO | Viktoria předvedla výborný výkon, z Manchesteru se však vrací bez bodu

FC Viktoria Plzeň
33. Agüero (pen.)
65. Nasri
78. Negredo
89. Džeko

5. kolo / Středa 27. 11. 2013, 20:45 / City of Manchester Stadium

5. kolo / Středa 27. 11. 2013, 20:45
City of Manchester Stadium

Manchester City FC

4:2

(1:1)

FC Viktoria Plzeň

41. Hořava
69. Tecl

sestavy

Manchester City FC

Hart – Richards, Demichelis, Lescott, Kolarov – Milner, García, Fernandinho (64. Touré), Nasri (75. Negredo) – Agüero (46. Navas), Džeko

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Procházka, Čišovský, Hubník – Horváth, Hořava – Petržela (73. Kovařík), Kolář (85. Bakoš), Ďuriš (90. Wágner) – Tecl

statistiky

Branky: 33. Agüero (pen.), 65. Nasri, 78. Negredo, 89. Džeko – 41. Hořava, 69. Tecl, ŽK: Milner, Demichelis, Touré – Čišovský, Rozhodčí: Aydınus – Ok, Tascioglu (všichni Turecko)

Diváci: 37 742

Ve středu večer nastoupili viktoriáni do dalšího velkého představení v Lize mistrů. Jejím sokem byl Manchester City. První změnu v sestavě musel Pavel Vrba udělat ještě před začátkem zápasu samotného, nebo žaludeční problémy na poslední chvíli nepustily do hry Davida Limberského. Místo českého reprezentanta nastoupil na levém kraji obrany Roman Hubník.

Ve středu večer nastoupili viktoriáni do dalšího velkého představení v Lize mistrů. Jejím sokem byl Manchester City. První změnu v sestavě musel Pavel Vrba udělat ještě před začátkem zápasu samotného, nebo žaludeční problémy na poslední chvíli nepustily do hry Davida Limberského. Místo českého reprezentanta nastoupil na levém kraji obrany Roman Hubník.

Po dvou minutách hry prozkoušel pozornost Joea Harta ze standardní situace Pavel Horváth. Střílený centr kapitána Viktorie skončil v rukavicích brankáře domácích. O čtyři minuty později přišel přímý kop Citizens a chytrá teč Aleksandra Kolarova. Matúš Kozáčik se následně pouze ohlédl, kam míč doputuje. Vybral si cestu vedle pravé tyčky. Minutu nato střílel po rychlém brejku Edin Džeko. Reprezentant z Bosny a Hercegoviny zacílil přesně do míst, kde stál připravený Kozáčik. Ve 14. minutě napřáhl k dělové ráně Samir Nasri. Plzeňský gólman plachtil marně, ale pomohlo mu břevno. Prakticky vzápětí měl Nasri na noze vedoucí branku, ale po Agüerově centru nedokázal trefit z poloviny odkrytou svatyni Viktorie. Odpovědí Západočechů bylo zakončení Václava Procházky po další ze standardních situací Plzeňanů. Stoper Viktorky z první zkoušel Harta přelobovat, ale zacílil nad břevno. Viktoriáni v této fázi zápasu svého soupeře přitlačili a měli o poznání více ze hry než favorizovaný Manchester. Nejblíže brance byli Plzeňané ve 27. minutě, kdy František Rajtoral po Hořavově příhře poslal balón ostře na zadní tyč, obrana City nereagovala, ale ani jeden z jeho spoluhráčů na míč nedosáhl. Tlak Plzně se pokusil nalomit střílející James Milner, ale Matúš Kozáčik byl bezchybný. O minutu později se v další vyložené příležitosti Viktorky objevil po Kolářově uvolnění Michal Ďuriš, jenž pálil z první. Zamířil těsně vedle pravé tyčky. Poté přišla pro Viktorku nepříjemná rána v podobě ruky Františka Rajtorala v pokutovém území přetavená v penaltu pro domácí celek. Sergio Agüero se nemýlil a vypálil na druhou stranu, než kterou si vybral Matúš Kozáčik. 0:1. Čeští mistři však v aktivitě nepolevili. A to několik minut hráli o deseti. Roman Hubník totiž přišel k úrazu a po jednom ze soubojů musel na chvíli mimo hřiště. Na něj se vrátil se zašitou tržnou ranou. Ve 39. minutě byl blízko vyrovnání aktivní Rajtoral, ale tentokrát se předvedl výborným obranným zákrokem Kolarov, jenž ve skluzu srazil jeho střelu s brankovými parametry mimo tři tyče. Čtyři minuty nato už byla defenzíva City krátká proti akci, na jejímž konci stál TomᚠHořava. Z první se opřel do míče, Joe Hart byl bezmocný a sí za jeho zády se rozvlnila. Viktorka vyrovnává!

V úvodu druhého poločasu o sobě dal znovu vědět Edin Džeko. Jeho zakončení ještě tečoval Marián Čišovský a znepříjemnil tak práci Matúši Kozáčikovi. Plzeňský brankář se však překonat nenechal. To platilo také po přímém kopu Kolarova. Srbský reprezentant nemířil přesně. V 55. minutě vyzkoušel své střelecké štěstí na druhé polovině hřiště Milan Petržela. Anglický gólman si připsal další úspěšný zásah. V 62. minutě kouzlil Matúš Kozáčik v plzeňské svatyni tak, že by mu jeho schopnosti mohl závidět samotný čaroděj ze země Oz. Fernandinhovi, jehož hlavička měla gólové parametry, zbyly po skvělé robinsonádě jedničky Viktorky jen oči pro pláč. Tři minuty nato už Citizens svou šanci přetavili ve vedoucí branku Jesús Navas našel přesným centrem z pravé strany hřiště na penaltě zcela volného Samira Nasriho, jenž se nemýlil. 2:1 pro City. Odpovědí Viktorie byla dalekonosná střela Daniela Koláře, se kterou měl Joe Hart plné ruce práce. Manchester se však z vedení neradoval dlouho. Pavel Horváth přihrával do šestnáctky domácích Danielu Kolářovi, který následně posunul míč na Stanislava Tecla. Viktorián s devítkou na dresu se vzápětí napřáhl ke střele a nechytatelným způsobem nasměroval míč na zadní tyč. 2:2! V 74. minutě po faulu na Tomáše Hořavu získala Viktoria výhodu přímého kopu zpoza šestnáctky. „Horvi“ z něj napálil míč těsně nad břevno Hartovy svatyně. Citizens se ale podařilo strhnout vedení znovu na svou stranu. Po skvělé přihrávce napříč vápnem Viktorie od Jesúse Navase zakončoval v pozici, která se snad ani nedala v gól nepřetavit, Álvaro Negredo. Přidal tak třetí zásah Citizens. O vyrovnání se následně snažil František Rajtoral. Proti vyběhnuvšímu Hartovi ale neuspěl. V 83. minutě se snažil o svůj druhý zásah v duelu Standa Tecl. Z necelých dvaceti metrů pálil nepřesně. Minutu před koncem utkání přišel Milnerův centr na malé vápno, kde číhal Edin Džeko. Jeho hlavička se posléze proměnila ve čtvrtý zásah City. Zakončení hlavou Marka Bakoše, který na posledních pět minut nahradil na hrací ploše Daniela Koláře, s výsledkem již nic neudělalo. To samé platilo i pro Rajtoralův pokus z hranice šestnáctky.

Výsledkem 4:2 nakonec utkání Champions League, které se hrálo v Manchesteru, skončilo. Viktoria však proti hvězdnému celku z Anglie předvedla vynikající výkon. O tom, zda si Plzeňané zahrají v evropských pohárech i na jaře, se rozhodne v domácím duelu s CSKA Moskva.

Ohlasy čtyř viktroriánů včetně trenéra Vrby i zářící Etiad Stadium si můžete připomenout ve videu Viktoria TV: